Minä & tiede: Kuluttamallako onnelliseksi?
– Onnellisuus on maailmanlaajuisesti yksi ihmisen tärkeimmistä tavoitteista. Onnelliset ihmiset kokevat usein positiivisia tunteita ja harvoin negatiivisia tunteita. He kokevat elämällään olevan jonkunlaisen laajemman tarkoituksen, Hellén kertoo.
Onnellisuus liittyy myös synnynnäisiin luonteenpiirteisiin. Ulospäinsuuntautuneet ovat onnellisempia.
– Jotkut ihmiset ovat synnynnäisesti onnellisempia, toiset joutuvat panostamaan enemmän onnellisuuteensa kuin toiset.
Onnellisuusstrategialla onnelliseksi?
Onnellisemmaksi voi kuitenkin oppia, Hellén väittää. Tutkijat ovat kehittäneet ns. onnellisuusstrategioita, joissa onnellisten ihmisten elämäntapaa matkitaan. Esimerkiksi myönteisen ajattelutavan omaksuminen, omien päämäärien asettaminen ja tavoittelu lisäävät onnellisuuden tunnetta.
Onnellisuusstrategiat voidaan Hellénin ja kumppaneiden tutkimuksen mukaan jakaa kahteen erilaiseen. Itseensä panostavassa onnellisuusstrategiassa päämääränä on lisätä positiivisia tunteita ja ajatuksia itsestä, panostaa itsetuntoon. Toisiin ihmisiin panostavassa onnellisuusstrategiassa puolestaan painotetaan hyväntekeväisyyttä, sosiaalisia suhteita ja empaattista elämäntapaa.
– Tutkimuksemme osoittaa, että lyhyellä tähtäimellä kummatkin strategiat toimivat. Toisiin ihmisiin panostavat onnellisuusstrategiat toimivat parhaiten pitkällä aikavälillä.
– Muihin ihmisiin panostaminen on investointi kestävään onnellisuuteen, Hellén lisää.
Toisaalta itseensä panostaminen, vaikka sitten kuluttamalla, on parempi kuin ei mitään. Kannattaa kuitenkin kuluttaa tuotteita ja palveluita, joilla panostaa esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin.
Minä & tiede -yleisöluennot ovat Vaasan yliopiston, Pohjalaisen ja Ilkan yhteistyömuoto, joilla käsitellään ajankohtaisia aiheita kansantajuisesti, ja asiaa taustoitetaan lehtijutulla samalla viikolla.