Väitös 7.6: Markkinakoko ja patenttimaksut ohjaavat investointitapoja
Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Urmas Varblane (University of Tartu) ja kustoksena professori Jorma Larimo (Vaasan yliopisto).
Dadzien väitöstutkimuksessa tarkastellaan suorien tuotannollisten investointien strategioita ja tytäryhtiöiden suoriutumista Ghanassa.
Monikansallisten yritysten suorat investoinnit ulkomaille ovat nousseet merkittävään rooliin kansainvälisen liiketoiminnan tasaisen kasvun myötä kahden viime vuosikymmen aikana. Suorat investoinnit Etelä-Saharan alueelle Afrikassa ovat myös merkittävästi lisääntyneet.
Dadzien tutkimuksessa pyritään tunnistamaan monikansallisten yritysten strategiat ja selvittämään, kuinka ne vaikuttavat tytäryhtiöiden menestymiseen Ghanassa.
Korkea maariski ja korkeat patenttimaksut johtavat uuden yrityksen perustamiseen
Tulokset osoittavat, että suuri markkinakoko motivoi ulkomaisia yrityksiä suoriin investointeihin. Sen sijaan suuri kulttuurinen etäisyys heikentää motivaatiota.
– Tytäryhtiön perustamismuodon valintaan liittyen selvisi, että suuri yrityskoko, kansainvälinen kokemus ja suuri markkinakoko johtavat yritysostoilla kansainvälistymiseen, kun taas suuri kulttuurinen etäisyys, korkea maariski ja korkeat patenttimaksut johtavat täysin uuden yrityksen perustamisen suosimiseen, Dadzie kertoo.
Omistajuusmuodon valintaan liittyen tulokset osoittavat, että korkea sopimusriski johtaa kokonaan omistettujen tytäryhtiöiden suosimiseen.
– Historiallisilla sidoksilla ei näytä olevan vaikutusta perustamis- ja omistajuusmuodon valintaan tai menestymiseen Ghanassa.
Tutkimustulokset tarjoavat useita hyödyllisiä näkemyksiä ulkomaisten yritysten motiiveihin, perustamismuotoihin ja omistajuusvalintoihin toimittaessa Ghanan kontekstissa.
Tutkimusaineisto koostuu Ghanassa sijaitsevien ulkomaisten tuotantoyritysten johtajille lähetetystä kyselystä. Otos käsittää 75 ulkomaisten yritysten suoraa investointia Ghanaan vuosina 1994–2008.