Hallintotieteiden maisteriohjelma, HTM
Miksi valita Vaasan yliopiston hallintotieteet
Hallintotieteiden maisteriopintojen sisältö
Vaasan yliopiston hallintotieteiden maisteriohjelma tarjoaa erinomaiset valmiudet menestyä julkishallinnon johtamistehtävissä. Ohjelma keskittyy kriittiseen ajatteluun, kestäviin ratkaisuihin ja yhteiskunnallisten haasteiden analysointiin antaen valmiudet työskennellä niin kansallisessa kuin kansainvälisessäkin ympäristössä. Hallintotieteiden ydinosaamisalueita ovat hallinnon ja palveluiden järjestelmät, niiden johtaminen, oikeudellinen sääntely, alueellisuus ja yhteiskunnan eri toimintojen kehittäminen.
Hallintotieteiden maisteriohjelmassa saat opiskeluoikeuden suoraan hallintotieteiden maisterin tutkintoon. HTM-tutkinnossa on kolme opintosuuntavaihtoehtoa:
- Julkisen toiminnan johtaminen (sis. oppiaineet aluetiede ja julkisjohtaminen)
- Julkisoikeus
- Sosiaali- ja terveyshallintotiede
Opintosuunnat
- Julkisen toiminnan johtaminen
-
Julkisen toiminnan johtamisen opinnot tarjoavat monipuolisen näkökulman hallinnon, johtamisen ja aluekehittämisen kysymyksiin. Opinnot yhdistävät organisaatio-, johtamis- ja aluetutkimusta, ja niissä perehdytään muun muassa verkostomaisen ja muutoskykyisen hallinnon teorioihin sekä paikallisuuden ja alueellisuuden merkitykseen julkisessa toiminnassa.
Käytännönläheiset opintojaksot kehittävät vuorovaikutus- ja päätöksentekotaitoja, jotka valmistavat kohtaamaan yhteiskunnallisia haasteita. Opiskelijat oppivat soveltamaan tietoa ja kehittämään vastuullisia ja innovatiivisia ratkaisuja monimutkaisissa toimintaympäristöissä.
Valmistuneet työllistyvät monipuolisiin hallinnon, johtamisen ja asiantuntijatehtäviin julkisella sektorilla, yrityksissä ja kolmannen sektorin organisaatioissa, niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
- Julkisoikeus
-
Julkisoikeuden opinnoissa syvennytään julkisen hallinnon oikeudellisiin kysymyksiin sekä kansainvälisten ja EU-oikeudellisten velvoitteiden vaikutuksiin kansallisessa oikeusjärjestelmässä. Opinnoissa käsitellään monipuolisesti julkisen hallinnon, erityisesti valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien päätöksentekoon ja menettelytapoihin liittyviä oikeudellisia kysymyksiä ja ihmisten oikeusturvaa. Tarkastelun kohteena ovat julkisen vallan käyttö ja sen uudet muodot sekä yksilön oikeudet ja velvollisuudet. Päähuomio on hallinto-oikeudessa ja perus- ja ihmisoikeuksissa sekä yhteiskunnallisesti merkittävillä erityisaloilla, kuten julkisen taloudenhoidon, hyvinvoinnin ja turvallisuuden oikeudellisissa teemoissa.
Opiskelijat saavat valmiuksia työskennellä monenlaisissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä erityisesti valtion, hyvinvointialueiden, kuntien ja välillisen julkishallinnon tehtävissä sekä sellaisissa yksityisen sektorin tehtävissä, joissa on hyötyä hallinnon toiminnan samoin kuin yksilöiden oikeuksien tuntemuksesta. Opinnot valmistavat myös lainvalmisteluun, oikeudelliseen suunnitteluun ja hallinnon asiantuntijatehtäviin.
Voit suorittaa julkisoikeuden maisteriopinnot kokonaan etäopintoina tai osalla opintojaksoista voit valita halutessasi myös lähiopetuksen kampuksella.
- Sosiaali- ja terveyshallintotiede
-
Sosiaali- ja terveyshallintotieteen syventävien opintojen tavoitteena on antaa opiskelijoille erinomaiset valmiudet hyvinvointijärjestelmien ja niiden palvelujen monipuoliseen kehittämiseen ja johtamiseen.
Sosiaali- ja terveyshallintotieteessä analysoidaan hyvinvointiyhteiskuntaa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmiä organisaatio- ja johtamisoppien näkökulmasta. Opinnot koostuvat viidestä pääteemasta, joita ovat hyvinvointiyhteiskunnan kompleksisuus, johtaminen ja organisoituminen, talous ja arvonluonti, henkilöstö ja osaaminen sekä toimijuus ja osallisuus.
Sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriopiskelijat toimivat aidosti osana tutkimusyhteisöä. Opetusmenetelmissä korostuu vuorovaikutus ja opiskelijoiden omatoimisuus. Oppiaineen laajat työelämäyhteydet näkyvät niin tutkimuksessa kuin opetuksessa.
Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opinnot tarjotaan verkkototeutuksena.
Hae ohjelmaan
Lisätietoja ohjelmasta ja tarkat valintaperusteet näet Opintopolku.fi-palvelusta.
Lue valmistuneiden tarinat
Kysy lisää!
Hakijapalvelut auttavat hakukelpoisuuteen, hakuaikaan, valintaperusteisiin, pääsykokeisiin ja valinnan tuloksiin, opiskelupaikan vastaanottamiseen, opintojen aloittamiseen ja yliopistoon kirjoittautumiseen liittyvissä kysymyksissä.
Opintoneuvonnasta voit kysyä lisää tutkinnon sisällöistä, opetusjärjestelyistä ja esimerkiksi aiempien opintojen hyväksilukemisesta.