Avainluvut

Kasvava ja kansainvälistyvä yliopisto

Tämä sivu kokoaa yhteen yliopistomme tutkimukseen, koulutukseen, henkilöstöön ja vastuullisuuteen liittyvät keskeiset avainluvut.

Tutkimus

Teemme kansainvälisesti korkeatasoista tutkimusta, joka vastaa globaaleihin yhteiskunnallisiin haasteisiin ja tarjoaa tietoa päätöksenteon tueksi. Keskeisiä teemojamme ovat kestävä liiketoiminta, energia ja yhteiskunta. Haluamme sitouttaa teollisuuden ja yhteiskunnan yhteistyökumppanit tutkimustoimintaamme.

Tutustu tutkimuksen tunnuslukuihin.

Image

Vuonna 2024 julkaisujen kokonaismäärä oli 774 julkaisua. Määrä kasvoi vuoteen 2023 verrattuna, jolloin julkaisuja oli yhteensä 756. Julkaisufoorumiluokituksen JUFO tasoluokan 2 lehdissä ja kustantajilla on julkaistu selkeästi enemmän (noin 30 %) kuin vuonna 2023.

Image

Kokonaisuudessaan vuonna 2024 kilpailtua tutkimusrahoitusta käytettiin 6 322 937 euroa. Kasvua vuodesta 2023 on 9 prosenttia. Kilpaillun ulkomaisen rahoituksen määrä kasvoi 16 prosenttia ja kilpaillun muun rahoituksen määrä 7 prosenttia vuoteen 2023 verrattuna.

Koulutus

Tarjoamme työelämään valmistavan opiskelukokemuksen, joka perustuu opetuksen huippuosaamiseen, laadukkaisiin oppimisympäristöihin, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen sekä yhteisöllisyyteen. 

Tutustu koulutuksen tunnuslukuihin.

Image

Vuonna 2024 ylemmän korkeakoulututkinnon suoritti 712 opiskelijaa, mikä oli 25 prosenttia edellisvuotta enemmän ja samalla ennätys Vaasan yliopiston historiassa. Lisäksi yliopistossa hyväksyttiin vuoden 2024 aikana 526 alempaa korkeakoulututkintoa ja 22 tohtorin tutkintoa. Alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden määrä nousi 6 prosenttia.

Image

Vaasan yliopistossa on yhteensä 6419 opiskelijaa. Perustutkinto-opiskelijoiden määrä vuonna 2024 oli 6109 opiskelijaa ja jatkotutkinto-opiskelijoiden määrä 310 opiskelijaa. Kansainvälisten opiskelijoiden määrä lisääntyi, ja kansainvälisiä perustutkinto-opiskelijoita oli 621 eli 11 prosenttia perustutkinto-opiskelijoista.

Image

Kandidaattiohjelmiin tuli vuonna 2025 hakemuksia 8007, mikä on 9,3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Suomenkielisiin maisteriohjelmiin tuli hakemuksia 2682, mikä on 29,3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Hakemusmäärät kandidaatti- ja maisteriohjelmiin ovat kahden vuoden aikana (2023–2025) kasvaneet 40 prosenttia.

Vuonna 2025 kansainvälisiin ohjelmiin tuli hakemuksia noin 9000. Vuoden 2025 alusta voimaan tullut hakemusmaksu EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille hakijoille on vähentänyt kansainvälisten maisteriohjelmien hakemusmääriä koko Suomessa.

Image

Vaasan yliopistosta valmistuneet työllistyvät erinomaisesti, ja työnantajat arvostavat Vaasan yliopistosta saatua tutkintoa. Kuviossa esitetään vuonna 2023 maisteriksi ja diplomi-insinööriksi valmistuneiden työllistymistilanne vuosi valmistumisen jälkeen.

Henkilöstö

Image

Menestyksemme ja tuloksemme perustuvat osaavien ja sitoutuneiden tutkijoidemme, opettajiemme ja asian­tuntijoidemme panokseen. Panostamme henkilöstömme hyvinvointiin ja urakehitykseen. Työyhteisönä arvostamme monimuotoisuutta, ja yhteisöllinen työkulttuurimme edistää inklusiivisuutta ja tasa-­arvoa.

Vuoden 2024 lopussa henkilöstömäärä oli 650 henkilöä.  

Kansainvälisen henkilöstön osuus koko henkilöstöstä on 25 prosenttia. Työsuhteisen kansainvälisen henkilöstön osuus opetus- ja tutkimushenkilöstöstä on noin 36 prosenttia. Työntekijämme edustavat 47 eri kansallisuutta.

Vastuullisuus

Vaasan yliopisto ottaa huomioon kestävän kehityksen sosiaaliset, taloudelliset ja ekologiset ulottuvuudet kaikessa toiminnassaan. Yliopisto työskentelee puhtaan energian, talouskasvun, teollisuuden innovaatioiden sekä vastuullisen kulutuksen ja tuotannon puolesta ja on arvostettu ja luotettava kumppani Pohjois-Euroopan suurimmalle energia- ja ympäristöalan yritysklusterille. 

Image

Hiilijalanjälki tarkoittaa ilmastopäästöjä, joita syntyy ihmisen toiminnan seurauksena. Vuonna 2024 Vaasan yliopiston hiilijalanjälki oli noin 3,18 tuhatta tonnia hiilidioksidiekvivalentteja kasvihuonekaasuja. Hiilidioksidiekvivalentti tarkoittaa, että kasvihuonekaasujen yhteisvaikutus on ilmaistu kuin ne olisivat kaikki hiilidioksidia. Ympäristövaikutusten laskemiseen käytetään yleisesti GHG Protocol -standardia (Greenhouse Gas Protocol) eli Kasvihuonekaasuprotokollaa, joka jakaa päästöt kolmeen luokkaan:

Scope 1: Päästöt, joihin organisaatio voi suoraan vaikuttaa ja joita se voi helpoimmin itse kontrolloida. Päästöt syntyvät paikan päällä organisaation oman toiminnan seurauksena.

Scope 2: Epäsuorat ostoenergiaan liittyvät päästöt, kuten sähkön ja lämmön kulutuksesta syntyvät päästöt.

Scope 3: Tavaroiden ja palveluiden hankinnasta syntyneet päästöt eli kaikki epäsuorat päästöt, kuten jäte- ja vesihuollon sekä tavaroiden hankinnan ja kuljetusten päästöt.

Vaasan yliopiston tilinpäätös ja toimintakertomus 2023