Maija-Sofia Ulmanen

Väitöskirjatutkija

YTM, FM
Johtamisen yksikkö, Julkisoikeus
etunimi.sukunimi@uwasa.fi
029 449 8497
Wolffintie 34, 65200 Vaasa
Ankkuri

vCard icon Lataa yhteystietoni vCard-muodossa.


Tutkimukselliset intressit

Tutkimukselliset intressini keskittyvät oikeusvaltion tutkimiseen, oikeusturvaan sekä vallankäyttöön yhteiskunnassa, lain saatavuuden teemoihin, sekä hyvinvointioikeuteen. Tutkimukseni ytimessä on erityisesti haavoittuvien ihmisryhmien oikeusturva osana laajempaa oikeusvaltiokeskustelua, jolloin kuvaan astuu myös diagnostiikka osana vallankäytön analytiikkaa.

Oikeusvaltioperiaatteen keskeinen tehtävä on taata yksilöiden oikeusturva, ja tämä tehtävä korostuu entisestään, kun tarkastelun kohteena ovat erityisryhmät, jotka saattavat olla alttiimpia oikeusturvan loukkauksille.

Tutkimuksen keskeisiä käsitteitä

Tutkimuksen teoreettisena kehyksenä käytän emansipoivaa eli kriittistä perinnettä. Tämän lisäksi käytän useita käsitteitä ja lähestymistapoja, jotka ohjaavat analyysiäni. "Diagnostinen vallankäyttö" ja "psyko-vallankäyttö" ovat keskeisiä konsepteja, joilla viittaan vallankäytön erilaisiin ulottuvuuksiin ja mekanismeihin, erityisesti tilanteissa, joissa valta kohdistuu haavoittuviin ryhmiin. Näiden ryhmien kohdalla vallankäytön muodoilla voi olla erityisen syvällisiä vaikutuksia, ja tutkimukseni pyrkii tuomaan esiin, miten nämä vaikutukset näkyvät ja miten niitä voidaan arvioida.

Toinen merkittävä tutkimuksellinen painopiste on valtiopaternalismi, eli tilanne, jossa valtio käyttää valtaansa kansalaisten parhaaksi, mutta samalla saattaa rajoittaa heidän oikeuksiaan. Tässä yhteydessä tutkimukseni tarkastelee, miten erilaiset diskurssit ja yhteiskunnalliset rajat määritellään "sovittuina ongelmina", ja miten nämä rajat vaikuttavat haavoittuvien ryhmien oikeuksiin ja asemaan yhteiskunnassa.

Digitalisaatio, teknokratisoituva yhteiskunta ja lain saatavuuden haasteet

Erityistä huomiota kiinnitän lain saatavuuteen ja sen haasteisiin digitalisoituvassa it-yhteiskunnassa. Teknologian kehitys on muuttanut merkittävästi tapoja, joilla oikeutta käytetään ja jaetaan. Tutkimuksessani pohdin, miten datan käsittely ja teknokratisoituminen vaikuttavat yksilöiden asemaan oikeussubjekteina. Keskeistä on myös se, että it-yhteiskunnan voidaan nähdä lisäävän eriarvoisuutta, jonka ehkäiseminen olisi keskeistä oikeusvaltion minimiehtojen toteutumisen kannalta.

https://orcid.org/0009-0009-2948-5746

Julkaisut ja asiantuntijatehtävät

» Tutkimustietokanta SoleCRIS