Mitä professorit tekevät kesällä?
Tero Vartiainen, tietojärjestelmätieteen professori:
”Lukuvuoden aikana ei ole aikaa syventyä tutkimukseen, koska jatkuva kehitystyö ja opetus vievät kalenterista aikaa ja henkistä resurssia. Toukokuun lopussa, kesäkuussa ja elokuun alussa voin kunnolla keskittyä tutkimukseen, kun heinäkuu pidetään lomaa.”
Kesäkuussa Vartiainen pitää jatko-opiskelijoille kurssia sekä koordinoi tutkimusmetodikurssin sisältöjen hahmottamista ja opettajien toimintaa. Kesäkuussa on myös tiedossa kokouksia.
”Elokuussa tarkastan kahden kesätentin vastaukset ja aloitan syksyn opetuksen suunnittelun”.
Vartiaisen mukaan tutkijan pitäisi varata kalenteristaan rauhoittumis- ja syventymisaikaa. Juokseminen kokouksissa tuottaa näennäistä tulosta, syvärakenteita kehitellään ajan kanssa pohdiskellen.
”Yritän ajoittaa kesälomani heinäkuuhun. Siitä ainakin kaksi viikkoa on mökkeilyä, luontoa ja geokätköilyä!”.
Merja Koskela, soveltavan kielitieteen professori:
”Kesäkuussa teen väitöskirjaohjausta: yksi kokonainen käsikirjoitus tulee luettavaksi, yhden artikkeliväitöskirjan jäsennys laitetaan kuntoon ja yhden uuden väitöskirjantekijän tutkimussuunnitelma päivitetään. Ennen juhannusta ohjaan myös valmiiksi kolme pro gradu -tutkielmaa.”
Koskela kertoo palaavansa väitöskirjojen pariin jälleen elokuussa, jolloin hän esitarkastaa Turun yliopistoon tehtävän väitöskirjan. Konferensseihin hän ei tällä kertaa kesäkuukausina matkusta, mutta syksyn konferensseissa pidettävien esitelmien suunnittelu ja niihin tehtävä analyysi on aloitettava jo kesällä. Lisäksi Koskela kertoo kirjoittavansa useampia tutkimusartikkeleita kesällä. Aikaa vie myös hankkeiden suunnittelu.
Vaikka kesällä ei ole opetusta, niin opetuksen valmistelua riittää. Tutkintovaatimukset muuttuvat, mikä aiheuttaa muutoksia kursseihin. Kesäkuussa Koskela laatii uuden verkkokurssin, elokuussa hän valmistelee muun muassa 20 tunnin luentokurssia.
”Hallinnollisia kokouksia on ennen juhannusta useampia, samoin hallinnon työryhmätyöskentelyä.” Koskela on jäsen Vaasan yliopiston hallituksessa, joka kokoustaa kesäkuussa.
Koskelan mukaan kesäaika on tutkijalle tärkeää, koska tutkijankin aivojen pitäisi saada joskus levätä.
”Lisäksi kesällä, kun ei ole opetusta, ehtii lukea ja kirjoittaa tutkimusta – ellei joku kiireellinen hallinnollinen asia aja edelle, kuten usein käy.”
Seppo Hassi, matematiikan professori:
”Touko–kesäkuussa minulla on vieraana kaksi tutkijakollegaani Hollannista. Teemme täyspäiväisesti ja -iltaisestikin tutkimustyötä tulevien julkaisujen parissa.”
Matematiikan professori Henk de Snoo Groeningenin yliopistolta onkin jo saapunut Vaasan yliopistoon.
”Heinäkuun puolivälissä menen Berliiniin ja osallistun alani konferenssiin New Methods in Extension Theory applied to Quantum Mechanics, joka järjestetään Weierstrass-instituutissa.”
Konferenssiesitelmän kirjoittaminen vie Hassilta aikaa heinäkuun alkupuolella. Elokuussa Hassi saa taas vieraita, kun ulkomaalainen kollega saapuu kuukaudeksi Vaasan yliopistolle.
”Tavoitteena on saada aiheeseen liittyvän laajan tutkimuksen keskeinen pääartikkeli valmiiksi.”
Oman tutkimuksen lisäksi Hassi referoi ja editoi, arvioi, lukee ja antaa lausuntoja muiden tutkimuksista. Hän toimittaa kahta kansainvälistä julkaisusarjaa, joka vaatii työtä. Hän myös ohjaa jatko-opiskelijaansa, joka on hiomassa väitöskirjaansa kesäkuussa painatuskuntoon. Lisäksi Hassin työpöydällä odottelee pino tarkastettavia tenttipapereita.
Kesä antaa tilaisuuden tehdä etätöitä.
”Työskentelen juhannuksen jälkeen kesämökillä Keski-Suomessa: tutkimustyötä aamusta iltapäivään. Viikko tai pari on sitten lomailua kotimaan matkailun merkeissä.”
Nina Pilke, ruotsin kielen professori:
”Kesäkuu alkaa yksikön suunnittelupäivällä. Kesäkuussa kerään myös haastatteluaineistoja yhteen hankkeeseen. Valmistelen Akatemiahakemusta syksyn hakuun ja kahta artikkelia. Teen käynnissä olevien hankkeiden tilannekatsaukset ja suunnitelmat syksyksi ja ohjeistan hankkeissa työskenteleviä tutkimusapulaisia. Ohjaan jatko-opiskelijoita ja luen ja kommentoin pro graduja. Tutkimusryhmän vetäjänä pitäisi myös ehtiä päivittää ryhmän nettisivut ja tehdä julkaisukartoitus.”
Luvassa on myös oma kehityskeskustelu, matkalaskujen tekoa, uudesta tutkimussopimuksesta neuvottelua ja sen laatimista yhdessä yrityskumppanin kanssa. Lisäksi Pilke aikoo kesäkuussa osallistua Unifin rakenteellisen kehittämisen kokoukseen ja oman oppiaineen professorien kokoukseen Tampereella: ”Alamme suunnitella yhteisiä digitaalisia opintokokonaisuuksia”.
”Heinäkuussa (yritän pitää) lomaa. Tosin kun muu Eurooppa lomailee elokuussa, niin kaikenlaista hommaa kertyy myös heinäkuulle. Arvioin seitsemän työtä eurooppalaisen terminologiaorganisaation (EAFT) PhD/Master-tutkielmille myönnettävää palkintoa varten.”
Elokuussa akatemiahankkeen ja uuden kansainvälisen hankeyhteistyön valmistelu jatkuu. Pilke aikoo myös kerätä aineistoa uuteen, lukiota koskevaan hankkeeseen. Lisäksi hän valmistelee esitelmiä syksyn konferensseja varten ja kirjoittaa yhteisartikkeleja. Hän ohjaa jatko-opiskelijoita suunnitelman teossa, kokoustaa hankkeisiin liittyen, palkkaa aputyövoimaa, tapaa tutkimusryhmää.
”Tämä kesä on siitä erikoinen, ettei ole konferensseja. Toukokuussa niitä oli kaksi. Ensi vuoden kesäkuussa olisikin sitten näillä näkymin neljä konferenssia.”
Seppo Pynnönen, tilastotieteen professori:
”Kuluva kesä menee pääasiassa tutkimusprojektien parissa: tutkimusartikkelien kirjoittamisessa ja muokatessa julkaisuprosessissa olevia artikkeleita. Lisäksi ennen juhannusta on väitöskirjan tarkastus. Kesäkuun lopulla pidän esitelmän Multinational Finance Society -konferenssissa Tukholmassa.”
”Heinäkuussa on jonkin verran lomailua, jonka jälkeen palaan taas tutkimusprojektien pariin. Elokuun puolessa välissä alkaa syksyn opetuksen valmistelu.”
Vesa Suutari, johtamisen ja organisaatioiden professori:
”Olen mukana järjestämässä kansainvälisten kollegoiden kanssa sessioita European Academy of Management -konferenssissa kesäkuussa. Olen mukana yhtenä järjestäjänä myös 6th Workshop On Expatriation -konferenssissa.”
Suutari kertoo tehneensä julkaisusopimuksen Routledge-kustantamon kanssa uuden kirjan toimittamisesta. Kirja kertoo globaalien työurien johtamisesta.
”Kesällä meneillään on kirjoittajien valinta eri puolilta maailmaa ja toimitusprosessin pyörittäminen. Lisäksi tutkimusryhmämme on mukana kirjoittamassa osaa luvuista kesän aikana.”
Tulossa on myös konsortiotapaaminen Saksassa.
”HR-tutkimusryhmämme on mukana kansainvälisessä konsortiossa, joka hakee jatkokoulutuksen huippuverkostorahoitusta EU:lta. Hiomme kesän aikana yhteistä hankehakemusta seuraavaan hakuun.”
Kesä on hyvää aikaa kirjoittamiselle. Suutari kirjoittaa konferenssiartikkeleita ja muokkaa tutkimusartikkeleita, jotka on hyväksytty kansainvälisessä lehdessä julkaistavaksi.
”Kaksi uutta artikkelia pyritään kirjoittamaan jo kerättyihin aineistoihin perustuen. Kansainvälisissä konferensseissa on mahdollisuus tavata artikkeleiden yhteiskirjoittajia.”
Suutari kertoo käyttävänsä kesällä aikaa myös tohtorikoulutettavien ohjaukseen.
”Useampi ohjattavista on lähestymässä artikkeliväitöskirjan loppuvaihetta, joten kommentointia tarvitaan enemmän.”
Kesällä suunnitellaan myös uutta HR-barometrihanketta yhteistyössä Henkilöstöjohdon ryhmä Henry ry:n ja useiden ammattiliittojen kanssa. Tänä kesänä on myös tavoitteena suunnitella sisältö ekonomien urabarometrihankkeeseen.
Seppo Niemi, energiatekniikan professori:
”Rakennan kesällä laboratoriota, kokoan tutkimushankkeita, ohjaan ryhmäni tutkijoita, myyn tutkimuksia teollisuuteen, osallistun tutkimusohjelmien ohjaustehtäviin, luen väitöskirjakäsikirjoituksia, teen rahoitushakemuksia, johdan omia tutkimushankkeitani ja -ohjelmiani, päivitän opetusmateriaaliani, hoidan ryhmäni henkilöstöasioita, rekrytoin, vastaan erilaisiin tiedusteluihin, pidän markkinointiesitelmiä, koetan ehtiä kirjoittaa ja lukea oman alani julkaisuja – laiska töitään luettelee.”
Seppo Niemi osallistuu kesäkuussa myös kansainväliseen CIMAC-polttomoottorikongressiin Helsingissä. Esitelmän aiheena on ”Performance and emissions of a common-rail non-road diesel engine driven with different renewable fuels”.
”Ei kesä eikä talvikaan riitä kaiken edellä mainitun tekemiseen”, Niemi kiteyttää.
Anita Nuopponen, teknisen viestinnän professori:
”Koulutusohjelman ja hankkeiden kokouksia, gradujen kommentointia, kurssien arvostelua ja kurssipalautteen tiivistämistä, yhteisartikkelin laatiminen yhdessä tietojärjestelmätieteen professorin kanssa aiheesta ”Energy Informatics”, luettelee Nuopponen kesäkuun alun tehtäviään.
Hän suuntaa kesäkuussa myös ulkomaille. Belgian Leuvenin yliopistolla pidetään Horizon-hankesuunnittelukokous ja Kööpenhaminassa Terminology and Knowledge Engineering -konferessi, jossa Nuopponen pitää esitelmän. Hän osallistuu Kööpenhaminassa myös juhannuspäivänä alkaviin kansainvälisen ISO standardoimisjärjestön Terminology and other language and content resources -komitean kokouksiin.
Heinäkuun ensimmäisellä viikolla on tekemättömien töiden vuoro. Lomaa Nuopponen pitää heinäkuun lopulla. Elokuussa hän suunnittelee hankkeita ja kursseja, kirjoittaa artikkeleita ja käy kokonaistyöaikakeskusteluja.
”Pahinta on juhannuksen menettäminen jo kolmantena vuonna peräkkäin. Juhannus ei ole kansainvälinen juhlapyhä. Aasian maat ja Saksa vastustavat kokouksen pitämistä elokuussa, koska se osuu heidän lomaviikolleen.”
Eija Mäkinen, julkisoikeuden professori:
”Kesäkuun ensimmäisellä viikolla olin Islannissa Reykjavikissa, jossa haastattelen pohjoismaiseen vertailuun liittyvää tutkimustani varten tutkijoita, oikeusasiamiestä, kuntaliiton ja sisäministerin lakimiehiä sekä etsin aineistoa.”
Kotimaahan palattuaan Mäkistä odottaa kevään viimeisten tenttien tarkastus, kesätentin kysymysten laadinta ja -tentin tarkastus. Lisäksi oma tutkimusryhmä pitää kesäseminaarin, jossa kartoitetaan tulevia hankkeita.
Kesäkuussa Mäkinen kirjoittaa artikkeleita ja tekee Nordisk administratif tidskrift -lehden päätoimittajuuteen kuuluvia töitä.
”Juhannuksen jälkeisellä viikolla Bratislavassa on konferenssi, jossa olen puheenjohtajana.”
Heinäkuulla Mäkinen suunnittelee pitävänsä lomaa, kansainvälinen lehti tosin työllistänee jonkin verran silloinkin. Bratislavan konferenssin seminaarista pitää myös työstää tiivistelmä.
Elokuussa päätoimittajan työt jatkuvat, kun lehteen tarkoitetut artikkelit tulevat arvioitsijoilta. Kuun lopulla on puolestaan tutkimusrahoitushaku, johon Mäkinen tekee suunnitelmaa.
”Elokuussa jatkan pohjoismaiseen vertailuun liittyvän kirjan kirjoittamista. Kuun lopussa on konferenssi Uppsalassa ja samanaikaisesti jo uudet opiskelijat tulevat kampukselle.”
Teksti: Riikka Kalmi