Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Tästä uutiskirjeestä löydät tietoa joulukuun webinaaristamme: “Maailmanlopun skenaarioista toivon rakentamiseen”, Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokioista sekä Nyytin chateistä. Kirjeeseen on koottuna myös viimeisimmät NyytiCast-podcastjaksot sekä opiskelijoiden kirjoittamat tarinat.
Jäikö sinulta joku vuoden 2021 webinaareistamme väliin? Etkö ehtinyt seuraamaan suorana NyytiTalk-lähetyksiämme. Ei huolta - Voit katsoa webinaarien tallenteet ja NyytiTalk-lähetykset vielä näin jälkeenpäin. Linkit löydät alempaa tästä kirjeestä.
Tämän uutiskirjeen jutut ovat vapaasti hyödynnettävissä. Jaathan tietoa eteenpäin, sillä apusi on meille tärkeätä mahdollisimman monen opiskelijan tavoittamiseksi! Seuraa toimintaamme Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, Tuudossa ja tietenkin verkkosivuillamme.
Maailmanlopun skenaarioista toivon rakentamiseen –webinaari pidetään Zoomissa keskiviikkona 8.12.2021 klo 13-16.
Webinaari tarjoaa eväitä ympäristöahdistuksen ja muiden ympäristökriisiin liittyvien tunteiden ymmärtämiseen ja kohtaamiseen sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille. Koulutuksessa käsitellään ympäristökriisin aikana tarpeellisia mielenterveystaitoja ja niiden edistämistä yhteiskunnassa sote-ammattilaisten keinoin.
Webinaari on suunnattu sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille, ja se on maksuton. Webinaari sopii järjestöjen, julkisen ja yksityisen puolen toimijoille ja ennakko-osaamista aiheesta ei tarvita.
Luennoimassa mm. psykologi, psykoterapeutti Nina Pyykkönen, ympäristötunteiden monitieteinen tutkija Panu Pihkala ja ympäristövaikuttaja Iikka Kivi. Tilaisuus on osa Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta.
Lisätietoja ja webinaarin ohjelma
Ilmoittaudu mukaan 6.12.2021 mennessä. Linkin tapahtumaan saat sähköpostiisi 7.12.2021.
Nähdään webinaarissa!
Tutustu Ympäristöahdistuksen mieli -hankkeeseen
Tule mukaan Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokioihin! Tuokiot ovat avoimia kaikille mieheksi itsensä kokeville opiskelijoille. Puretaan yhdessä yksin pärjäämisen kulttuuria ja vaihdetaan ajatuksia eri teemoista.
Tuokiot järjestetään keskiviikkoisin Zoomissa kello 17-19. Tuokioita ohjaavat Henri Heikintalo Nyytistä ja vapaaehtoisemme Sami.
Miesten vuoroille on ennakkoilmoittautuminen. Ohjeet ja linkki ilmoittautumiseen
Joulukuun ryhmächateissä puhutaan erilaisuuden kokemuksista, pohditaan opiskelun ja vapaa-ajan suhdetta sekä pysähdytään pohtimaan loppuvuoden kuulumisia. Lisäksi vuoden viimeisessä chatissä keskustellaan erilaisten oppijoiden huomioimisesta ja mukana chatissä on myös oppimisvaikeuksiin perehtynyt Kuntoutussäätiön psykologi.
Pääset liittymään chatteihin joko alla chatin nimessä olevan linkin kautta tai verkkosivujemme Chat-osion kautta. Verkkosivultamme löydät myös lisätietoa chateistämme!
Chatit toteutetaan torstaisin klo 18–20.
Nyytin chatit alkavat uudella alustalla 13.1.2022 - pysy kuulolla ja tule testaamaan!
Joko olet tutustunut Nyytin verkkosivuilta löytyviiin opiskelijoiden itsensä kirjoittamiin tarinoihin? Tarinoissa käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä asioita ja ilmiöitä omakohtaisesti, lähietäisyydeltä. Tarinat ovat vertaistuellisia ja niistä voi saada tukea omaan tilanteeseensa tai niitä voi tarkoita opiskelijoille luettavaksi.
Marraskuun aikana julkaistiin seuraavat kolme tarinaa:
”Mistä puhutaan kuitenkin vähemmän, ja jota en tämän vuoksi osannut odottaa, oli se, kuinka monta kertaa kaapista pitääkään tulla, kun nimi ja sukupuolimerkintä papereissa onkin väärä. […]”
Näin nimimerkki ja transaktivisti Oliver Tuhka Sirius kuvailee tuskaansa ja käytännön vaikeuksiaan lukiolaisena, jonka taakseen jättämä syntymänimi vielä kummittelee virallisissa rekistereissä. Lue koko tarina täältä.
”Halusin tulla nähdyksi ja kuulluksi, kuten kuka hyvänsä meistä, mutta se oli vaikeaa. En yksinkertaisesti tiennyt kuka olen. […]
Monen kaltaiseni tavoin minäkin onnistuin haihtumaan savuna ilmaan. Samalla kävin vieraaksi myös itselleni. Onnistuin kätkemään kaipuuni tulla huomatuksi ja päästä sisäpiiriin. […]”
Näin nimimerkki Mari-P kuvailee tarinassaan kasvuaan pärjäävästä, mutta yksinäisestä lapsesta aikuiseksi, joka löytää oman tapansa olla ja luoda. Lue koko Mari-P:n tarina Nyytin verkkosivuilta ja kuuntele tarinassa mainittu Nyyti-laulu
”Olen kolmekymppinen nainen, ja elän nyt Kolmannen kumppanini kanssa. Määrittelen olevani demiseksuaalinen, biseksuaalinen ja yksiavioinen. […]
Koin olevani ruma enkä kokenut kenenkään voivan haluta minua, sairastin masennusta ja olin hyvä koulussa. […] Näin jälkikäteen koen nimenomaan ”hakeneeni jotakuta, jolle kelpasin”. […]
Sopeudun nopeasti, ja kenties se on kiroukseni. Sopeuduin jakamaan Toisen huomion ja rakkauden, ajan ja tilan. […] En koe olevani, enkä kenties koskaan olleeni, polyamorinen, ja suostuin kokeilemaan sitä Toisen kanssa vääristä syistä. […] Mutta tietäessäni, että Kolmas on minun, vain minun eikä edes halua olla kenenkään muun kanssa, silmiini nousevat kyyneleet ja sydämeni laulaa. […]
Valintani ovat nyt näitä, mutten pidä niitä kiveen hakattuina ja muuttumattomina. Tärkeintä on, että minun on hyvä olla itseni ja valintojeni kanssa.”
Näin nimimerkki Aina muuttuva kuvailee tarinassaan oman seksuaalisuutensa etsimistä. Lue koko tarina täältä.
NyytiTalkissa käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä teemoja mm. ihmissuhteita, opiskelua sekä arjessa jaksamista. NyytiTalkeja lähetetään Nyytin YouTube-tililtä ja Instagram-tililtä.
Aiempien NyytiTalk-lähetysten tallenteet löydät verkkosivuiltamme. YouTube-kanavallamme striimatut NyytiTalk-lähetykset ovat tekstitettyjä ja NyytiTalk goes Instagram lähetysten litterointi on luettavissa verkkosivuiltamme.
Vuoden 2021 aikana NyytiTalkit ovat käsitelleet seuraavia aiheita:
Alta löydät tallenteet niistä vuoden 2021 webinaareista, jotka olemme ehtineet tekstittää. Marraskuun webinaarit puuttuvat valitettavasti joukosta, sillä niitä ei ole vielä tekstitetty eikä niitä näin ollen voida vielä julkaista.
Itsemyötätunto on kykyä kohdella itseään rakentavalla tavalla: ystävällisesti ja ymmärtäen, mutta myös kannustaen ja omien arvojen mukaiseen toimintaan ohjaten.
Nyytin lokakuun alussa järjestämän webinaarin Itsemyötätunto opinnoissa tallenne on nyt katsottavissa Nyytin YouTube-kanavalla. Videon kautta voit tutustua itsemyötätuntoon, sen vaikutuksiin hyvinvointiimme erityisesti opiskelun näkökulmasta ja tapoihin vahvistaa omaa itsemyötätuntoisuutta, sekä tehdä opastettuja harjoitteita.
Katso webinaaritallenne Nyytin YouTube-kanavalla.
Tallenteella keskustellaan autisminkirjosta ja opiskelusta. Autismiliiton kokemusasiantuntija Ilkka Nygrén puhuu siitä, miten autisminkirjon voi huomioida opinnoissa.
Katso webinaaritallenne Nyytin YouTube-kanavalla.
Webinaarissa puhutaan jaksamista tukevista konkreettisista keinoista sekä palautumisesta korona-ajan opiskeluarjessa. Webinaarin pitää Nyytin verkko- ja koulutustoiminnan asiantuntija Päivi Kohta.
Katso webinaaritallenne Nyytin YouTube-kanavalla.
ADHD ja opiskelu webinaarin tallenteella puhuu ADHD-liiton kokemustoimija Topi Salmi. Hän valaisee oman tarinansa kautta, miten ADHD vaikuttaa opiskeluun ja kuinka huomioida se opinnoissa.
Katso webinaaritallenne Nyytin YouTube-kanavalla.
Tallenne 18.2.2021 pidetystä webinaarista, Opiskelu ja mielenterveys: Toivo, motivaatio ja toipuminen. Webinaarissa käsiteltiin sitä, miten opiskelu onnistuu mielenterveyden haasteiden sävyttäessä arkea. Puhujana webinaarissa oli kokemusasiantuntija Lyyra Virtanen. Lyyran kokemuksen kautta pohdittiin käsityksiämme mielenterveydestä sekä opintojen sovittamisesta osaksi mielenterveystoipujan hyvää arkea.
Katso webinaaritallenne Nyytin YouTube-kanavalla.
Nyytin podcast-sarjassa – NyytiCast – puhutaan rohkeasti mielenterveydestä ja opiskelijoiden hyvinvoinnista. Podcastien teemat vaihtelevat ja mukana on aina mielenkiintoisia vieraita. Alta löydät viimeisimmät NyytiCast-jaksot. Kaikki julkaistut NyytiCastit löydät verkkosivuiltamme.
Seuraa Nyytiä Soundcloudissa, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista NyytiCast-jaksoista!
Koronapandemia on tutkitusti laukaissut syömishäiriöitä ja aiemmin alkaneiden häiriöiden oireet ovat vaikeutuneet pandemiaolojen johdosta. Mitkä persoonallisuuspiirteet ja ympäristötekijät altistavat sairastumiselle? Miten tunnistaa ja ottaa puheeksi syömishäiriö itsessä tai läheisessä? Miten ja mistä voi hakea apua? Uusimmassa NyytiCast-jaksossa syömishäiriöistä keskustelevat vapaaehtoisemme Matildan kanssa psykologi, kliinisen psykologian dosentti ja kognitiivinen psykoterapeutti Monica Ålgars ja Syömishäiriöliitto SYLI ry:n kokemusasiantuntija Eveliina.
Tästä pääset kuuntelemaan NyytiCast jakson #47: Syömishäiriöt. Äänitteen kesto: 36 min.
Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kohtaavat yhä eriarvoisuutta myös opiskelumaailmassa. Millainen vaikutus tällä voi olla mielen hyvinvointiin, ja miten näitä epäkohtia voisi korjata? Tässä harjoittelijamme Henrin juontamassa jaksossa näitä tärkeitä asioita pohtivat sosionomiopiskelija ja Trans ry:n hallituksen jäsen Eeli Kytömäki sekä yliopistopappi ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Late Mäntylä.
Tästä pääset kuuntelemaan NyytiCast jakson #46: Sukupuolen moninaisuus opiskeluhyvinvoinnissa. Äänitteen kesto: 40 min.
työväenluokkaisemmasta taustasta korkeakouluympäristöön siirtyvän opiskelijan kokemukseen. Millaisia erityispiirteitä hankaluuksineen ja voimavaroineen poikkeava luokkatausta saattaa tuoda opiskelijan elämään korkeakoulumaailmassa? Harjoittelijamme Henrin kanssa luokkakysymyksistä keskustelevat Tampereen yliopiston yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Taru Rautio sekä kirjailija ja psykoterapeutti Katriina Järvinen.
Tästä pääset kuuntelemaan NyytiCast jakson #45: Luokkatausta opiskelumaailmassa. Äänitteen kesto: 40 min.
Kuulemme mielellämme mielipiteesi tästä jaksosta. Anna palautetta tästä NyytiCast-jaksosta tällä lomakkeella.