Nyyti vinkkaa 2/2021

Nyyti vinkkaa - Nyyti News
Viime vuosi oli meille kaikille monella tapaa haastava. Etäopiskelun tuomat muutokset näkyvät tilastoissa. Helsingin yliopiston opiskelijoille tekemästä kyselystä käy selville, että uupuneita opiskelijoita on nyt enemmän kuin keväällä 2020. Opiskelijat tuntevat myös riittämättömyyttä, mutta myös kyynisyys on lisääntynyt. Opiskeluinto on laskenut uusilla opiskelijoilla. Opiskelijoilla on liikaa stressiä sekä tavoitteita ja liian vähän verkostoja.

Ammattilaisten listaamia keinoja motivaation parantamiseen ovat esim.

  • Puhu
  • Pidä tavoitteet mahdollisimman alhaisina - niin, että saat onnistumisen kokemuksia
  • Älä syyllistä itseäsi
  • Varo märehtimistä - se tarttuu

Lue Ylen uutinen (25.1.2021) opiskelijoden uupumuksesta ja motivaatiosta.

Tästä uutiskirjeestä löydät tietoa ja linkit kahteen NyytiCast-podcastjaksoon. Näissä jaksoissa käsitellään opiskelu-uupumusta ja opiskeluissa jaksamista.

  • NyytiCast #13: Mitä tehdä opiskelu-uupumukselle?
    Jaksossa pohditaan uupumuksen olemusta lukiomaailmassa, ja sitä, olisiko yhteisöllisyydestä lääkkeeksi tähän
     
  • NyytiCast #1: Tauko opinnoista
    Jaksossa pohditaan opiskeluissa jaksamista ja siitä, miten toimia omien voimavarojen loppuessa sekä miten selvitä sairaslomasta taloudellisesti.

Tämän uutiskirjeen jutut ovat vapaasti jaettavissa ja hyödynnettävissä.

Haku Elämäntaitokurssille käynnissä

Pohditko, miten jaksaa paremmin opinnoissa ja arjessa? - Miten löytää aikaa rentoutumiselle? - Kuinka tunnistaa omia voimavaroja? - Mietitkö, millaista on omannäköinen elämä ja itselle hyvä arki?

Hae mukaan verkossa pidettävälle Elämäntaitokurssille, joka järjestetään 15.3.–16.4.2021.

Kurssilla käsitellään omaan arkeen, hyvinvointiin ja itsetuntemukseen liittyviä kysymyksiä yhdessä toisten ryhmäläisten kanssa. Tarkoituksena on vertaistuen jakaminen sekä uusien vinkkien, välineiden ja ratkaisujen löytäminen.

Hae mukaan kurssille: Elämäntaitokurssi verkossa viimeistään 8.3.2021.

Vertaistukea

UUTTA: Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokiot

Kysyimme ja noin tuhat nuorta miestä vastasi: Miesten mielenterveyttä heikentävät yksin pärjäämisen kulttuuri ja suoriutumispaineet.

Tänä keväänä Nyyti tarjoaa miehiksi itsensä identifioiville opiskelijoille turvallisen tilan, jossa he voivat yhdessä purkaa yksin pärjäämisen kulttuuria ja puhua avoimesti suorituspaineista.

Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokiot järjestetään tiistaisin kello 18–20. Tapaamme kolmen viikon välein etäyhteyden kautta Zoomissa. Vertaiskeskustelutuokioita ohjaavat työntekijämme Eetu ja vapaaehtoisemme Sami.

Ensimmäinen tuokio on 9.2.2021. Tuokioihin on ennakkoilmoittautuminen.

Nyytin Chatit helmikuussa

NyytiTalk

Toipumisorientaatio – kohti merkityksellistä elämää

“Toipumisorientaation ajattelutapaa voi kuvata sanoilla: siitä huolimatta. Siitä huolimatta onko sulla mielenterveydenhäiriö, pystyt elämään itsellesi merkityksellistä ja mielekästä elämää, tehdä työtä ja rakastaa,” avaa Kukunorin toiminnanjohtaja Markus Raivio toipumisorientaatiota joulukuun NyytiTalkissa.

Toipumisesta ajatellaan usein liian kapealaisesti. Toipuminen sidotaan ulkoisiin mittareihin, kun toipuminen pitäisi nähdä jokaisen omana henkilökohtaisena matkana.

“Toipumista yhteiskunnassa mitataan usein suhteessa opiskelu- ja työkykyyn. Toivottua toipumisen polkua usein esitetään sankaritarinan hengessä, eli kuinka palasin takaisin kunnon opiskelijaksi tai työntekijäksi”, pohtii NyytiTalkin toinen vieras sosiaalipsykologi, kokemusasiantuntija Minna Salonen.

Joulukuun NyytiTalkin toipumisorientaatiosta toteutti Takaisin opintoihin -hanke Keskustelua luotsaa hankekoordinaattori Virpi Palviainen.

Tekstitetyn tallenteen löydät Nyyti ry:n YouTube-kanavalta. Tallenne sopii myös materiaaliksi opintoihin, joissa tutustutaan toipumisorientaatioon.

Miesten mielenterveys

Päteekö vanha uskomus, etteivät miehet osaa puhua? Johtuuko miesten yliedustus itsemurha-, päihderiippuvuus- ja väkivaltarikostilastoissa siitä, että tunteet padotaan sisälleen ja sitten ne purkautuvat haitallisilla tavoilla? Eikö aito rohkeus ole sitä, että uskaltaa kohdata pelkonsa?

Miesten mielenterveyttä käsiteltiin tammikuun NyytiTalkissa. Ensimmäinen uskomus todistettiin ainakin vääräksi keskustelussa, johon osallistuivat Jukka Oksanen, psykologian lehtori Metropolia ammattikorkeakoulusta, Samuli Hietala, nuorten asiantuntija Väestöliiton Poikien Puhelimesta ja Touko Niinimäki, sosiaalipolitiikan asiantuntija Suomen ylioppilaskuntien liitosta. Keskustelua luotsasi Nyytin Tuomas Meriö.

Katso kompakti 30-minuuttinen keskustelu Nyytin YouTubesta.

Miesten mielenterveydestä keskustellaan myös NyytiCastin jaksossa 6. Pääset kuuntelemaan jakson tästä.

Lisätietoa NyytiTalkeista löydät Nyytin verkkosivuilta kohdasta Opiskelijoille > NyytiTalk.

NyytiCast

Alla nostona kaksi aiemmin julkaistua NyytiCastiä sekä uusin, juuri julkaistu, NyytiCast-jakso.

NyytiCast #13: Mitä tehdä opiskelu-uupumukselle?

Nyytin ja Yeesin yhteisen Jaksaa, jaksaa? -hankkeen tuottamassa Mitä tehdä opiskelu-uupumukselle -NyytiCastissa keskustellaan opiskelu-uupumuksesta toisella asteella. Opinto-ohjaaja Leena Oittila ja toisen vuoden opiskelija Matilda Hoviniemi Kulosaaren yhteiskoulun lukiosta sekä psykologi Elina Marttinen Nyytistä pohtivat uupumuksen olemusta lukiomaailmassa. Olisiko yhteisöllisyydestä lääkkeeksi tähän?

Nyyticast #1: Tauko opinnoista

Kaikkien aikojen ensimmäisessä NyytiCast-podcastjaksossa Tauko opinnoista keskusteltiin opiskeluissa jaksamista ja siitä, miten toimia omien voimavarojen loppuessa sekä miten selvitä sairaslomasta taloudellisesti.

NyytiCast#32: Vihapuhe

Uusimmassa, juuri julkaistussa, NyytiCast-jaksossa käsitellään vihapuhetta. Vihapuhe on suuri ongelma, jonka tarkoituksena on hiljentää tiettyjä ihmisiä tai ihmisryhmiä.

Vihapuhekeskustelu sotketaan usein keskusteluun sananvapaudesta. Todellisuudessa kyse on kahdesta hyvin erilaisesta kysymyksestä. Monessa yhteydessä on todettu, että Suomessa on paljon vihapuhetta, ja nykyään myös internet mahdollistaa sen leviämisen tehokkaalla tavalla. Vihapuhetta voi saada osakseen vaikka vain olemalla tai sitten tarttumalla aiheisiin, jotka herättävät voimakkaita tunteita.

Onko vihapuhe siis lisääntynyt? Miltä vihapuhe tuntuu ja mitä vaikutuksia sillä voi olla? Näistä ja muista suurista kysymyksistä ovat Nyytin Milla Järvensivun kanssa keskustelemassa muusikko Jesse Markin, kriminologi Matti Näsi ja sosiaalipsykologi Katarina Pettersson.

Blogit ja tarinat

Nyytin verkkosivuilta löytyy paljon erilaisia blogeja ja tarinoita. Mielellä on väliä! -blogissamme kirjoitetaan opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvistä ajankohtaisista asioista, otetaan kantaa ja herätetään keskustelua. Kirjoittajina toimivat niin Nyytin työntekijät, alan toimijat kuin opiskelijat. Tutustu blogeihimme tästä.

Tarinoissa käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä asioita ja ilmiöitä omakohtaisesti, lähietäisyydeltä. Kirjoittajina toimivat opiskelijat. Tarinoita pääset lukemaan tästä.

Blogi: Mistä löytää henkistä vastustuskykyä yli poikkeusaikojen?

Viime vuoden lokakuussa julkaistussa Mistä löytää henkistä vastustuskykyä yli poikkeusaikojen? -blogissa Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeemme projektipäällikkö Laura Heimonen kirjoittaa: “Tietoinen ja säännöllinen omien voimavarojen tarkastelu onkin erityisen tärkeää näinä aikoina.”

Laura toteaa myös, että “Tosiasiassa opiskelukyky näinä aikoina ei voi eikä sen pidä olla sitä 100 %, vaan on normaalia, että siinä näkyy vaihtelua eri aikoina. Haastavissakin tilanteissa meille kuitenkin syntyy tai säilyy olemassa erilaista toimijuutta. Merkityksellinen toiminta auttaa selviytymään paremmin poikkeuksellisena aikana.”

Tarina: Epävarmuudessa jaksaminen

Marraskuun lopussa Viivi kirjoitti meille tarinan epävarmuudessa jaksamisesta. Tarina liittyy poikkeusaikaan ja siitä selviytymiseen

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä järjestetään jälleen tänä keväänä. Päivää vietetään torstaina 22.4.2021 ja sen ympärillä kampanjoidaan somessa kahden viikon ajan 12. – 23.4.2021.

Päivän tarkoituksena on herättää keskustelua opiskelijoiden mielenterveydestä sekä kutsua kaikki mukaan toimimaan etänä mielen hyvinvoinnin puolesta. Kampanjan taustavoimana toimii Opiskelijahyvinvointiverkosto, jonka koordinoinnista Nyyti vastaa.

Ota Nyytin somekanavat seurantaan, sillä teema julkaistaan pian! Kaikki kampanjaan liittyvä julkaistaan verkkosivuillamme.

Lisätietoja: annu.komulainen(at)nyyti.fi

#opiskelijoidenmielenterveyspäivä

Mitä mieltä olit jutusta?