Nyyti vinkkaa 3/2020

Uutisen oletuskuva
Toukokuussa Nyytissä pohditaan myötätuntoa ja yhdenvertaisuutta.
Nyyti vinkkaa -logo

Myötätunnon ja yhdenvertaisuuden toukokuu

Toukokuun alussa Nyyti julkaisee neliosaisen juttusarjan jyväskyläläisten opettajaksi opiskelevien Tehdään hyvää -projekteista. 7.5.2020 järjestettävässä NyytiTalkissa syvennytään rasismin ja mielenterveyden kytköksiin; tällä kertaa keskustellaan englanniksi.

Viestinnässämme nostamme esiin myös vähemmistöaseman vaikutusta mielenterveyteen sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen että saavutettavuuden näkökulmasta. Kokemuksia opiskelijoiden vaikuttamisesta yliopistoyhteisössä kuullaan kuukauden NyytiCastissa, joka julkaistaan 11.5. alkavalla viikolla (vko 20).

Laita somekavanamme seurantaan ja pysy kuulolla kaikesta tästä ja paljon muustakin. Lisää tietoa löytyy myös verkkosivuiltamme!

ILOISTA VIRTUAALIVAPPUA!

Kiitos #Mitätehtäis-kampanjaan osallistumisesta – Opiskelijoiden mielenterveyspäivä jälleen 2021

Kiitos kaikille Opiskelijoiden mielenterveyspäivään osallistuneille. Sadat teot rakensivat yhteisöllisyyttä haastavassa tilanteessa!

Vastaathan kampanjan palautekyselyyn

Ensi vuoden kampanjan ajankohta on 12.-23.4.2021 ja varsinaista Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään torstaina 22.4.2021.

Nyytin chatit touko–kesäkuussa

Alta näet kaikki tulevat chattimme. Huomioithan, että chattien aika vaihtelee: tiistaisin chatit pidetään klo 15–17 ja torstaisin klo 18–20.

Toukokuun chatit

Kesäkuun chatit

Tästä linkistä voit liittyä Nyytin chattiin

Avoimet keskusteluryhmät

Kaipaatko vertaistukea opintoihin, ihmissuhteisiin tai yksinäisyyteen koronakriisin keskellä?

Nyytin uusissa avoimissa keskusteluryhmissä voit jutella anonyymisti ja kaikessa rauhassa koronan vaikutuksista elämään ja saada ja antaa vertaistukea toisille opiskelijoille. Voit kirjoittaa ryhmiin mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Keskusteluja seuraa ja ohjaa Nyytin vapaaehtoiset. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen Hyväkysymys-palveluun ja keskustelu käydään nimimerkeillä.

Tule mukaan keskustelemaan!

Miten selviän opinnoissa koronan aikana?
Kanavalla keskustellaan siitä, miten koronaepidemia vaikuttaa opintoihin. Voit jakaa ajatuksia ja tunnelmia opiskelusta sekä antaa ja saada vinkkejä opinnoista selviämiseksi.

Yksinäisyys korona-aikana
Kanavalla jutellaan siitä, miten korona on vaikuttanut yksinäisyyteen, ja miten selvitä eristyksissä yksinäisyyden tunteiden kanssa. Voit jakaa ajatuksia ja tunteita yksinäisyydestä sekä pohtia yhdessä muiden kanssa keinoja, miten helpottaa tilannetta.

Ihmissuhteet kriisiytyy poikkeusoloissa
Kanavalla jutellaan ihmissuhteista korona kriisin keskellä, esim. kuinka hoitaa ihmissuhteita etänä tai kestää yhdessäoloa rajoitusten aikana. Voit jakaa ajatuksia ja tunnelmia pari-, ystävyys-, kaveri-, perhe ja muistakin suhteista.

Nyytin keskusteluryhmät löytyvät Hyvä kysymys -verkkopalvelusta. Hyvä kysymys on verkkopalvelu, joka tukee ja kannustaa ihmisiä löytämään ratkaisun mieltä askarruttaviin elämäntilanteisiin. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu meille kaikille. Hyvä kysymys tuo suomalaisten järjestöjen tuottamat palvelut ja vertaistuen kaikkien ulottuville. Palvelun tavoitteena on, että jokainen voi saada tietoa ja tukea mahdollisimman varhain, maksutta ja helposti, kun jokin omassa tai läheisen elämässä askarruttaa. Palvelun tuottaa ja toteuttaa Väestöliitto yhteistyössä kumppanijärjestöjen kanssa. Sisällöt ja palvelut sivustolle tuottavat järjestöjen koulutetut asiantuntijat ja vapaaehtoiset.

Ystävyyttä koronan aikaan

"Ystävyys ja yhteisöllisyys eivät ratkaise kaikkia koronakriisin onglemia. Niiden avulla kuitenkin jaksamme paremmin poikkeusoloista huolimatta." toteaa Nyyti ry:n hallituksen puheenjohtaja Sanni Lehtinen blogissaan. Lue koko blogikirjoitus verkkosivuiltamme.

Opinnot eivät kadonneet - Opiskelijan tarina uupumisesta

Opinnot eivät kadonneet -video kuvattiin maaliskuun ensimmäisenä maanantaina. Se on opiskelijan tarina uupumisesta, avun hakemisesta sekä uskalluksesta luottaa siihen, että opinnot odottavat. Koska oma terveys on tärkein.

Nyt videon julkaisuhetkellä kuvauspaikat ovat tyhjentyneet ihmisistä. Opiskelemiseen on voinut tulla isoja muutoksia, ja opintojen edistyminen mietityttää.

Toivomme videon tarinan tuovan toivoa tähänkin aikaan.

Oppimisen vaikeudet ja mielenterveys -webinaarin tallenne

Kevään Opiskelijahyvinvointiverkoston verkostopäivä seminaari pidettiin webinaarina 16.4.2020. Mikäli webinaari jäi sinulta väliin, niin ei hätää. Pääset näkemään tallenteen yltä tai suoraan Nyytin YouTube-kanavalta.

Webinaari on osa Opiskelijahyvinvointiverkoston vuosittain koordinoimaa Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaa.

Tutustu strategiaamme

Uusi strategiamme vuosille 2020-2023 tuli voimaan tämän vuoden alusta. “Kohti mielekästä tulevaisuutta” nimeä kantava strategiamme on luettavissa verkkosivuiltamme.

Strategian keskeisimmät elementit on myös visualisoitu Desing Inspiksen toimesta kuvaksi.

Olemme jo päässeet toimeenpanemaan strategiaamme tänä poikkeuksellisena keväänä, kun olemme muokanneet toimintaamme niin, että pystyisimme tukemaan opiskelijoiden muutosjoustavuutta koronakriisissä selviytymisessä ja tulevaisuususkon vahvistamisessa. Opiskelijoiden mielenterveyspäivä kampanjassa puolestaan kannustettiin kehittämään uudenlaisia yhteisöllisyyttä lisääviä käytäntöjä opiskeluyhteisöjen verkkoyhteisöissä.

Mitä jaksaa, jaksaa? -hankkeessa on meneillään juuri nyt

Tässä viimeisimmät kuulumiset Nyyti ry ja Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry yhteisestä Jaksaa, jaksaa? -hankkeesta:

  • Mentoritoiminnan pilotointi jatkuu tämän lukuvuoden loppuun asti. Mentori-aktori-pareja on kaksitoista ja he tapaavat loppukevään ajan etäyhteyksillä. Seuraavaa mentoritoiminnan kautta, lukuvuodelle 2020-21, suunnitellaan ja valmistellaan.
  • Mentoritoiminnan arvioinnissa tehdään yhteistyötä XAMK:in EMPYRE-hankkeen kanssa. EMPYRE-hankkeessa (Erasmus+) kartoitetaan eurooppalaisia hyviä nuorisotyön käytänteitä. Hanke tutkii ja mallintaa Jaksaa, jaksaa? -mentoritoimintaa aktoreiden näkökulmasta ja levittää mallia eurooppalaisille nuorisotyön toimijoille. Lisäksi Humakin opinnäytetyöntekijä toteuttaa mentoritoiminnan pilotin arvioinnin mentoreiden näkökulmasta.
  • Opettajille ja opiskelijoille suunnattua koulutusmateriaalia työstetään ja viimeistellään. Opiskelijoille suunnattu Mitä kuuluu? -koulutuskokonaisuus valmistuu kesään mennessä ja opettajien sisältö ensi lukukauden alkuun.
  • Kuormituskuumemittarista on pyydetty toteutusehdotusta toimittajalta ja mittarin testiversio on tarkoitus saada kokeiluun ensi lukukaudella.
  • Yhteistyö Oppijan oikeus, opettajan taito -hankkeen kanssa; kehitämme yhdessä muiden toimijoiden kanssa koulutussuosituksia, kurssisisältöä opettajien ammatilliseen täydennyskoulutukseen sekä järjestöjen ja oppilaitosten välistä kumppanuusmallia. Näitäkin on tarkoitus pilotoida ensi syksynä.
  • Yhteistyö pilottioppilaitosten (KSYK ja Varia: n sosiaalityö) kanssa jatkuu etäyhteyksin mm. tuottamalla materiaalia ja osallistumalla mihin vain on mahdollista.

 

Mitä mieltä olit jutusta?