Nyyti vinkkaa 3/2021

Nyyti vinkkaa - Nyyti News
Huhtikuussa vietetään jälleen Opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Päivän ympärillä kampanjoidaan teemalla #AvunArvoinen. Osallistuthan sinäkin kampanjaan. Kaipaatko tietoa ADHD:sta ja opiskelusta tai konkreettisia keinoja jaksamiseen? Nyyti järjestää maaliskuun viimeisenä päivänä kaikille avoimen webinaarin ADHD ja opiskelu. Huhtikuun lopulla on sitten tarjolla opiskelijoille suunnattu webinaari ‘Jaxuhaleista konkretiaan’. Lue näistä ja paljon muusta tästä uutiskirjeestä!

#AvunArvoinen - Opiskelijoiden mielenterveyspäivä

Me kaikki tarvitsemme joskus elämämme aikana apua. Sinä olet #AvunArvoinen koska tahansa tunnetkaan toisten apua ja tukea kaipaavasi.

Osallistu Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaan 12.–23. huhtikuuta jakamalla omia ajatuksiasi ja kokemuksiasi avun hakemisesta. Kannusta ystäviä tekemään samoin. Avoimuudella annat ympärillä oleville ihmisille kaivatun tilan kokea olevansa #AvunArvoinen.

Yhdessä voimme purkaa niin sisäiset kuin yhteiskunnalliset esteet, jotka ovat avun hakemisen esteenä!

Tule mukaan – Opiskelijoiden mielellä on väliä!

Mitä sinä voit tehdä?

Koulutuksia

ADHD ja opiskelu webinaari 31.3.2021

Takaisin opintoihin -hankkeen järjestämässä kaksituntisessa webinaarissa paneudutaan opiskeluun ADHD:n kanssa. Webinaarissa kuulemme myös ADHD-kokemusosaajan puheenvuoron.

Tarkemman ohjelman ja Zoom-linkin löydät verkkosivuiltamme. Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista.

Puhutaan ympäristötunteista! - Ilmoittaudu kevään ryhmiin

Ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ovat monille meistä liian suuria, vaikeasti ymmärrettäviä ja pelottavia asioita käsiteltäväksi. Monet kokevat, etteivät pysty käsittelemään niiden herättämiä tunteita tai toimimaan oikein. Tämä herättää ahdistusta, riittämättömyyttä ja epävarmuutta tulevaisuudesta.

Tunnetaitojen opettelu yhdessä auttaa myös ympäristökriisin käsittelyssä. Tutustu toukokuun aikana ympäristötunne-taitoihin omassa tahdissa tilaamalla Ympäristötunne-haaste sähköpostiisi. Tilaa haaste tästä.

Kevään ryhmät

Ympäristöahdistuksen mieli -hanke järjestää keväällä ryhmiä, joissa ympäristökriiseihin ja tulevaisuuden epävarmuuteen liittyviä tunteita pääsee käsittelemään.

Kevään verkkoryhmissä keskitytään resilienssitaitoihin ja yhteenkuuluvuuden kokemukseen toisten kanssa. Ne ovat merkittäviä:

  • kuormituksen ja stressinsäätelyn kannalta
  • jotta pystytään toimimaan
  • jotta löydetään uusia merkityksen, tarkoituksen ja toivon lähteitä elämään.
Ryhmien ajankohdat

Ryhmät järjestää Ympäristöahdistuksen mieli -hanke, jota toteuttaa MIELI ry yhdessä Tunne ry:n ja Nyyti ry:n kanssa.

Jaxuhaleista konkretiaan - webinaari korona-ajan väsyttämille opiskelijoille 29.4.2021

Järjestämme torstaina 29.4. klo 15.00-16.30 opiskelijoille webinaarin, johon voi tulla kuulemaan konkreettisista jaksamisen keinoista ja levähtämään hetkeksi lempeän palautumisharjoituksen äärelle.

Webinaari on avoin kaikille opiskelijoille. Ilmoittautuminen aukeaa 1.4.2021.

Lue lisää webinaarista ja ilmoittaudu mukaan verkkosivuillamme.

Vertaistukea

Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokiot jatkuvat huhti-toukokuussa

Marraskuussa kysyimme noin tuhannelta nuorelta mieheltä, mikä heidän mielestään heikentää miesten mielenterveyttä. Vastauksissa korostuivat yksin pärjäämisen kulttuuri, suorituspaineet ja muiden odotukset, yksinäisyys, huoli tulevaisuudesta, stressi sekä itseluottamus ja sen puute.

Tänä keväänä Nyyti tarjoaa miehiksi itseään identifioiville opiskelijoille turvallisen tilan, jossa he voivat yhdessä purkaa mielenterveyttä heikentäviä asioita.

Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokiot järjestetään tiistaisin kello 18–20 Zoomissa. Seuraava Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokio on 23.3. Tuokioita ohjaavat työntekijämme Eetu ja vapaaehtoisemme Sami. Tuokioihin on ennakkoilmoittautuminen.

Löydät tarkempaa tietoa Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokioista sekä linkin ennakkoilmoittautumiseen verkkosivultamme.

NyytiTalk

Avun hakeminen - mitä, miten ja mistä

Mitä palveluita YTHS:llä on tarjolla mielenterveyden ongelmiin? Miten niihin hakeudutaan ja päästään? Mitä terapiaa YTHS itse tarjoaa? Entä voiko YTHS:ltä saada B-lausuntoa Kelan kuntouttavaan psykoterapiaan hakeutumista varten?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa perjantaina 16.4. kello 12–13 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen. Väyrystä haastattelee Nyytin vapaaehtoinen, sosionomiopiskelija Matilda Lähdekorpi. '

Tule ihmeessä langoille ja ota YTHS:n palvelut kerralla haltuun!

#AvunArvoinen #OMTP #MielelläOnVäliä

Lue lisää verkkosivuiltamme.

Nyytin Chat

Nyytin Chatit huhtikuussa

  • to 15.4. klo 18-20 Voinko vaikuttaa mielenterveyspalveluihin? 
    Yhteisiin asioihin vaikuttaminen lisää osallisuden kokemusta ja hyvinvointia. Voiko äänestäminen lisätä tätä? Voinko minä muuttaa kuntani mielenterveyspalveluja? Kuntavaalit huipentuvat tällä viikolla viralliseen äänestyspäivään. Äänestämällä opiskelijat näkyvät paremmin kuntien päätöksenteossa ja mielenterveys tulee huomioiduksi päätöksenteossa. Tervetuloa chattiin keskustelemaan osallisuudesta ja sinulle mielekkäiden sioiden edistämisestä.
  • to 29.4. klo 18-20 Miten tunnistaa mielenterveyden ongelmat ja hakea apua?
    Tunnistatko omassa, läheisen tai kaverin voinnissa syytä huoleen? Mietitkö kuinka hakea ja saada apua? Tervetuloa chattiin juttelemaan huolesta ja keinoista taklata ne. Mietitään yhdessä ratkaisuja ja keinoja löytää apua

Opiskelijoiden omakohtaiset tarinat

Nyytin verkkosivuilta löytyvissä opiskelijoiden omakohtaisissa tarinoissa käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä asioita ja ilmiöitä omakohtaisesti, lähietäisyydeltä. Kaikki tarinat pääset lukemaan tästä. Alta löydät uusimman tarinan.

Tarina: Omien rajojen tunnistaminen on tukenut uupumuksesta toipumista

Tässä tarinassa tarinan kirjoittaja Nuutunut kertoo siitä, kuinka hän uupui ja mitkä tekijän siihen vaikuttivat. Kirjoittaja toteaa: “Vaikka huomasin, etten voinut hyvin, yritin silti sinnitellä eteenpäin. Yhtenä joulukuisena iltana laitoin ystävälleni viestin, jossa kerroin olostani ja siitä, kun koskaan mikään ei riitä. Tässä kiteytyi mielestäni hyvin kokemukseni uupumuksesta, ja siitä millaisia paineita itselleni asetin.”

Nuutunut toteaa myös: “Uskon, että tuosta hetkestä alkoi myös parantuminen, koska uskalsin pyytää apua ja sain kokemuksen siitä, että tunteiden näyttäminen ja uupumus ei ole maailmanloppu”.

Lue Nuutuneen koko tarina verkkosivuiltamme.

Töitä tarjolla - Asiantuntija haussa

Tarvitsemme tiimiimme vahvistusta. Tule sinä meille tekemään opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä vahvistavaa työtä!

Asiantuntijana tehtäväsi liittyvät erityisesti yhdessä Tekniikan Akateemisten TEK kanssa toteutettavaan mielenTEKoja -toimenpidekokonaisuuteen. Tässä vahvistetaan kohderyhmälähtöisesti opiskelijoiden mielenterveystietoja ja -taitoja, normalisoidaan jaksamisesta ja mielenterveydestä puhumista, tarjotaan vertaistuellista ryhmätoimintaa sekä yksilöllistä vertaistukea.

Hakemukset tulee jättää 6.4.2021 klo 16 mennessä.

Lisätietoja tehtävästä löydät verkkosivuiltamme.

Mitä mieltä olit jutusta?