Nyyti vinkkaa 3/2023

Nyyti vinkkaa - Nyyti News
Yksinäisyys koskettaa tällä hetkellä suurta osaa opiskelijoista.

Joka neljäs opiskelija kokee haitallista yksinäisyyttä. Yli puolet korkeakouluissa opintojaan suorittavista kertoo yksinäisyyden tunteen lisääntyneen. Enemmistöllä (63 %) opiskelijoista yksinäisyyden tunteet lisääntyivät korona-aikana.

Vuonna 2021 Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa (KOTT) noin 24 % korkeakouluopiskelijoista kertoi kokevansa itsensä yksinäiseksi. Vuoden 2016 tutkimukseen verrattuna luku on kasvanut noin 14 prosenttiyksikköä. Kasvu on ollut huimaa. Lähes kolmasosa opiskelijoista myös ilmoitti, ettei koe kuuluvansa mihinkään opiskelijaryhmään. Myös tämä luku on kasvussa. Koronapandemia lisäsi osaltaan opiskelijoiden kokemaa yksinäisyyttä, mutta jo aiemmin yksinäisyys on ollut merkittävä opiskelijoita koskettava haaste.

Yksinäisyys on riski psyykkiselle ja fyysiselle terveydelle. Yksinäisyys saattaa kroonistaa yksinäisyyden tunteen siten, että yksinäisyys jatkuu ja heikentää terveyttä. Pitkään jatkuessaan yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden on kansainvälisissä tutkimuksissa havaittu kohottavan ahdistuneisuuden, sosiaalisen fobian ja masennuksen riskiä, lisäävän somaattista eli kehossa ja elimistössä ilmenevää, oireilua sekä lääkkeiden sekä päihteiden käyttöä, ja muuttavan henkilön ajatusmalleja tavalla, joka sekä edesauttaa että ylläpitää yksinäisyyttä.

Meillä Nyytissä opiskelijoiden yksinäisyys on otettu vakavasti. Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeemme myötä pyrimme

  • vähentämään opiskelijoiden yksinäisyyttä vertaisryhmätoiminnalla
    • 78 %:lla ryhmiin osallistuneista yksinäisyys on vähentynyt välittömästi ryhmän päätyttyä ja 89 %:lla yksinäisyys on jatkanut vähenemistään 2 kk ryhmän päätyttyä
  • vähentämään yksinäisyyteen liittyvää haitallista stigmaa
  • vahvistamaan opiskelijoiden parissa toimivien
    • tietoisuutta opiskelijoiden kokemasta yksinäisyydestä
    • kykyjä tunnistaa yksinäisyyttä
    • osaamista tukea opiskelijoita yksinäisyyden kysymyksissä
  • madaltamaan opiskelijoiden kynnystä hakea tukea yksinäisyyden kysymyksiin
  • luomaan mahdollisuuksia opiskelijoille saada tukea yksinäisyyteen läheltä itseä, oman korkeakoulun sisältä.

Keväällä 2023 Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeessa tuetaan niin opiskelijoita kuin opiskelijoiden parissa toimiviakin. Lue lisää tästä uutiskirjeestä!

Tässä uutiskirjeessä kerromme myös maaliskuun toiminnastamme. Jatka siis tämän uutiskirjeen lukemista, niin tiedät, mitä on tulossa.

Ajankohtaisimmat tiedot toiminnastamme löydät myös Nyytin sivuilta Instagramista, Facebookista, LinkedInistä ja Linktr.ee:stä sekä Twitterissä ja Tuudosta ja tietenkin verkkosivuiltamme.

Keskusteluapua

Nyytin Chat

Maaliskuussa Nyytin chateissä paneudutaan opiskelutekniikoihin ja -rutiineihin sekä opiskelu-motivaatioon. Lisäksi mietitään, miltä tuntuu ja miten sujuu opiskelu aikuisempana opiskelijana.

Opiskelutekniikat kuntoon sekä Autisminkirjoa ja opiskelurutiinit -chateissämme on mukana asiantuntija Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskukselta. Vertaistuki opiskelijoilta opiskelijoille on kuitenkin jokaisen chatimme tärkein tavoite!

Klikkaamalla chatin otsikkoa näet chatin tarkemman kuvauksen (linkit avautuvat uuteen ikkunaan). Tule mukaan keskustelemaan!

Ajankohdat ja aiheet

Chatit järjestetään aina torstaisin klo 18-20.

Lisätietoja chateistä verkkosivuiltamme. (Linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Yksinäisyys mielessä -yksilöchat 1.3.2023 alkaen

Maaliskuun alusta lähtien on auki uusi palvelu opiskelijoille Nyytin verkkosivuilla: Yksinäisyys mielessä -chat auttaa korkeakouluopiskelijoita löytämään itselle sopivimman tavan saada apua mieltä painavaan yksinäisyyteen.

Chatissä voi jakaa yksinäisyyden kokemuksensa – ehkä ensimmäistä kertaa – turvallisesti kahden kesken asiantuntijan kanssa. Yhdessä keskustellen pyritään löytämään jokaiselle se parhaiten sopiva tapa saada apua ja tukea.

Yksinäisyys mielessä -yksilöchat on auki keskiviikkoisin klo 14-16 ajalla 1.3 – 30.4. Tarkemmat tiedot chatistä löytyvät verkkosivuiltamme. (Linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Ilmoittaudu Yksinäisyys mielessä -vertaisryhmiin

Järjestämme kevään aikana vielä kaksi Discordissa toimivaa Yksinäisyys mielessä -ryhmää ja yhden Zoom-ryhmän. Nämä vertaisryhmät on tarkoitettu kaikille yksinäisyyttä kokeville korkeakouluopiskelijoille ympäri maata.

Palaute Yksinäisyys mielessä -ryhmään osallistuneelta: “Jos on edes kerran käynyt mielessä, että omalle yksinäisyydelle voisi tehdä jotain, kannattaa osallistua toimintaan.”

Suosittujen vertaisryhmien ilmoittautuminen on käynnissä juuri nyt! Paikat täyttyvät jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä, joten kannattaa toimia nopeasti ja ilmoittautua mukaan.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Yksinäisyystyö korkeakouluissa –hankkeen verkkosivuilta. (Linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Koulutuksia

Webinaari opiskelijoille aiheesta itsekritiikki ja myötätunto opinnoissa tulossa 21.3. klo 17.00-18.30

Itsekritiikki ja myötätunto opinnoissa -webinaarissa perehdytään yhdessä itsekriittisyyden ilmiöön; mitä se on, mistä se kumpuaa ja mitä se koittaa meille kertoa?

Lisäksi paneudutaan siihen, millaisissa tilanteissa ja millä keinoilla liiallista vaativuutta on mahdollista himmentää opiskeluelämässä. Tutustutaan yhdessä myös harjoituksiin, joita voit soveltaa vaikeina hetkinä.

Webinaari on maksuton ja se toteutetaan Zoomissa. Webinaariin ei tarvitse erikseen ilmoittautua, riittää, että ilmestyt linjoille. Lämpimästi tervetuloa!

Webinaarin linkin ja lisätietoja löydät verkkosivuiltamme (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä

Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään joka kevät. Tänä vuonna päivää vietetään ke 19.4.2023 ja kampanja kestää koko viikon 16.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä on Opiskelijoiden hyvinvointiverkoston järjestämä kampanjapäivä, jolloin nostetaan esiin opiskelijoiden mielenterveystilannetta ja kannustetaan kaikki toimimaan opiskelijoiden mielenterveyden edistämiseksi. Kampanjaa koordinoi Nyyti ry.

Tämän vuoden kampanjateema on kohtuus. Voit lähteä mukaan kampanjaan järjestämällä teemaan liittyvän tapahtuman, tekemällä omannäköistäsi some-viestintää tai toteuttamalla jonkin pienimuotoisen mielenterveyttä edistävän teon omassa tai opiskeluyhteisön arjessa. Kampanja on tarkoitettu kaikille korkeakouluissa ja toisella asteella opiskeleville, heidän parissaan toimiville ammattilaisille sekä muille aihepiiristä kiinnostuneille. Kampanja on siis aivan kaikille!

Kampanjasivut löydät täältä. Kevään edetessä sivuille päivittyy kampanjan materiaalipankki, jota voit hyödyntää haluamallasi tavalla

Lisätietoja:
Tommi Yläkangas
asiantuntija, vaikuttaminen
puh. 050 366 7786
tommi.ylakangas(at)nyyti.fi

Mitä mieltä olit jutusta?