Nyyti vinkkaa 4/2020
Olemme vuosia jakaneet Halicardeja erilaisissa tapahtumissa. Halicardissa lukee:
Hali joka kolmas tunti, niin pääset turhautumisesta, ahistuksesta, pölhötiloista ja muista probleemista. Kaverhali auttaa aina. Tenttihali ennen ja jälkeen lohduttaa. Vappuhali estää kaatumasta. Halin voi päästää vapaana luontoon. Jokainen hali on ekoteko.
Viimeisen kahden kuukauden aikana olemme kaikki joutuneet välttämään toisen halaamista ja halauksen sisältämän tunteen siirtäminen toiselle jollain toisella tavalla on voinut olla hankalaa. Virtuaalihali ei korvaa oikeata halausta, mutta sillä voi saada aikaiseksi hyvän mielen jollekulle toiselle. Tee päivän positivinen teko ja käy jakamassa virtuaalihalaus Nyytin Face-sivuilta tai Instagram-tililtä.
Paljon onnea kaikille valmistuville ja opintonsa päättäville!
Parhaimmat onnittelumme kaikille valmistuneille ja opintonsa päättäville! Tuokoon tulevaisuus teille kaikille ilon aiheita, hyvää mieltä ja elämän tähtihetkiä alati uudestaan.
Muutoksia Nyytin henkilökunnassa
Nyytissä kehittämispäällikkönä toiminut Elina Marttinen, psykologi, PsT, siirtyy 1.6.2020 alkaen vastaamaan Ympäristöahdistuksen mieli-hankkeen asiantuntijan tehtävästä.
Hanke on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n, Tunne ry:n ja Nyyti ry:n yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on lisätä ympäristöön, ekokriisiin ja tulevaisuuteen liittyvien tunteiden ja ajatusten tunnistamista ja hyväksymistä sekä tukea tunnetaitojen harjoittelemista ja kohtaamista yhdessä.
1.6.2020 lähtien Nyytin kehittämis-päällikkönä toimii Sofia Lindqvist, VTM. Kehittämispäällikön tehtävien ohella Sofia vastaa Nyytin ruotsinkielisestä toiminnasta.
Tee stressitesti - testaa tietosi ja tilanteesi
Verkkosivuiltamme löytyy nyt myös stressitesti. Testin avulla voit kokeilla, mitä tiedät stressistä: mistä se tulee ja millaisia oireita stressi aiheuttaa. Lisäksi voit testata oman stressitasosi ja saada ohjeita oman tilanteen helpottamiseksi. Tästä pääset tekemään testin.
Havaintoja hankematkasta Jyväskylän yliopistossa
Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeen ensimmäinen toimintavuosi tuli täyteen tänä keväänä. Olemme järjestäneet Myötätunnosta hyvinvointia -valmennuksia henkilöstölle sekä saaneet yhdessä aikaan uutta tekemistä opiskeluhyvinvoinnin saralla Jyväskylän yliopistossa. Lue lisää ensimmäisen vuoden havainnoista.
Kaikki ovat erilaisia
‘’Muistan, kuinka paljon pelkäsin ja hermoilin pääsykoehaastatteluani edeltäneenä päivänä. Toimintaesteeni takia minulla oli ennakko-oletus siitä, miten minuun suhtauduttaisiin. Luulin, että minuun ei uskottaisi, tai ei ajateltaisi, että minulla olisi mahdollisuutta ottaa vastuuta kaikesta, mitä päätoiminen opiskelu ja työelämä toisivat tullessaan. Olin aivan väärässä. Haastattelijoiden ajatuksia sanoittaakseni minun tilanteeni ja kokemukseni nähtiin arvokkaina, vahvuutena. Mitä paremmin pystyn hyväksymään itseni kokonaan, sitä paremmin ymmärrän, että minulla on kokemusteni ansiosta paljon annettavaa. Sen nämä kaksi haastattelijaakin näkivät. Tunne siitä, että joku uskoo minuun, on todella merkityksellinen kokemus. Ensi kertaa sain kokea, että vammani ei ole pelkästään raskas taakka vaan jotakin arvokasta, joka on antanut minulle voimaa.’’
Lue Julian tarina ‘’Kaikki ovat erilaisia’’ verkkosivuiltamme
Podcast - NyytiCast: Muutoksen tekijänä omassa opiskeluyhteisössä
Uusimmassa NyytiCast-jaksossa puhutaan muutoksen ajamisesta ja mielen hyvinvointia edistävien juttujen tekemisestä omassa opiskeluyhteisössä. Nyytin Elinan ja Sinin vieraina ovat Laura Wathén, opiskelijavaikuttaja Helsingin yliopistosta sekä Suvi Koivunen, opiskelija ja myötätuntomentori Jyväskylän yliopistosta.
Podcastissa keskustellaan muun muassa rohkeudesta ryhtyä muutoksen tekijäksi; miten opintojen ohessa ehtii ja jaksaa toimia opiskeluyhteisön hyväksi sekä siitä, voiko yksi pieni ihminen vaikuttaa asioihin.
#Mielihenkilö - Katri Laine, psykoterapeutti, psykologi
”Psykoterapeutin työssä parasta on tietynlainen vilpittömyys – se että ihmiset tulee tosissaan sen kanssa, että he haluavat työskennellä oman mielensä kanssa ja saada apua. Se vuorovaikutus ja yhteys, joka silloin on mahdollista muodostaa, on aika vilpitöntä.” toteaa psykoterapeutti ja psykologi Katri Laine.
Mielellä on väliä! -blogissa julkaistussa #MieliHenkilö-artikkelissa Katri kertoo siitä, mikä ihmismielessä ja psykoterapeutin työssä häntä oikein kiehtoo, millainen merkitys itsemyötätunnolla on mielen hyvinvoinnille ja miksi se tärkeydestään huolimatta on monille meistä niin kovin haastavaa. Artikkelin voit lukea Nyytin verkkosivuilta.
#Mielihenkilö - Petra Berg, psykoterapeutti, jonka erikoisalana on KKT
”Muista kunnioittaa toisten rajoja – älä painosta toista puhumaan asioista, joista hän ei halua puhua. Ainoa tehtäväsi on kuunnella toisen ihmisen tarpeita. Olennaista on olla hänelle ystävä.” toteaa psykoterapeutti Petra Berg.
Keskustelimme Petra Bergin kanssa hänen työstään KKT-psykoterapeuttina, tasa-arvosta sekä sateenkaarikysymyksistä. Lue koko artikkeli Mielellä on väliä! -blogistamme.
Nyytin chatit kesäkuussa
- ti 2.6. klo 15-17: Valmistujaiset korona-aikana - miten juhlistaa?
- to 4.6. klo 18-20: Työelämään siirtyminen - ihana vai kamala muutos?
- ti 9.6. klo 15-17: Kestääkö talous koronan?
- to 11.6. klo 18-20: Opiskelua opiskelun perään - miten palautua kesän aikana?
- to 18.6. klo 18-20: Elämää sinkkuna
- to 25.6. klo 18-20: Itsetunto koetuksella?
- ti 30.6. klo 15-17: Yksinäinen kesä?
Tästä linkistä voit liittyä Nyytin chattiin.
Avoimet keskusteluryhmät
Kaipaatko vertaistukea opintoihin, ihmissuhteisiin tai yksinäisyyteen koronakriisin keskellä. Nyytin uusissa avoimissa keskusteluryhmissä voit jutella anonyymisti ja kaikessa rauhassa koronan vaikutuksista elämään ja saada ja antaa vertaistukea toisille opiskelijoille. Voit kirjoittaa ryhmiin mihin vuorokauden aikaan tahansa.
Keskusteluja seuraa ja ohjaa Nyytin vapaaehtoiset. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen Hyväkysymys-palveluun ja keskustelu käydään nimimerkeillä.
Tule mukaan keskustelemaan!
Miten selviän opinnoissa koronan aikana?
Kanavalla keskustellaan siitä, miten koronaepidemia vaikuttaa opintoihin. Voit jakaa ajatuksia ja tunnelmia opiskelusta sekä antaa ja saada vinkkejä opinnoista selviämiseksi.
Yksinäisyys korona-aikana
Kanavalla jutellaan siitä, miten korona on vaikuttanut yksinäisyyteen, ja miten selvitä eristyksissä yksinäisyyden tunteiden kanssa. Voit jakaa ajatuksia ja tunteita yksinäisyydestä sekä pohtia yhdessä muiden kanssa keinoja, miten helpottaa tilannetta.
Ihmissuhteet kriisiytyy poikkeusoloissa
Kanavalla jutellaan ihmissuhteista korona kriisin keskellä, esim. kuinka hoitaa ihmissuhteita etänä tai kestää yhdessäoloa rajoitusten aikana. Voit jakaa ajatuksia ja tunnelmia pari-, ystävyys-, kaveri-, perhe- ja muistakin suhteista.
Nyytin keskusteluryhmät löytyvät Hyvä kysymys -verkkopalvelusta. Hyvä kysymys on verkkopalvelu, joka tukee ja kannustaa ihmisiä löytämään ratkaisun mieltä askarruttaviin elämäntilanteisiin. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu meille kaikille. Hyvä kysymys tuo suomalaisten järjestöjen tuottamat palvelut ja vertaistuen kaikkien ulottuville. Palvelun tavoitteena on, että jokainen voi saada tietoa ja tukea mahdollisimman varhain, maksutta ja helposti, kun jokin omassa tai läheisen elämässä askarruttaa. Palvelun tuottaa ja toteuttaa Väestöliitto yhteistyössä kumppanijärjestöjen kanssa. Sisällöt ja palvelut sivustolle tuottavat järjestöjen koulutetut asiantuntijat ja vapaaehtoiset.