Nyyti vinkkaa 6/2021

Nyyti vinkkaa - Nyyti News
Kesä on vaihtumassa hiljalleen syksyyn ja monen opiskelijan lukuvuosi 2021-2022 on jo käynnistynyt lähi- ja etäopetuksen yhdistelmänä. Koronapandemia on vaikuttanut monella tavoin opiskeluun ja opetuksen järjestämiseen. Nyt opetuksen järjestäjien onkin tarpeen suunnitella, miten oppimis- ja hyvinvointi vajetta voidaan paikata, tukea opiskelijoiden opiskelukykyä ja mielenterveyttä sekä luoda tulevaisuususkoa.

Haluamme omalta osaltamme tukea opiskelijoita ja keskitymmekin elokuun toiminnoissamme tulevaisuuteen, epävarmuuteen ja resilienssiin. Syyskuussa käsitellemme opiskeluarkeen paluuta ja sitä, kuinka siitä voisi tehdä lempeämmän. Lokakuu on myötätunnon ja jaksamisen kuukausi, ja marraskuussa paneudummekin sitten identiteettiin ja minuuteen. Erilaiset oppijat ja yhdenvertaisuus ovat toimintamme keskeisiä asioita joulukuussa.

Lisäksi tänä syksynä panostetaan tekniikan ja luonnontieteellisten alojen opiskelijoiden jaksamiseen ja opiskelukykyyn. Nyytin mielenTEKoja-toiminta tarjoaa mm. matalan kynnyksen vertaistukea anonyymissä mielenTEKoja-chatissä, taitoja stressinhallintaan mindfulnessiin perustuvalla verkkokurssilla sekä keinoja kiireen taltuttamiseen ajanhallinnan verkkoryhmässä.

MielenTEKoja-toiminta käynnistyy syyslukukauden alkaessa. Seuraa mielenTEKoja somessa tunnisteella #mielenTEKoja ja lue lisää hankkeen verkkosivulta. Syksyllä käynnistyy myös some-kampanja myötätuntoisemman korkeakoulun puolesta.

Kaikesta tästä ja muistakin aiheistamme voit lukea lisää tästä uutiskirjeestä, joten jatka ihmeessä lukemista 😊

Seuraa toimintaamme Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, Tuudossa ja tietenkin verkkosivuillamme.

Toivotamme kaikille ihanaa alkavaa syksyä!

Tämän uutiskirjeen jutut ovat vapaasti jaettavissa ja hyödynnettävissä.

Nyytin Chat

Nyytin syksy on taas täynnä vertaistoimintaa kaikille opiskelijoille verkossa! Chatit pyörivät tiistaisin ja torstaisin klo 18-20. Chatteihin osallistuminen on maksutonta sekä anonyymia. Niihin ei myöskään tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Alle on listattuna kaikki tulevan syksyn chattimme. Tutustu chatin sisältöön tarkemmin klikkaamalla alta chatin nimessä olevaa linkkiä. Lisätietoja löytyy myös verkkosivuiltamme.

Nyyti Cast

Nyytin podcast-sarjassa – NyytiCast – puhutaan rohkeasti mielenterveydestä ja opiskelijoiden hyvinvoinnista. Podcastien teemat vaihtelevat ja mukana on aina mielenkiintoisia vieraita. Uusien jaksojen pituus on noin 30 minuuttia.

Ainakin seuraavat jaksot ilmestyvät tänä syksynä:

  • 12.8. Taiteesta mielen hyvinvointia!
  • 25.10. Mies apua hakemassa
  • 1.11. Syömishäiriöt
  • 8.11. Luokkatausta opiskelumaailmassa
  • 22.11. Sukupuolen moninaisuus opiskeluhyvinvoinnissa

Löydät sekä tulevat että menneet jaksot tekstivastineineen verkkosivuiltamme.

NyytiTalk

NyytiTalk-lähetykset YouTubessa

YouTube-lähetykset kestävät noin 30 minuuttia ja niissä on paneelikeskustelun muotoinen rakenne sekä 2–3 vierasta. Lähetykset striimataan Nyytin YouTube-kanavalta yleensä torstaisin kello 15.00 – noin 15.30.

Tiedot syksyn 2021 NyytiTalk-lähetyksistä päivitetään verkkosivuillemme elokuun aikana. Käy tarkistamassa aikataulu ja tule mukaan seuraamaan ja osallistu keskusteluun!

Tule mukaan ja osallistu keskusteluun! Voit katsoa lähetystä suorana Nyytin YouTube-kanavalla ja osallistua keskusteluun lähetyksen aikana kirjoittamalla YouTube-chattiin tai katsoa tekstitetyn nauhoitteen myöhemmin.

NyytiTalk goes Instagram -livelähetykset

NyytiTalk goes Instagram -lähetykset ovat spontaanimpia ja niiden pituus vaihtelee 30–60 minuutin väliltä. Erona YouTube–lähetyksiin Instagramissa jututetaan vain yhtä vierasta kerrallaan ja ne syntyvät lyhyemmällä varoitusajalla kuin NyytiTalkit YouTubessa.

Lähetykset striimataan Nyytin Instagram-tililtä. Lähetysajat ja aiheet vaihtelevat, eli kannattaa pistää Nyytin Instagram-tili seurantaan, jotta saat ajankohtaista tietoa seuraavasta lähetyksestä. Tule mukaan seuraamaan ja osallistu keskusteluun!

Ryhmät

Elämäntaitokurssi verkossa 1.11.-2.12.2021

Pohditko, miten jaksaa paremmin opinnoissa ja arjessa? Miten löytää aikaa rentoutumiselle? Kuinka tunnistaa omia voimavaroja? Entä mietitkö, millaista on omannäköinen elämä ja itselle hyvä arki?

Tervetuloa Elämäntaitokurssille pohtimaan yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa arjen- ja elämänhallintaan sekä itsetuntemukseen liittyviä kysymyksiä. Ilmoittautuminen alkaa 4.10.2021.

Lisätietoja ja linkki ilmoittautumiseen löytyvät verkkosivuiltamme.

Taitoja ajanhallintaan -ryhmässä verkossa 20.9.-22.10.2021

Onko sinulla olo, ettei vuorokaudessasi riitä tunnit? Mietitkö usein, miten kaikki muut suorittavat paljon enemmän kuin sinä? Pohditko myös, että pitäisi pystyä parempaan, mutta oikeasti haluaisit vain levätä hetken? Helpottaisiko oloasi, jos tietäisit ettet ole ainut, joka kokee näin ja että arkeasi on mahdollista muokata itsellesi sopivammaksi?

Tervetuloa tekemään mielenTEKoja omalle elämällesi Taitoja ajanhallintaan –ryhmässä verkossa 20.9.-22.10.2021!

Ryhmä on tarkoitettu tekniikan ja matemaattis-luonnontieteellisten alojen korkeakouluopiskelijoille. Ryhmään osallistuminen on ilmaista ja anonyymia.

Ajanhallinnan teemoja käsitellään tiedon, harjoitteiden ja yhteisen keskustelun kautta. Ryhmän aikana järjestetään ohjattuja chattejä kerran viikossa. Chateissa voit jakaa ja pohdiskella muiden ryhmäläisten kanssa niitä kysymyksiä, ihmetyksiä ja oivalluksia, joita viikon teema sinussa on herättänyt. Lisäksi voit viestitellä muiden ryhmäläisten kanssa omaan tahtiisi ryhmän verkkoalustalla.

Ilmoittautuminen ryhmään alkaa 25.8.2021.

Lisätietoja ja linkki ilmoittautumiseen löytyvät verkkosivuiltamme.

Koulutukset ja webinaarit

Koulutus vertaistukiryhmien ohjaamiseen

Nyytin vapaaehtoistoiminnassa tarjotaan loppusyksystä kiinnostuneille koulutusta kasvokkaisten vertaistukiryhmien ohjaamiseen. Vertaistukiryhmissä käsitellään luottamuksellisessa ilmapiirissä harjoittein ja keskusteluin oman polun löytämistä, vaativuutta ja suorittamista, itsemyötätuntoa sekä palautumista.

Koulutuksen käyneet vapaaehtoiset voivat itsenäisesti ohjata vertaistukiryhmiä omilla kampuksillaan.

Haluatko kuulla lisää?

Liity vapaaehtoiseksi, niin saat lisätietoja ja voit ilmoittautua koulutukseen

NyytiCoaching

Haluaisitko saada coachausta työelämään siirtymisen ja oman suunnan löytämisen tueksi? Coachingin tarkoituksena on lisätä opiskelijan itsetuntemusta ja auttaa saamaan selkeyttä omaan tilanteeseensa. NyytiCoaching on suunnattu opintojensa loppuvaiheessa oleville yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille sekä tohtorivaiheen opiskelijoille.

Ilmoittautuminen käynnistyy lokakuussa ja varsinainen coaching-prosessi tapahtuu marras-joulukuussa. Lue lisää ja pysy kuulolla.

Webinaarit

Järjestämme syyskaudella niin opiskelijoille kuin opiskeluyhteisöjen hyvinvointitoimijoille suunnattuja avoimia webinaareja. Luvassa on kiinnostavaa asiaa mm. myötätunnosta, jaksamisesta ja yhteisöllisyydestä.

Webinaarien tarkemmat tiedot ja ajankohdat päivittyvät Nyytin sivuille ja someen syyskauden alussa. Pysyhän kuulolla!

Some-kampanja myötätuntoisemman korkeakoulun puolesta

Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi, ja kokea merkityksellisyyttä myös muiden ihmisten kanssa.

Käynnistämme syksyllä osallistavan some-kampanjan myötätuntoisemman korkeakoulun puolesta. Haluamme tuoda kampanjassa esiin korkeakouluyhteisöissä toimivien ihmisten näkökulmia siihen, kuinka voimme rakentaa sosiaalista opiskeluympäristöämme tukevaksi ja turvalliseksi tilaksi olla ja opiskella.

Tarkastelemme kampanjassa myötätunnon merkitystä kulttuurin, rakenteiden ja yksilön tasolla. Kampanja ajoittuu 1.10.-21.10 väliseen aikaan, ja sitä voi seurata Instagramissa ja Twitterissä.

Kampanjan toimeenpanijana ja toteuttajan toimii Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeemme.

Lisää tietoa löytyy syksyn kuluessa Myötätuntoa korkeakouluihin –hankkeen verkkosivuilta, hankkeen Instagramista (@TavallinenRiittaa) ja Nyytin somesta.

Mentoriksi toisen asteen opiskelijalle?

Nuorten mielenterveysseura - Yeesi ry:n mentoritoiminnassa tuodaan yhteen lukio- tai amisopiskelija ja toisella asteella opiskellut mentori.

Mentoriksi sovit, jos

  • olet 20-29 -vuotias lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskellut
  • sinua kiinnostaa merkityksellinen vapaaehtoistoiminta ja nuorten mielenterveys
  • pystyt sitoutumaan vapaaehtoistoimintaan vähintään kaksi kertaa kuukaudessa

Voit hakea joko kasvokkaiseen mentoritoimintaan tai mobiilimentoriksi. Kasvokkaiset mentoritapaamiset tapahtuvat pääkaupunkiseudulla. Mobiilimentorina olet nuorten tukena Ylitse Mentor Appin kautta paikasta riippumatta.

Hae mentoriksi 22.8. mennessä ja tule mukaan edistämään nuorten mielenterveyttä merkityksellisen vapaaehtoistoiminnan kautta! Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Anna palautetta Nyytin verkkosivuista ja somesta

Keräämme palautetta verkkosivujemme sekä sosiaalisen median sisältömme kehittämiseksi. Mielipiteesi on meille tärkeä. Vastaamalla kyselyyn autat meitä kehittämään toimintaa niin, että voimme palvella sinua entistä paremmin.

Mitä mieltä olit jutusta?