Nyyti vinkkaa 8/2021
11 korkeakoulua, opiskelijakuntaa ja järjestöä ovat käärineet hihat opiskelijoiden mielenterveyden ja jaksamisen tukemiseksi. Ohjauksella hyvinvointia (OHJY) -hanke haastaa myös opiskelijat mukaan laittamaan hyvinvointinsa etusijalle some-kampanjassa.
Nyyti ry on myös mukana suurhankkeessa, jonka tavoitteena on edistää korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja terveyttä ehkäisemällä yksinäisyyttä ja syrjäytymistä sekä vahvistamalla opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja kiinnittymistä korkeakouluyhteisöön. Tutustu tästä hankkeen sisältöön ja kurkkaa, ketkä ovat mukana Nyytin lisäksi. 😊
Mitä Nyytissä sitten tapahtuukaan alkaneen lokakuun aikana? Sen saat tietää, kun jatkat lukemista. 😊
Tämän uutiskirjeen jutut ovat vapaasti hyödynnettävissä. Jaathan tietoa eteenpäin, sillä apusi on meille tärkeätä mahdollisimman monen opiskelijan tavoittamiseksi! Välitäthän opiskelijoista ja välität heille tietoa eteenpäin - yhdessä ollaan opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin asialla.
Seuraa toimintaamme Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, Tuudossa ja tietenkin verkkosivuillamme.
Kysely opiskeluvuoteen kuuluvista asioista
Sinä Opiskelija!
Vastaa kyselyyn opiskeluvuoteesi kuuluvista asioista. Kerro meille, minkälaisia ajankohtaisia asioita ja tärkeitä hetkiä opiskeluvuotesi (lukuvuosi) pitää sisällään, milloin mitäkin tapahtuu ja milloin ryhdyt miettimään tiettyyn hetkeen liittyviä asioita.
Haluamme kehittää viestintäämme vastaamaan paremmin opiskelijoiden ajankohtaisiin asioihin ja tarpeisiin. Se onnistuu vain sinun avullasi! Siksi vastauksesi ovat meille erittäin tärkeitä.
Olisi äärimmäisen hienoa, jos haluaisit hetken aikaasi vastataksesi tähän kyselyyn. Vastaaminen kestää arviolta 10 minuuttia.
Kyselyn tuloksia käsitellään luottamuksellisesti ja vastaaja ei ole tunnistettavissa vastauksista.
Vastaa kyselyyn oppimista helpottavista digityövälineistä
Onko opiskelu sinulle vaikeaa? Käytätkö oppimista helpottavia sovelluksia tai muita apuvälineitä tai kaipaisitko sellaisia?
Vastaamalla kyselyyn oppimista helpottavista digityövälineistä saat tietoa erilaisista oppimista tukevista digityövälineistä ja muista apuvälineistä. Vastaamalla autat myös tuottamaan tietoa oppimisen apuvälineiden käytöstä ja käytön mahdollisista esteistä, jotta mahdollisimman moni voisi hyötyä niistä. Kyselyyn vastaaminen tapahtuu nimettömästi ja vie arvioilta 5-10 minuuttia.
Kyselyyn pääset vastamaan tästä
Mukana: Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskus, Erilaisten oppijoiden liiton Apuvälinekeskus ja Nyyti ry
mielenTEKoja-yksilöchat avautuu 7.10.2021!
mielenTEKoja-chat on uusi, erityisesti tekniikan ja luonnontieteellisten alojen opiskelijoille suunnattu vertaistuki-chat. Chatissä voi keskustella kahden kesken vapaaehtoisen vertaispäivystäjän kanssa mistä tahansa mielen hyvinvointiin tai opiskelukykyyn liittyvästä aiheesta. Vapaaehtoiset ovat tehtävään koulutettuja korkeakouluopiskelijoita. Chattiin voi tulla ilman ajanvarausta aukioloaikojen puitteissa. Toiminta on anonyymi ja maksuton.
Chat avataan 7.10.2021 ja se on auki maanantaisin ja torstaisin klo 17-19. Torstaisin päivystetään myös englanniksi.
Lisätietoja chatista sekä mielenTEKoja-toiminnasta saat täältä!
Nyytin Chat
Lokakuun chateissä pääset pohtimaan niin suorittamista, jämäkkyyttä, riittämättömyyden tuntemuksia kuin huolehtimistakin. Paljon on isoja ja tärkeitä aiheita siis pohdinnassa, mutta onneksi niiden kanssa ei tarvitse olla yksin, vaan kokemuksia voidaan jakaa yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa!
Seuraavina teemoina chateissä pyörivät opintoihin paluuseen liittyvät ajatukset ja tuntemukset huomioiden erityisesti sosiaalisten taidot ja niihin liittyvät huolet pitkän etäopiskelujakson jälkeen. Lisäksi syyskuun chattien teemoina toimivat ajanhallinta sekä opiskelutekniikat, jotka ovat myös äärettömän tärkeitä aiheita jokaiselle opiskelijalle näin uuden lukukauden taas pyörähtäessä käyntiin. Tervetuloa mukaan ihmettelemään ja pohtimaan aiheita yhdessä!
Pääset liittymään chatteihin joko alla chatin nimessä olevan linkin kautta tai verkkosivujemme Chat-osion kautta. Verkkosivuiltamme löydät myös lisätietoa chateistämme sekä kaikki tulevat chattimme. Verkkosivuillemme pääset tästä.
Chatit toteutetaan torstaisin klo 18–20.
- to 7.10. Tuliko elämästäsi yhtä suurta suoritusta?
- to 14.10. Osaanko sanoa ei, osaanko kertoa mitä tarvitsen?
- to 21.10. Itsekritiikki ja riittämättömyyden tunne
- to 28.10. Pitääkö olla huolissaan?
Ryhmät opiskelijoille
Elämäntaitokurssi verkossa 1.11.-2.12.2021
Pohditko, miten jaksaa paremmin opinnoissa ja arjessa? Miten löytää aikaa rentoutumiselle? Kuinka tunnistaa omia voimavaroja? Entä mietitkö, millaista on omannäköinen elämä ja itselle hyvä arki?
Tervetuloa Elämäntaitokurssille pohtimaan yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa arjen- ja elämänhallintaan sekä itsetuntemukseen liittyviä kysymyksiä. Ilmoittautuminen on käynnissä.
Lisätietoja ja linkki ilmoittautumiseen löytyvät verkkosivuiltamme.
Elefantti palasissa? - verkkotyöpajat
Nyyti ry järjestää yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton, Itä-Helsingin Kulttuuripaja Kuplan, Sosped-säätiön ja Omat Avaimet -toiminnnan kanssa Elefantti palasissa? -verkkotyöpajoja. Verkkotyöpajoissa saat konkreettisia keinoja kaaoksen hallintaan, asioiden pilkkomiseen ja huonojen fiilisten käsittelyyn ja ilmaisuun. Mikä parasta, työpajat ovat maksuttomia.
Työpajat on suunnattu opiskelijoille, jotka kaipaavat keinoja opintojumin selvittelyyn, stressin purkuun ja lannistavien ajatusten käsittelyyn. Myös opinnoista vielä haaveileville.
- Ma 11.10. klo 17.00–19.00 Fiilikset riimeiksi -työpaja
- Ti 2.11. klo 17.00–18.15 Selätä stressi
- Ma 13.12. klo 17.00–19.15 Kaaos haltuun: helppoa tehtävänhallintaa
Ilmoittaudu mukaan viimeistään tapahtumaa edeltävänä perjantaina (8.10./29.10./ 10.12.) klo 10 mennessä. Lisätietoja työpajoista ja ilmoittautumislinkin löydät Mielenterveyden keskusliiton tapahtumakalenterista. (Hae tietoja kurssin nimellä.)
Puhutaan ympäristötunteista
Huolettaako ympäristön tila? Kenen kanssa huolesta voisi puhua? Kuka ymmärtää ja ottaa todesta? Älä jää hankalien ympäristöön liittyvien tunteiden kanssa yksin!
Vertaistuelliset, ammattilaisten ohjaamat Puhutaan ympäristötunteista -tapahtumat syksyn aikana sisältävät:
- viiden viikon Whatsapp-ryhmän alkaen 14.10.2021
- kaikille avoimet työpajat Zoomissa 27.10.2021 ja 29.11.2021
- Zoomissa kokoontuvan viiden kerran ryhmän alkaen 4.11.2021
Lue lisää tapahtumista ja ilmoittaudu mukaan!
Oppaita, ohjauskortteja ja materiaaleja
Uusi opas vertaistoimintaan – mentorina korkeakoulussa
Takaisin opintoihin -hankkeen mentoroinnista on julkaistu vertaismentorin opas. Opas pohjautuu Takaisin opintoihin -hankkeen vertaismentorointiin, mutta se soveltuu käytettäväksi muuhunkin vertaisuuteen pohjautuvaan toimintaan opiskelijayhteisöissä.
Vertaismentorina korkeakoulussa – Mentorin opas perehdyttää lukijansa mentoroinnin periaatteiden lisäksi tasavertaisen ja arvostavan kohtaamisen lähtökohtiin. Opas sisältää käytännönläheisiä esimerkkejä ratkaisukeskeisistä kysymyksistä, joilla vaihtaa näkökulmaa sekä konkreettisia harjoituksia ja vinkkejä vertaismentorina toimimisen tueksi.
Pääset lataamaan oppaan omaan käyttöösi täältä.
Materiaalia myötätuntoon, yhteisöllisyyteen tai jaksamiseen liittyen
Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeen viestintäkampanja
Kampanja starttasi perjantaina 1.10. 2021 Myötätuntoa korkeakouluihin -hankkeen Instagram-tilillä: @myotatuntoa - Käyhän tutustumassa!
Kolmeviikkoinen kampanja herättelee keskustelua siitä, millaisin keinoin korkeakouluyhteisöt voivat luoda myötätuntoisempaa kulttuuria.
Kampanjan sisällöissä käsitellään mm. konkreettisia keinoja korkeakoulujen myötätuntoisuuden lisäämiseen ja myötätuntoon liittyviä myyttejä. Osana kampanjaa julkaistaan myös uusi NyytiCastin jakso, jonka voit kuunnella Nyytin Spotifysta ja Soundcloudista.
Osallistu kampanjaan ja jaa kampanjasisältöjä somessa on enemmän! - Yhdessä toimien viemme myötätuntoa eteenpäin!
Yksinäisyyttä kokevalle tai omaa paikkaansa opiskeluyhteisöissä etsivälle monipuolisia sisältöjä
Onko sinulla yksinäinen olo? Tunne siitä, että ei oikein tunnu löytyvän omaa paikka opinnoissa ja kaveripiiriä, johon kuuluisi? Kenties mieltäsi kaihertaa ajatus siitä, että olet erilainen kuin muut?
Yhdessä yhteisöksi -hanke on tuottanut monipuolisia sisältöjä, joiden avulla voit saada erilaisia näkökulmia yksinäisyyteen ja yhteisöllisyyden kokemukseen opiskelijana. Muun muassa näitä teemoja käsitellään monipuolisissa sisällöissä, jotka pitävät sisällään useita videoita, podcasteja, blogeja ja myös yhteisöllisen soittolistan Spotifyssa
Esimerkiksi:
- Video: Opiskelijan yksinäisyys - miltä se tuntuu?
- Video löytyy myös ruotsiksi ja englanniksi
- IG-live Laurea * Nyyti 26.3.2021: Yksinäisyys etäopiskelussa
- NYYTICAST #38 & #37 Kuka saa kuulua joukkoon? Osa 1 ja Osa 2
- Blogi: Milloin olen riittävän hyvä? Milloin kelpaan kaveriksi?
Yhteisöllisesti opiskelijoiden ehdotusten pohjalta koottu soittolista: Voimabiisit yksinäisyyttä kokeville opiskelijoille
Opintoihin palaavalle oma paketti
Oletko palannut tauon jälkeen opintoihin? Kenties pohdit, mihin voisit itse vaikuttaa, jotta opintoihin paluu olisi lempeä ja tapahtuisi omien voimiesi mukaan.
Opintoihin palaajan paketti sisältää tietoa, tukea ja harjoitteita opintoihin paluun tueksi. Materiaalia on teksti- ja videomuodossa. Voit käydä Opintoihin palaajan paketin osioita haluamassasi järjestyksessä ja omassa tahdissa. Voit valita kiinnostuksesi ja tarpeesi mukaan sinulle sopivimmat osiot tai käydä halutessasi kaikki osiot läpi.
Opintoihin palaajan paketin löydät täältä
Tulevat webinaarit
Mielenterveyttä ja opiskelukykyä 3.11.2021 - Ajankohtaista opiskelijoiden mielenterveyden edistämisessä
Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen on tärkeämpää kuin koskaan! Tässä webinaarissa kuulet, millaisia ratkaisuja Nyyti ry:n, Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry:n ja Etelä-Suomen klubitalot ESKOT ry:n hankkeissa on kehitetty mielenterveyden ja opiskelukyvyn edistämiseen korkeakouluissa ja toisella astella.
Webinaarin teemaa lähestytään myötätunnon, yhteisöllisyyden, vertaisuuden ja jaksamisen näkökulmista.
Mielenterveyttä ja opiskelukykyä -webinaari järjestetään 3.11.2021 klo 9-12.
Ohjelma ja linkki webinaariin julkaistaan myöhemmin - merkkaa päivä jo kalenteriisi! Lisätietoa webinaarista löydät täältä.
Webinaarin järjestävät seuraavat hankkeet yhdessä:
- Jaksaa, jaksaa? (Nyyti ry ja Yeesi)
- Yhdessä yhteisöksi (Nyyti ry)
- Takaisin opintoihin (Nyyti ry ja Etelä-Suomen klubitalot)
- Myötätuntoa korkeakouluihin (Nyyti ry)
Uupumuksen ehkäisy ja jaksamisen tukeminen 18.11.2021
Webinaarin tavoitteena on lisätä tietoisuutta opiskelu-uupumuksesta sekä keinoista tukea opiskelijoiden jaksamista ja ehkäistä uupumista. Webinaari on suunnattu opiskelijoiden parissa työskenteleville ammattilaisille.
Webinaari järjestetään Zoomissa: 18.11.2021 klo 15.00-16.30
Webinaari on maksuton eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tutustu webinaarin sisältöön tarkemmin tästä.
Jaxuhaleista konkretiaan 23.11.2021
Tämä webinaari on suunnattu opiskelijoille jaksamisen tueksi.
Webinaarissa tutustutaan jaksamista tukeviin konkreettisiin keinoihin ja levähdetään hetki lempeän palautumisharjoituksen äärelle.
Webinaari järjestetään Zoomissa: 23.11.2021 klo 15.00-16.30
Webinaari on maksuton eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tutustu webinaarin sisältöön tarkemmin tästä.
NyytiCast
Nyytin podcast-sarjassa – NyytiCast – puhutaan rohkeasti mielenterveydestä ja opiskelijoiden hyvinvoinnista. Podcastien teemat vaihtelevat ja mukana on aina mielenkiintoisia vieraita. Syksyn aikana tulossa:
- 25.10. Mies apua hakemassa
- 1.11. Syömishäiriöt
- 8.11. Luokkatausta opiskelumaailmassa
- 22.11. Sukupuolen moninaisuus opiskeluhyvinvoinnissa
Joko kuuntelit uusimman NyytiCastin? Jos et, niin klikkaa alta ja kuuntele keskustelua siitä, miten myötätuntoista korkeakoulukulttuuria voidaan toteuttaa ja millaisilla keinoilla kaikki opiskelijoista henkilökuntaan, tukipalveluihin ja johtoon, voivat yhdessä luoda yhteenkuuluvuuden kokemuksia – ilman, että vastuu on kuormittuneilla opiskelijoilla.
Seuraa Nyytiä Soundcloudissa, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista NyytiCast-jaksoista!
NyytiCast #43: Myötätuntoa korkeakouluihin
Myötätunnosta hyötyisi koko korkeakouluyhteisö, mutta miten myötätuntoista korkeakoulukulttuuria voidaan toteuttaa? Millaisilla keinoilla kaikki opiskelijoista henkilökuntaan, tukipalveluihin ja johtoon, voivat yhdessä luoda yhteenkuuluvuuden kokemuksia – ilman, että vastuu on kuormittuneilla opiskelijoilla?
Korkeakouluyhteisön myötätuntoisuudesta keskustelevat harjoittelijamme Suvin kanssa Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksessa sosiaalipolitiikasta, työelämästä ja kehityspolitiikasta vastaava Saara Tenhovuori, Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori ja ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä ja Metropolia-ammattikorkeakoulun opintokuraattori Maarika Kortelainen.
Tästä pääset kuuntelemaan NyytiCast jakson #43: Myötätuntoa korkeakouluihin. Vaihtoehtoisesti voit klikata alla olevaa kuvaa.
Äänitteen kesto: 42 min.
Kuulemme mielellämme mielipiteesi tästä jaksosta. Anna palautetta tästä NyytiCast-jaksosta tällä lomakkeella.