Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
– Ilmastonmuutos ja sen torjunta on suurin ihmiskuntaa yhteisesti koskettava ja myös yhdistävä ilmiö. Tästä syystä on tärkeää, että ilmastonmuutoksesta puhutaan: jotta ymmärretään ilmiön syyt, etsitään sekä kehitetään rohkeasti ratkaisuja ja myös kyseenalaistetaan vallitsevia, kestävämpään talouteen siirtymistä hidastavia käytäntöjä, sanoo Vaasan yliopiston energian ja kestävän kehityksen VEBIC-tutkimusalustan johtaja Suvi Karirinne.
Karirinne muistuttaa, että jos emme vauhdita muutosta kohti kestävää taloutta, emme pysty estämään ilmastonmuutoksen etenemistä.
– Jos emme saa ilmastonmuutosta estettyä, joudumme sopeutumaan maailmaan, joka on erilainen kuin se maailma, jossa olemme tottuneet elämään. Sen maailman keskilämpötila on noussut yli kolme astetta, elämiseen sopiva maa-ala on pienentynyt ja puhdas vesi on yhtä arvokas luonnonvara kuin mitä öljy on nyt.
Ensimmäinen ja toinen konferenssipäivä järjestetään Vaasan yliopistolla, ohjelmassa on tiedettä ja erilaisia paneelikeskusteluja yhdistettynä teemoista kertoviin dokumenttielokuviin.
Kolmantena päivänä eli lauantaina 28. syyskuuta tapahtuma siirtyy Kulttuuritalo Fannyyn ja Vaasan pääkirjaston Draama-saliin. Ilmastonmuutokseen liittyvistä luontoelokuvista, elokuvantekijöiden kohtaamisista ja nukketeatteri- ja musiikkiesityksistä koostuva kolmannen päivän ohjelma sopii erityisen hyvin perheille ja ilmastonmuutoksesta kiinnostuneille kansalaisille.
Karirinteen mukaan Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunkina luonteva paikka ilmastonmuutoskonferenssin järjestämiseen. Vaasan alueella toimii 160 energiaklusteriin kuuluvan yritystä, joiden vuotuinen liikevaihto on reilu viisi miljardia ja vientiprosentti 80.
– Alueella on todistetusti kykyä tuottaa maailmanluokan ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan,
Vaasan yliopiston VEBIC- ja Digital Economy -tutkimusalustat järjestävät tapahtuman ensimmäisen päivän tieteelliset sessiot.
Karirinteen johtamassa paneelikeskustelussa kuullaan, miten erilaisilla kiertotalouden ratkaisuilla voitaisiin taltuttaa ilmastonmuutosta. Pääpuhuja on Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.
Päivän toisessa sessiossa kuullaan puolestaan avaruusdatan roolista ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Aiheesta kertoo professori, Digital Economy -tutkimusalustan johtaja Heidi Kuusniemi Vaasan yliopistosta.
Toisen konferenssipäivän ohjelman järjestävät Pohjoismainen energiatasa-arvoverkosto NEEN, Luulajan teknillinen yliopisto ja Wildlife Vaasa festivaalin tukiyhdistys ry.
Päivän ensimmäisen session aiheena on, miten naiset vauhdittavat siirtymistä vastuulliseen energiamurrokseen. Energia-alan vaikuttajanaisten paneelikeskustelu on samalla aloituslaukaus uudelle pohjoismaiselle energiatasa-arvoverkostolle NEENille (Nordic Energy Equality Network).
Toinen sessio pureutuu maapallon kuivien ja puolikuivien alueiden ilmastonmuutokseen pääpuhujanaan professori Nadhir Al-Ansari Luulajan teknillisestä yliopistosta.
Kolmannessa sessiossa kuullaan paikallisista ratkaisuista ilmastomuutosta vastaan. Session pääpuhuja on kestävän kehityksen asiantuntija, professori Wayne Visser Kaleidoscope Futures Ltd:sta. Lisäksi kuullaan esimerkiksi kouluille tarkoitetun kestävän kehityksen verkoston ENO:n perustajaa, luokanopettaja Mika Vanhasta. Verkoston toimintaan on osallistunut jo yli 10 000 koulua yli 150 eri maassa.
Konferenssin kolmannen päivän tarkoituksena on esitellä konferenssin teemoja ja sisältöjä luontoelokuvien kautta suurelle yleisölle. Luontoelokuvat ovat osa Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluiden järjestämän Vaasa Wildlife -luontoelokuvafestivaalin arkistoa.
Päivän ohjelmaan kuuluu nukketeatteria, interaktiivisia, suomeksi ja ruotsiksi tekstitettyjä luontoelokuvaesityksiä, elokuvatekijöiden kohtaamisia, paneelikeskusteluja, Eero Murtomäestä kertovan elokuvan maailman ensi-iltaesitys sekä konsertti Kulttuuritalo Fannyssa.
– Toivomme, että yleisö ottaisi kolmipäiväisen tapahtuman omakseen ja osallistuisi rohkeasti kaikkiin tilaisuuksiin ja keskusteluun. Tapahtuma antaa yleisölle tietoa ja ideoita, kuinka omalta osaltaan osallistua tehokkaasti ilmastotalkoisiin, sanoo tapahtuman koordinaattori Jukka P. Seppälä.
Konferenssin ja foorumin tapahtumapaikkoina toimivat Vaasan yliopiston päärakennuksen auditorio Wolff ja Mathildan aula (Wolffintie 34), Kulttuuritalo Fanny (Kirkkopuistikko 34) ja pääkirjaston Draama-sali (Kirjastonkatu 13).
Vaasan ilmastonmuutoskonferenssin ja verkostoitumisfoorumin järjestävät Wildlife Vaasa Film Festivaalin tukiyhdistys, Vaasan yliopiston VEBIC- ja Digital Economy -tutkimusalustat, Luulajan teknillinen yliopisto, Vaasan kirjastot ja kulttuuripalvelut, NEEN/NEF, Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK, Vaasan Lyseon lukio, Elokuvakeskus Bothnia.
Vaasan ilmastonmuutoskonferenssi ja verkostoitumisfoorumi
Tapahtuman sivut ja ohjelma: https://www.wildlifevaasaty.fi/vccc/
Ilmoittaudu maksuttomaan tapahtumaan: https://www.wildlifevaasaty.fi/vccc/ilmoittautuminen/
Tapahtuman koordinaattori Jukka P. Seppälä, Wildlife Vaasa festivaalin tukiyhdistys, puh. 0400 153 143, seppalajukkap(at)gmail.com
Tutkimusalustan johtaja Suvi Karirinne, Vaasan yliopisto, VEBIC puh. 029 449 8284, suvi.karirinne(at)uwasa.fi
Kulttuurikoordinaattori Ilias Missyris, Vaasan kaupunki, p. 0400 800 302, ilias.missyris(at)vaasa.fi
Kulttuuripäällikkö Sanna Bondas, Vaasan kaupunki, sanna.bondas(at)vaasa.fi