Rehtori Minna Martikaisen puhe lukuvuoden avajaisissa 5.9.2024

Image
Hyvät yliopistolaiset, arvoisa juhlapuhuja, opiskelijat ja yliopiston ystävät, mina damer och herrar, ladies and gentlemen. Lämpimästi tervetuloa Vaasan yliopiston lukuvuoden avajaisiin. On ilo nähdä teidät täällä tänään, upeasti uusituissa tiloissamme kauniilla kampuksellamme.

Me Vaasan yliopistossa opiskelemme ja teemme tutkimusta merkittävien yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi. Uuden strategiamme myötä keskitymme kestävään liiketoimintaan, yhteiskuntaan ja energiaan sekä etenkin energiasiirtymään kohti hiilineutraaliutta. 

Maailman muuttaminen kestävämmäksi vaatii teknisen osaamisen lisäksi liiketalouden ja yhteiskunnan syvällistä ymmärrystä sekä hyvää hallintoa. Lisäksi tehostamalla ja nopeuttamalla energiasiirtymää olemme omalta osaltamme globaalisti takaamassa kestävän yhteiskunnan ajattelun kehittymistä ja kehittämistä vientituotteenamme maailmalle. 

Siten osana Pohjoismaiden suurinta energiateknologian keskittymää, yhdellä maamme menestyneimmistä alueista, olemme keskiössä ratkaisemassa energiamurroksen toteutumista ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymistä.

***

Vaasan yliopisto on arvostettu yhteistyökumppani energiateknologian yrityskeskittymässä, sillä panostamme energia-alan puhtaan siirtymän liiketoiminnallisen ja yhteiskunnallisen muutoksen tutkimukseen ja koulutukseen sekä teknisten ratkaisuiden kehittämiseen.

Elokuussa julkistimme yliopiston ja Vaasan energiaklusterin toimijoiden yhteisen Energiatransition piilaakso -hankkeen. Tavoitteenamme on vahvistaa yhteistutkimuksen ja merkittävän uuden tutkimusinfran kautta alueen yritysten TKI-toimia ja siten kehittää energiasektorin ja alueen vientipotentiaalia koko Suomen eduksi.

Suunnitelmaan kuuluvat muun muassa energiamurrosta edesauttavien koulutus- ja tutkimusalojen vahvistaminen, yhteistyölaboratoriot yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa sekä mittava energia-alan ja kestävän liiketalouden alojen tohtoreiden lisäkoulutus. Näin varmistetaan sekä huippututkimusta että huippuosaamista energia-alalle ja liiketalouteen. 

Tällä kokonaisuudella kehitetään yhdessä sidosryhmien kanssa uudenlaista liiketoimintaosaamista ja vientikokonaisuuksia vientiorganisaatioiden tarpeisiin. Näin Vaasan yliopiston toiminnassa korostuu tahto ja pyrkimys maksimoida tutkimuksen suora ja mahdollisimman nopea vaikutus suoraan yrityksille ja kansantalouden hyvinvoinnin kehittämiseksi. 

***

Uutta luova ja tieteen eturintamassa kulkeva tutkimus antaa parhaat takuut Suomen pitkäjänteiselle kilpailukyvyn kehittymiselle. Siksi TKI-lisärahoitusta on kohdennettava kehyskaudella myös yliopistojen perusrahoituksen vahvistamiseen. Vaikuttava TKI-toiminta ja -yhteistyö sekä kestävä TKI-investointien kasvu voi toteutua vain, jos osaamiseen ja osaajiin panostetaan riittävästi. Osaajien ja osaamisen puute on keskeinen pullonkaula, kun tavoitteena on TKI-toiminnan kasvattaminen. 

Kansallinen kunnianhimoinen tavoite on nostaa korkeakoulutettujen määrää 50 prosentin tasolle. Tavoite on tärkeä pienelle kansalle, jonka tulevaisuus on riippuvainen korkealaatuisesta osaamisesta ja kriittisestä ajattelusta, luomisvoimasta ja kyvystä käyttää tietoa elinvoimaisuutensa vahvistamiseen. Myös Suomen rehtorineuvosto UNIFI on korostanut, että koulutustason nostoon tarvitaan hallituskaudet ylittävä pitkän tähtäimen suunnitelma ja sitoutuminen koulutuksen rahoituksen ja resurssien pysyvään nostoon.

Asetettu neljän prosentin tutkimus-, kehitys ja innovaatiotavoite vuoteen 2030 mennessä ja ”1000 uutta tohtoria” -hanke ovat merkittäviä askeleita osaamisen kasvattamisen suuntaan. Samaan aikaan Euroopassa puhutaan noin 85 000 tohtorin vajeesta kilpailukyvyn säilyttämiseksi. On selvää, että Suomen panostusten on oltava tässä kilpailussa jatkuvia ja kasvusuuntaisia. Muutoin maamme ei pysy kansainvälisen kilpailukyvyn kärjessä. Vain laaja ja koko maamme kattava osaaminen takaa kansainvälisten investointien päätymisen ja pysymisen Suomessa. 

Tohtorikoulutuksen korkea laatu ja yritysintegraatio on aivan välttämätöntä, ja sen on oltava tieteellistä ja siten yliopistojen toteuttamaa. Muuten emme pysty takaamaan yrityksille juuri sen korkeimman tiedon saavutettavuutta, johon heillä on tarve, ja jonka tarjoamiseen meillä on yhteiskunnan päättämä lainsäädännöllinen mandaatti ja vastuu. 

Me Vaasan yliopistossa teemme tätä tärkeää tehtävää tiiviisti yhteiskehittäen yritysten kanssa. CoDoc-tohtorikoulutusmallissamme koulutamme tieteellistä huippukärkeä taaten tohtoreita yrityksille yhteishankkeissa ja yhteisrahoitteisesti. Tällä tavoin takaamme sen tärkeimmän – mahdollisimman nopean huipputiedon polun yrityksiin edistäen samalla maamme liiketaloutta, vientiä ja hyvinvointia.

Arvoisat kuulijat, 

Kilpailu kansainvälisen tason osaajista on erittäin ajankohtainen. Jos Suomi haluaa pysyä kehityksen mukana, tarvitaan yritysten ja yliopistojen voimakasta yhteistoimintaa ja yhteistä näkemystä tulevaisuudesta sekä kasvavaa rahoitusta maan osaamispohjan kasvattamiseen.

Yliopistokaupungit toimivat Suomen osaamisen kehittämisen selkärankana. Suomalaisiin yliopistoihin tullaan jo nyt enenevästi ulkomailta. Kaupunkimme laaja ekosysteemi viennin ja energia-alan ympärillä on tehnyt Vaasasta lähtökohtaisesti yhden Suomen kansainvälisimmistä kaupungeista. Sekä kaupungin, ympäröivän ekosysteemin että yliopisto- ja korkeakoulusektorin strategiaan kuuluukin pitää huolta opiskelu- ja työperäisesti maahan muuttaneista.

Osaamispääoma on Suomen elinehto. Velkaantunut ja pienenevän väestön hyvinvointiyhteiskuntamme tarvitsee osaajia ja pääomia ulkomailta. 

Nyt on koottava kansantalouden eri toimijoiden voimat yhteen ja huolehdittava Suomen todellisesta elinehdosta eli osaamispääomasta. Suomi tarvitsee kipeästi osaamisen mukanaan tuomia pääomia ulkomailta, sillä kansantalouden vientikyky perustuu osaamiseen. Vientiyritysten kyky kehittää globaaleille markkinoille huipputuotteita tarvitsee huippuosaamista pystyäkseen uusiutuvasti ratsastamaan globaalin kehityksen aallonharjalla.

Tarvitaan yhteinen visio ulkomaista pääomaa houkuttelevasta maasta ja tahtotila koko maan osaamispääoman parantamiseksi.

***

Myös alueellinen yhteistyömme Vaasan korkeakouluverkoston kehittämiseksi Vaasan ammattikorkeakoulu VAMKin kanssa jatkuu. Toivomme asioiden etenevän nopeasti yhteisen voimamme ja tavoitteemme saavuttamiseksi haasteellisista ajoista huolimatta. 

Talouden tasapainottaminen on ollut meillä yliopistollakin välttämätöntä ja kovin harmillista. Haluan kuitenkin kiittää henkilöstön edustajia hyvin sujuneista neuvotteluista. Meillä on yhteinen tavoite kehittää ja vaalia yliopistoyhteisöä. Jos nyt joudummekin säästämään, teemme sen yhteisen kehittämisen vuoksi tavoitteenamme yksinomaan kasvu ja kehittyminen. Muistattehan, että tämä tilanne on vain väliaikainen, kun suuntaamme yhdessä kohti tulevaa. Meillä on jo valtavan suuria edistysaskeleita, joista saamme olla ylpeitä. 

Tänään allekirjoitimme Microsoft Oy:n kanssa pitkäaikaisen strategisen kumppanuussopimuksen. Tavoitteena on tukea yliopistomme digitaalista muutosta hyödyntämällä Microsoftin pilvi-, data- ja tekoälyteknologioita sekä yrityksen asiantuntemusta ja ekosysteemiä. Myöhemmin juhlassamme Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Mervi Airaksinen tuo meille yhteistyökumppanin tervehdyksen.

Hyvä yleisö,

Elokuussa meillä oli aihetta juhlaan, sillä Vaasan yliopistolle myönnettiin kansainvälisesti arvostettu kauppatieteiden alan kuusivuotinen AACSB-akkreditointi. Tunnustus kertoo kauppatieteellisen koulutuksemme sekä tutkimuksemme laadusta ja huippuosaamisesta. Vain alle kuusi prosenttia maailman kauppakorkeakouluista on saanut AACSB-akkreditoinnin. AACSB on pitkäaikaisin maailmanlaajuinen kauppakorkeakoulujen akkreditointielin ja suurin kauppakorkeakouluverkosto.

Tämän lisäksi olemme THE University Rankings -listoilla eri kategorioissa maailman 70-500 parhaan yliopiston joukossa. Menestymme erityisen hyvin tutkimuksen laatua, tutkimusympäristöä sekä kansainvälisyyttä mitattaessa. Lisäksi paransimme sijoitustamme Euroopan parhaiden yliopistojen listalla, jolla menestyimme erityisen hyvin tutkimuksen laatua mitattaessa sijoittuen 4. sijalle kaikkien vertailussa arvioitujen eurooppalaisten yliopistojen joukossa. Maailman pienten yliopistojen joukossa olemme sijalla 17. 

Menestys kansainvälisissä arvioinneissa on hieno tunnustus työllemme. Haluankin lämpimästi kiittää kaikkia yhteisömme jäseniä, jotka ovat osallistuneet tähän tärkeään työhön. Vain yhdessä tekemällä saamme aikaan merkittäviä ja merkityksellisiä asioita. 

Arvoisa juhlaväki,

Vaasan yliopiston Tervahovi-rakennuksen uudistuksen valmistumisen myötä koko kampusremontti on tullut päätökseensä. Sekä opiskelijat että henkilöstö pääsevät aloittamaan uuden lukuvuoden uusissa, tyylikkäissä ja moderneissa tiloissa. Laajamittaisen remontin aikana on rakennettu kestävän kehityksen periaatteita noudattaen opiskelijoille ja henkilöstölle vetovoimaista kampusta, joka toimii avoimena kohtaamispaikkana myös kaupunkilaisille ja yhteistyökumppaneillemme. 

Vaasan yliopistolla on erittäin tärkeä rooli Vaasan kaupungin elinvoimaisuuden kannalta. Tuomme luontevasti toimijoita yhteen, ja nyt kohtaamme uudessa, innostavassa ympäristössä. Tässä roolissa kehitämme edelleen asemaamme opiskelijoiden, yliopistolaisten ja sidosryhmien kohtaamispaikkana. Tavoitteenamme on olla keskiössä ja kutsua tapahtumia ja tilaisuuksia uudistetulle, Euroopan upeimmalle kampukselle.

Yhdessä voimme edistää yhteiskuntaa nopeammin kestävämmäksi tutkimuksen ja opetuksen keinoin, tiiviissä yhteistyössä toimien. 

Hyvää alkavaa lukuvuotta! 

Mitä mieltä olit jutusta?