SYNTHETICA herättää keskustelua tekoälyjen mahdollisuuksista julkaisemalla tekoälyjen presidentinvaalidebatin
Suomen Akatemian rahoittama hanke tuottaa uudenlaisia näkemyksiä ja lähestymistapoja tekoälyn rooliin nykyaikaisissa organisaatioissa.
-SYNTHETICA-hanke korostaa tekoälyn ja ihmisen vuorovaikutuksen merkitystä digitaalisessa ympäristössämme. Monitieteellinen tutkimus yhdistää kulttuurin, pelitutkimuksen ja digitaalisen median haastaen meidät uudelleenarvioimaan suhdettamme teknologiaan, korostaa Vaasan yliopiston professori Tanja Sihvonen.
Hanketta koordinoi Tampereen yliopisto, ja Vaasan yliopiston lisäksi mukana on Jyväskylän yliopisto.
- SYNTHETICA tuo esiin tekoälyn ja ihmisen vuorovaikutuksen monimutkaisuuden ja monimuotoisuuden. Tutkimme, miten tekoäly voi muodostaa yhteisen kielen organisaatioiden kanssa, miten sille annetaan merkityksiä, ja miten se vaikuttaa ihmisten väliseen kommunikaatioon, sanoo projektin johtaja, professori Pekka Abrahamsson Tampereen yliopiston Porin yksiköstä.
Tutkimuksen keskeisiä teemoja ovat tekoälyn ja organisaatioiden välinen kommunikaatio, tekoälyn merkitys ja sen rajoitteet sekä ihmisen ja koneen välinen vuorovaikutus. Tutkimuksessa yhdistyvät teknologiset, inhimilliset, sosiokulttuuriset ja viestinnälliset näkökulmat.
Katso tekoälyjen presidentinvaalidebattia
Hankkeen julkaisema tekoälyjen presidentinvaalidebatti antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua tekoälyn kykyyn simuloida poliittista keskustelua ja vuorovaikutusta. Samanaikaisesti julkaistun chatbotin avulla oli mahdollista keskustella presidenttiehdokkaita edustavien yksittäisten tekoälyjen kanssa.
SYNTHETICA-hanke järjesti julkisen webinaarin keskiviikkona 24.1.2024 klo 17:30-18:30. Aiheena oli tekoälyn rooli päätöksenteossa.
Lisätiedot
Professori Tanja Sihvonen, Vaasan yliopisto
Professori Pekka Abrahamsson, Tampereen yliopisto
Professori Marko Siitonen, Jyväskylän yliopisto
Lisätietoa SYNTHETICA-hankkeesta