Vaasan yliopiston taide & kampus -toiminta laajenee

Image
Vaasan yliopisto monipuolistaa toimintaansa yhteiskuntavastuullisena kulttuuritoimijana. Se on perustanut vaihtuvien näyttelyiden tilan kirjastotaloonsa Tritoniaan. Lisäksi se osallistuu Wasa Future Festivalin Culture 3.0 ohjelmaan.

Vaasan yliopisto on saanut yli sadan teoksen taidekokoelman lahjaksi Pekka Lindiltä vuonna 2024. Teokset on sijoiteltu kampukselle. Hiljattain ilmestyi taiteilijavideo vaasalaistaiteilija Fritz Jakobssonista, aiemmin Nandor Mikolasta.Nyt avatun vaihtuvien näyttelyiden tila on tarkoitettu ensisijaisesti yliopiston omille tiedettä ja taidetta yhdistäville hankkeille, mutta Tritoniaan voidaan sijoittaa myös yliopiston ulkopuolelta tulevia näyttelyitä.

Ensimmäinen näyttely ”Paikka katseessa – A Place in the Gaze” Tritoniassa esittelee Vaasan yliopiston työelämäprofessorin, kuvataiteilijanakin toimivan FT, dosentti Elina Melginin taidetta. Melgin on paikalla näyttelyssä kertomassa töistään 13.2. klo 11–12. Näyttely pohtii, mitkä ovat rajamme, mihin kiinnitymme. Miksi määritämme kokemustamme tietynlaiseksi, miksi tartumme johonkin yksityiskohtaan tai tunnelmaan? 

Document

– Elinan näyttely rohkaisee yliopiston henkilökuntaa laittamaan esille teoksiaan. Teokset voivat olla puhtaasti taiteellisia tulkintoja tai ne voivat yhdistää kiinnostavalla tavalla tiedettä ja taidetta. Myös paikallishistoriaa koskeva tutkimuksellinen näyttely voisi olla kiinnostava nähdä kampuksella, sanoo yliopiston rehtori Minna Martikainen. 

WFF ja Vaasan yliopisto 

Yliopisto on tärkeä kumppani Wasa Future Festivalin (11–16.8.) ohjelmiston suunnittelussa ja toteutuksessa. Tämän vuoden ohjelmistossa on runsaasti kulttuuriin ja taiteeseen liittyvää toimintaa. Yliopisto on ideoimassa yhdessä opiskelijoiden ja ammattilaisten kanssa teknologiaa ja taidetta yhdistävän näyttelyn Wasa Innovation Centerin valmisteilla oleviin ”katakombeihin”. Video-, performanssi- ja installaationäyttely Butterfly keskittyy perhosvaikutukseen eli digitalisaation, energian ja kestävyyden paikallisiin ja globaaleihin vaikutuksiin. Mitä digitaalisemmiksi tulemme yhdellä alueella, sitä suurempi vaikutus meillä on muilla alueilla, erityisesti ekologisesti ja sosiaalisesti. 

Näyttely esittelee monitieteisen kansainvälisen taiteilijaryhmän (tällä hetkellä Suomi, Australia, Ruotsi, Serbia, Latvia, Iso-Britannia) työskentelyä interaktiivisessa video-, performanssi- ja installaatioshow´ssa, joka syntyy Wasa Future Festival 2025 aikana. Tapahtumaa täydentää monitieteinen akateeminen opetusohjelma sekä tekoälyyn ja virtuaalitodellisuuteen perustuva ohjelma kouluikäisille lapsille ja nuorille. Näyttely on avoinna 11.–30. elokuuta ja toimii laajennettuna osana Wasa Futures Festivalia. 

WIC Science Center julkaisi joulukuussa videon ArtCulture -projektin teemoihin. Monitieteinen kokeilu ja interaktiivinen toiminta haastava perinteistä ajattelua ja narratiivia. Taide, tiede ja teknologia edistävät uudenlaista ymmärrystä ja auttavat ratkaisemaan ongelmia ympärillämme.

Lisätietoja: Työelämäprofessori Elina Melgin, puh. 0408211688

Mitä mieltä olit jutusta?