Vaasan yliopiston uutisvuosi 2020
Vaasan yliopiston vuoden 2020 tärkeimpiä uutisia:
Tammikuu
Yliopisto vietti vuosipäivän juhlaansa 27. tammikuuta. Rehtori Jari Kuusisto kertoi vastuullisuuden korostuvan muutoksen aikana, juhlapuhuja eli OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio puhui väestönkehityksen ja megatrendien vaikutuksesta. Uuden professorin esityksen pitivät julkisjohtamisen professori Christoph Demmke ja tietotekniikan professori, Digital Economy -tutkimusalustan johtaja Heidi Kuusniemi. Tilaisuudessa palkittiin myös vuoden tutkimus- ja opetusteot.
Hallintotieteen uusi opintopolku käynnistyi avoimessa yliopistossa. Vaasan yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston järjestämässä koulutuksessa on uniikkia paitsi hallinto- ja oikeustieteiden näkökulmien yhdistäminen, myös mahdollisuus laajoihin tutkintotavoitteisiin opintoihin avoimessa yliopistossa.
Yliopistossa kehitetyllä mallilla kehitetään julkishallinnon innovaatiotoimintaa Pohjanmaalla ja Euroopassa, ilmeni Antti Mäenpään aluetieteen väitöstutkimuksesta. Kaikki Vaasan yliopistossa vuonna 2020 väitelleet löydät täältä.
Uusi Oivalluksia-podcast ilmestyi ensi kertaa.Vaasan yliopiston tiedepodcast tarjoaa uutta tieteellistä tietoa, oivalluksia ja havaintoja. Podcastin jaksoissa tartutaan ajankohtaisiin teemoihin ja kiinnostaviin ilmiöihin. Ensimmäisessä jaksossa puhuttiin vastuullisesta kuluttamisesta ja kuluttajan vaikeista valinnoista. Kuuntele kaikki vuonna 2020 ilmestyneet jaksot.
Helmikuu
KTT Arto Ojala valittiin kansainvälisen liiketoiminnan professoriksi.
Yliopistolla vietettiin Onnistumisen iltaa. Tapahtuman teemana oli kaupan alan murros, jota valottivat liikemies Toivo Sukari, yrittäjä Margit Koitto ja tutkimuksen näkökulmasta yliopistonlehtori Ari Huuhka.
Yliopisto palkitsi Vuoden tiedeviestijän. Palkinnon sai Ajatusyhteys-blogistaan tunnettu filosofi, nykyinen yliopiston eettisyys- ja vastuullisuusjohtaja Tommi Lehtonen. Kunniamaininnan sai sosiaali- ja terveyshallintotieteen yliopistonlehtori Harri Raisio.
Levón-instituutti keskittyy jatkossa aikuis- ja täydennyskoulutukseen. Energia-alan tutkimus keskitetään tekniikan ja innovaatiojohtamisen akateemiseen yksikköön ja tutkimusalusta VEBICiin.
Maaliskuu
Yliopisto sulki tilat poikkeusolojen vuoksi.Opiskelijat ja henkilökunta siirtyivät kokonaan etätyöskentelyyn, opetusta järjestettiin vaihtoehtoisilla tavoilla. Yliopisto perusti jatkuvasti päivittyvän sivuston koronatiedotusta varten.
Vaasan yliopisto sai ASIIN-laatuleimat seitsemälle tekniikan alan koulutusohjelmalleen – ulkopuolinen arviointi lisää vetovoimaa yhteishaussa
Jari Kuusisto jatkaa rehtorina vuoden 2022 loppuun.
Etäopiskelua vai epäopiskelua – verkkotyöskentely kannusti keksimään uusia vuorovaikutuksen muotoja.
Kuka määrää hyvinvointipalveluiden tulevaisuuden? – vaikutusvalta riippuu lompakon paksuudesta, käy ilmi Hanna-Kaisa Pernaan sosiaali- ja terveyshallintotieteen väitöskirjasta.
Huhtikuu
Vox cordis 1/2020 -lehti ilmestyi teemana työ ja ura
Vaasan yliopistoon oli ennätysmäärä hakijoita, tekniikan alan hakijamäärä kasvoi 40 prosenttia.
Mukaan huippulaboratorioiden verkostoon: Vaasan yliopisto (eli yliopiston VEBIC-tutkimusalustan FREESI-laboratorio) hyväksyttiin jäseneksi DERlabiin, joka on hajautettuihin energiaresursseihin keskittyneiden, alan johtavien tutkimuslaboratorioiden kansainvälinen verkosto.
Yliopistot päättivät kevään valintakokeista. Vaasan yliopiston koulutuksiin tuli kaksivaiheinen valintakoe.
Toukokuu
Tekniikan tohtori Marjaana Suutarinen valittiin yliopiston Levón-instituutin johtajaksi.
Tohtoriohjelmiin tuli ennätysmäärä hakijoita.
Yliopistossa alkaa uusi urheilujohtamisen ja -markkinoinnin opintokokonaisuus.
Vuoden 2019 tilinpäätös ja toimintakertomus valmistui: Laadukkaita tutkimusjulkaisuja tuotettiin aikaisempaa enemmän ja hakijamäärät kasvoivat huomattavasti. Tilikauden tulos oli ylijäämäinen, ja sijoitustoiminnassa menestyttiin hyvin.
Filosofian tohtori Harri Jalonen valittiin yliopiston sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi.
Vaasan yliopiston uusi tohtoriklubi käynnistyi.
Kesäkuu
Älykäs energia on alttiina kyberiskuille – Vaasan yliopisto kehittää energiajärjestelmien kyberturvallisuusosaamista
Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kauppatieteiden yksikkö ja Vaasan yliopisto tarjosivat digitaalisentyökalupakin kohti post-koronaa. Katso Työkaluja koronasta selviytymiseen verkkoseminaari-sarjan yhdeksän tallennetta.
Kauppatieteiden tohtori Minna Martikainen nimitettiin yliopiston tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi.
Vaasan yliopiston opiskelijat kehittivät keinoja koronasta kärsivien kivijalkakauppojen ahdinkoon.
Rahoituksen maisteriohjelmalle tuli uusi kaksoistutkinto Pietarin kauppakorkeakoulun kanssa.
Yliopisto kumppaneineen sai OKM:ltä tukea jatkuvan oppimisen hankkeisiin
Executive MBA -ohjelma uudistui.
Vaasan yliopisto hyväksyttiin CIMA:n (Chartered Institute of Management Accountants) yliopistojen kumppanuusohjelmaan.
Ensimmäiset Vaasan yliopiston etämaisterit valmistuivat. Kaksivuotinen Digitaalinen liiketoiminnan kehittäminen -maisteriohjelma alkoi syyskuussa 2018.
Pelkkä mainosten sullominen someen ei riitä - sitoutuminen kasvaa vuorovaikutuksesta, kertoi kansainvälisen markkinoinnin uusi tutkimus.
Heinäkuu
Varusmiesten uusimuotoisen johtajakoulutuksen suorittaneiden on syksystä 2020 lähtien mahdollisuus saada kokonaisuus osaksi yliopisto-opintoja. Tulossa on myös niin sanottu inttiväylä Vaasan yliopiston opiskelijaksi.
Vaasan yliopiston uuden tutkimuksen tulokset kertoivat, että pelkästä tuulivoimaloiden melutasosta ei löydy selittävää tekijää äänen koetulle häiritsevyydelle.
Elokuu
Vaasan yliopisto valittiin seitsemän eurooppalaisen korkeakoulun EU-rahoitteiseen verkostoon. EUNICE-yliopistossa opiskelijat, henkilökunta ja tutkijat voivat liikkua saumattomasti ja opiskella virtuaalisesti toisten korkeakoulujen kursseja.
Yliopisto alkaa kouluttaa lohkoketjuosaajia.
OP Ryhmä ja Vaasan yliopisto solmivat merkittävän yhteistyösopimuksen. Yliopisto rakentaa vuonna 2021 opetus- ja tutkimuskäyttöön Bloombergin reaaliaikaista taloustietopalvelua hyödyntävän Bloomberg Labin.
Syyskuu
Yliopistolla aloitti yli tuhat uutta opiskelijaa. Uudet kandidaattiopiskelijat pääsivät tutustumaan kampukseen pienryhmissä, mutta muut opiskelijat jatkoivat etänä.
Lukuvuoden avajaiset järjestettiin verkossa: Koulutuksen ja tutkimuksen merkitys korostuu poikkeusaikana.
- Kansanedustaja Eeva Kalli valittiin Vaasan yliopiston Vuoden alumniksi.
- Pohjanmaan kauppakamari palkitsi apulaisprofessori Maciej Mikulskin tieteellisistä artikkeleistaan.
Yliopisto vahvistaa innovaatio- ja kaupallistamistoimintaansa.
Hyvästä strategiaviestinnästä tai ohjauskeinoista huolimatta moni työntekijä ei ymmärrä organisaation strategisia tavoitteita, saati sitten toimi niiden mukaisesti. Vaasan yliopistossa väittelevän Ausrine Silenskyten mukaan apua tähän voi tuoda vastavuoroisuus.
Uusi mentorointiohjelma tuo alumnit opiskelijoiden tueksi.
Opiskelijoiden koronatartunnat ja -altistumiset sulkivat kampuksen.
Lokakuu
Yliopisto, VAMK ja Novia allekirjoittivat 10 vuoden yhteistyösopimuksen Tritoniasta
Vaasan yliopisto ja Oulun yliopisto aloittavat uudenlaisen koulutusyhteistyön. Yliopistot rakentavat yhdessä uuden autonomisten ja kestävien järjestelmien maisteriohjelman, samalla aloitetaan yhteistyö kandidaattiohjelmissa.
Marraskuu
Teologian tohtori, filosofi Tommi Lehtonen valittiin yliopiston uudeksi vastuullisuus- ja eettisyysjohtajaksi.
Ilmastoviisasta asumista lähiöihin ja maaseudulle – yliopisto sai merkittävän Suomen Akatemian STN-rahoituksen.
Vaasan yliopistolehti Vox cordis 2/2020 ilmestyi - teemana koronan vaikutukset.
Yliopistot julkaisivat 12 kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teesiä.
Koronakriisi korostaa oikean tiedon merkitystä – kahden miljoonan euron rahoitus Suomen Akatemialta tuli tiedon huoltovarmuuden tutkimiseen.
Tutkimus osoittaa: Huoli ilmastonmuutoksesta yhdistää suomalaisia, tiedoissa on puutteita
Joulukuu
Vaasan yliopiston kampusuudistus Palosaarella pääsee täyteen vauhtiin, sillä hankkeen osapuolet ovat allekirjoittaneet allianssisopimuksen. Tavoitteena on luoda ainutlaatuinen maailmanluokan kampus, joka tukee opiskelua ja työntekoa sekä toimii avoimena kohtauspaikkana. Uudistuksen suunnittelee palkittu arkkitehti Kimmo Lintula.
Merenpohjasedimentti ja asfalttialueet ovat varteenotettavia lämpöenergian lähteitä myös pohjoisissa olosuhteissa, ilmenee Anne Mäkirannan energiatekniikan alan väitöstutkimuksesta.
Vaasan yliopistossa suoritettiin vuonna 2020 kaikkiaan 625 maisterin tai diplomi-insinöörin tutkintoa, eli selvästi enemmän kuin vuosi sitten, jolloin määrä oli 563.
- Vaasan yliopiston viimeisimmät uutiset
- Yliopiston tutkimusuutiset
- Yliopiston koulutusuutiset
- Uutisarkisto (ennen 6/2020)