Vaasan yliopiston uutisvuosi 2021

collage
Vuosi 2021 oli Vaasan yliopistossa uuden strategian vuosi. Tavoitteeksi asetettiin olla kansainvälisesti vaikuttava ja arvostettu tiedeyliopisto vuoteen 2030 mennessä. Vaasan yliopistoa on kehitetty ja kehitetään edelleen tulevana vuonna etenkin vahvistamalla tutkimusta ja sen vaikuttavuutta, uudistamalla kampusaluetta innovatiivisesti, vahvistamalla yliopiston verkostoja ja kumppanuuksia sekä edistämällä yliopistoyhteisön hyvinvointia ja osaamista.

Tavoitteena on, että yliopiston kansainvälinen tutkimusyhteistyö ja koulutustarjonta laajenevat ja ulkomaalaisten opiskelijoiden osuus kasvaa. Tänä vuonna yliopisto ylsi arvostetussa Times Higher Education (THE) -rankingissa maailman 500 parhaan yliopiston joukkoon.

Vaasan yliopiston vuoden 2021 tärkeimpiä uutisia:

Tammikuu 2021

Suomen Akatemia myönsi Vaasan yliopistolle 750 000 euroa yliopiston tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Yliopisto vahvistaa profiloitumisrahoituksella monitieteistä energiamurroksen tutkimusta.

Rehtori Jari Kuusisto kertoi Vaasan yliopiston vuosipäivän juhlassa 27.1. yliopiston uudesta "Polkuja menestykseen" strategiasta. Uuden strategiansa mukaisesti Vaasan yliopisto on suuntautunut vastuulliseen liiketoimintaan ja luo edellytyksiä kestävälle kehitykselle. Vahva tieteenalakohtainen osaaminen yhdistyy globaaleihin muutostrendeihin monitieteisissä tutkimusalustoissa.

− Tartumme globaaleihin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Edistämme kilpailukykyä, innovaatioita ja kestävää kehitystä liiketoiminnassa, teknologioissa ja yhteiskunnassa. Visionamme on, että Vaasan yliopistoa arvostetaan kansainvälisesti menestyvänä ja vaikuttavana tiedeyliopistona, Kuusisto avasi strategiaa tilaisuudessa.

Samassa juhlassa palkittiin Vuoden opetus- ja tutkimusteosta ja annettiin Hyvä opettaja -huomionosoitus.

Vaasan yliopiston johtama konsortio kertoi käynnistävänsä CHEK-tutkimushankkeen, jolla edistetään vähähiilistä merenkulkua yhdistämällä useita energiatekniikoita ja innovatiivista laivasuunnittelua. Konsortio sai merkittävän rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta.

Image
Vaasan yliopiston energian ja kestävän kehityksen VEBIC-tutkimusalustalla ja -laboratorioissa toteutetaan useita kansainvälisiä tutkimushankkeita, jotka tähtäävät vihreämpään ja vähähiilisempään tulevaisuuteen niin maalla kuin merellä. Kuvassa apulaisprofessori Maciej Mikulski ja kehittämispäällikkö Merja Kangasjärvi.

− Yritysten tulisi investoida inhimilliseen pääomaan pysyäkseen kilpailukykyisenä muuttuvassa ympäristössä, sanoi 13. tammikuuta Vaasan yliopistossa väitellyt Federica Polo. Vaasan yliopistossa väiteltiin vuonna 2021 yhteensä 22 kertaa, yli puolet näistä joulukuussa. Tutkimuksen vararehtori Minna Martikainen kertoo olevansa todella iloinen jokaisesta kuluneen vuoden väitöksestä ja hienosta loppukiristä. Saavutus on ollut hieno, sillä pandemia on haastanut tutkijoiden arkea. Tutustu Vaasan yliopiston kaikkiin vuoden 2021 väitösuutisiin.

Image
Kauppatieteiden tohtori Federica Polo ja 21 muuta väittelijää puolustivat väitöskirjojaan vuonna 2021.

Helmikuu 2021

Johanna Hautala valittiin aluekehityksen ja innovaatiopolitiikan uudeksi apulaisprofessoriksi. Lue lisää uusista tenure track -professoreistamme ja -tutkijoistamme yliopiston Vox cordis -lehdestä.

Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijäksi 2021 nimettiin henkilöstöjohtamisen professori Liisa Mäkelä ja hänen LEADIS-tiiminsä. Palkinto myönnettiin kiitoksena tieteen yleistajuistamisesta ja osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kunniamaininta onnistuneesta tiedeviestinnästä annettiin rahoituksen apulaisprofessori Klaus Grobysille.

Vaasan yliopiston uusi tutkimus osoittaa, miten kyberhyökkäykset vaikuttavat Bitcoin-markkinan epävarmuuteen.

Maaliskuu 2021

Pohjanmaan hyvinvointialue ja Vaasan yliopisto ovat aloittaneet viisivuotisen yhteistyön liittyen alueelliseen sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon uudistukseen.

Vaasan yliopiston Oivalluksia-tiedepodcast tarjosi vuoden varrella monipuolisen kattauksen tutkittua tietoa erilaisista ajankohtaisista ilmiöistä: Paikkaseksikäs maaseutu, Koronamatti kukkarossa?, Rekrytoinnin risukasa, Korruption vaaran vyöhykkeet? Kuka valvoo kouluja?, Lohkaisuja lohkoketjuista, Kyberrikosten kintereillä. Kuuntele kaikki 17 jaksoa täältä.

Yliopiston varainhankintakampanjassa yksi lahjoitettu euro voi tuoda jopa 2,5 euroa vastinrahaa.

Teknologiateollisuus ry lahjoitti 100 000 euroa Vaasan yliopistolle. Lue kaikki yliopiston varainhankintakampanjaan liittyvät uutiset.

Ennätysmäärä hakijoita haki Vaasan yliopistoon kevään yhteishaussa. Erityisesti maisteriohjelmien suosio kasvoi.

Image

Huhtikuu 2021

Vaasan yliopistossa tehdään kiinnostavia lopputöitä lukuisista eri aiheista. Huhtikuussa vuorossa oli esimerkiksi Leo Vornasen taloustieteen pro gradu -tutkimus Englannin valioliigan pelaajapalkkioista ja joukkuemenestyksestä. Tutustu yliopiston pro gradu- ja diplomitöihin yliopiston avoimessa Osuva-julkaisuarkistossa.

Yliopisto kertoi huhtikuussa, että hallitusammattilainen Anne Bernerin johtama varainhankintakomitea vauhdittaa yliopiston varainhankintaa.

Toukokuu 2021

Kauppatieteiden ja hallintotieteiden tohtori Tomi J. Kallio valittiin Vaasan yliopiston liiketoiminnan kehittämisen professoriksi Kokkolaan. Kyseessä on määräaikainen, tutkimuspainotteinen tehtävä.

Sähköiset lentokoneet ovat mielenkiintoinen mahdollisuus Merenkurkun alueella, selvittivät Vaasan yliopiston aluetieteen tutkijat.

Kesäkuu 2021

Filosofian tohtori, Aberdeenin yliopiston kauppakorkeakoulun dekaani Martin Meyer aloitti kesällä Vaasan yliopiston kansainvälisistä suhteista vastaavana vararehtorina sekä tutkimusalusta InnoLabin johtajana.

Image
Uusi yliopiston vararehtori Martin Meyer. Kuva: Mikko Käkelä

Evald ja Hilda Nissin Säätiö lahjoitti Vaasan yliopistolle puoli miljoonaa euroa. Säätiön hallituksen puheenjohtajan Juhani Lassilan mukaan vastuulliseen liiketoimintaan suuntautunut Vaasan yliopisto on luonteva kohde lahjoitukselle. Yliopisto on toiminut yli 50 vuotta alueen koulutustason kehittäjänä ja kansainvälisenä edelläkävijänä.

Tekniikan tohtori Raine Hermans valittiin yliopiston Tekniikan ja innovaatiojohtamisen akateemisen yksikön dekaaniksi.

Yliopiston kauppatieteiden kansainväliset maisteriohjelmat saivat merkittävän tunnustuksen. Finance ja Strategic Business Development -ohjelmat läpäisivät maisteriohjelmien kansainvälisen EFMD-akkreditoinnin. Näiden lisäksi myös yliopiston kansainvälisen liiketoiminnan maisteriohjelmalla on EFMD-akkreditointi.

Yliopisto kampus uudistuu vastuullisesti. Allianssimallilla toteutettavan kampuskehityshankkeen rakennustöiden kerrottiin käynnistyvän syksyllä.

Image
Vaasan yliopiston kampusta kehitetään yhdessä henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa.

Heinäkuu 2021

Vaasan yliopiston Vox cordis -lehden teemana oli Data & digi. Pääjuttu "Datasta uusi sampo?"  kertoo, miten datasta tehdään menestyvää liiketoimintaa, miten visuaalisen datan kehitys etenee, mitä tekoälyn uusista kielimalleista ajatellaan ja miten avaruusdata kiihdyttää automatisaatiota.

Elokuu 2021

Professori Jorma Larimon mukaan kansainvälisten kontaktien solmiminen kannattaa. Yliopistossa järjestettiin kansainvälisen liiketoiminnan konferenssi jo 16. kerran – tällä kertaa kokonaan etänä. Aiheena oli muun muassa koronan vaikutukset kansainväliseen liiketoimintaan. Vaasan yliopisto toimi järjestäjänä myös kansainvälisessä älykkäiden energiajärjestelmien ja –teknologioiden SEST2021 -konferenssissa.

Syyskuu 2021

Vaasan yliopisto ylsi arvostetussa THE-rankingissa maailman 500 parhaan yliopiston joukkoon. Times Higher Education (THE) on yksi arvostetuimmista kansainvälisistä yliopistojen rankingeista.

– Tämä on meille tärkeä avaus kansainvälisen asemamme vahvistamisessa, rehtori Jari Kuusisto sanoo.

Image

Vaasan yliopiston vuoden alumniksi valittiin kasvuyritys Jakamon tiimi. Suurin osa Jakamon perustajista ja ydinvaikuttajista on Vaasan yliopiston kasvatteja.

Kauppatieteiden tohtori, professori Marko Järvenpää valittiin dekaaniksi yliopiston Laskentatoimen ja rahoituksen akateemiseen yksiköön.

Vaasan yliopisto hakee oikeutta oikeustieteiden tutkintokoulutukseen.

Yliopisto kertoi hakevansa oikeutta oikeustieteiden tutkintokoulutukseen.  Yliopistossa jo nykyisellään oleva talousoikeuden ja julkisoikeuden osaaminen muodostaisi valmiin perustan yliopiston viidennelle tieteenalalle eli oikeustieteille. Vahvistaminen toisi synergiaa kauppatieteiden, tekniikan ja hallinto- ja viestintätieteiden koulutuksen ja tutkimuksen kanssa ja palvelisi Pohjois-Euroopan suurinta energia- ja ympäristöalan keskittymää.

Lokakuu 2021

Image
Maisteriopiskelija Noora Ketola hyödyntää yliopiston uutta Bloomberg Labia pro gradu -työssään.

Yliopisto on perustanut uusia tutkimusympäristöjä. Uusi, Tervahovi-rakennuksessa sijaitseva Bloomberg Lab on opetus- ja tutkimuskäyttöön tarkoitettu ympäristö, joka tarjoaa opiskelijoille, opettajille ja tutkijoille pääsyn kansainvälisen taloustietopalvelu Bloombergin reaaliaikaisiin markkina- ja taloustietoihin, uutisiin, analyyseihin ja analyysityökaluihin.

Toinen uusi ympäristö on Technobothniassa sijaitseva Metal Additive Manufacturing Lab, eli 3D-metallitulostuksen laboratorio, joka tarjoaa mahdollisuuksia tutkimukseen, opiskeluun ja yritysyhteistyöhön.

Uusi, EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitetun GLOMO-hankkeen tutkimus selvitti kansainvälisen työskentelyn vaikutuksia. Tutkimuksesta selvisi, että kansainvälinen työskentely on haastavaa ja kehittävää sekä usein itsenäisempää kuin kotimaassa. Kansainvälisistä tehtävistä saatu urapääoma lisäksi uramenestystä pidemmällä aikavälillä.

Vaasan yliopisto ylsi arvostetussa THE-rankingissa 250 parhaan yliopiston joukkoon kauppatieteiden alalla.

Marraskuu 2021

Vaasan yliopisto lanseerasi uuden ainutlaatuisen uramallin, joka tunnistaa kolme erilaista urapolkua. Näin laajaa uramallia ei ole käytössä muissa yliopistoissa Suomessa. Uramallin kautta henkilöstö voi pätevöityämonipuolisesti. Taustalla on yliopiston kansainvälisen asiantuntijaryhmän asettama tavoite luoda maailman paras akateeminen uramalli.

Yliopiston uusi uramalli on laajempi kuin missään muussa Suomen yliopistossa.

Uusi, kaikkien Vaasassa toimivien yliopistojen ja korkeakoulujen sekä Svenska Litteratursällskapet i Finlandin yhteinen tapahtuma Vaasan tiedekarnevaalit toi 19. ja 20. marraskuussa tutkimuksen yleisön luo. Suuri osa tapahtuman esityksistä striimattiin ja tallennettiin. Voit katsoa perjantain ja lauantain tallenteet täältä tai ohjelma-sivulta kunkin ohjelman kohdasta.

Image
Tietotekniikan professori, Vaasan yliopiston Digital Economy -tutkimusalustan johtaja Heidi Kuusniemi kertoo avaruusdatasta Vaasan tiedekarnevaaleilla marraskuussa 2021.

Joulukuu 2021

Vaasan yliopisto yhtiöittää täydennyskoulutustoimintansa. Uusi yhtiö ”Vaasan yliopisto Executive Education Oy” aloittaa toimintansa 1. maaliskuuta 2022 lähtien. Vaasan yliopisto omistaa sataprosenttisesti perustettavan yrityksen.

Merenkurkun ensimmäinen piensatelliitti KvarkenSat rakentuu suomalaisten ja ruotsalaisten yhteistyönä. KvarkenSat tulee olemaan ensimmäinen satelliitti, jonka Vaasan yliopisto rekisteröi. Sen avulla halutaan lisätä alueen asukkaiden tietoisuutta avaruuden ja avaruustiedon tarjoamista mahdollisuuksista.

Vaasan yliopisto ja VAMK jatkavat tekniikan alan opetusyhteistyötä.

Kaupan liiton toimitusjohtaja, entinen Suomen pääministeri ja OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi on valittu Vaasan yliopiston hallituksen puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajaksi nousee teknologiajohtaja, tekniikan tohtori Juha Kytölä Wärtsilästä. Lue lisää Vaasan yliopiston uudesta hallituksesta.

Tietolaatikko
Mitä mieltä olit jutusta?