DI-opintojen suoraväylä
Väylä diplomi-insinööriksi
Avoimina yliopisto-opintoina toteutettavaan DI-opintojen suoraväylään ei järjestetä hakua lukuvuonna 2024-2025.
Lukuvuonna 2023-2024 DI-suoraväyläopinnoissa aloittaneet opiskelijat voivat kuitenkin tarkistaa tältä sivulta väylässä vaaditut opinnot sekä hakuprosessin tutkinto-opiskelijaksi.
DI-opintojen suoraväylään hakeminen 2023-2024
(ei uutta hakua lukuvuodelle 2024-2025)
Hakulomake DI-suoraväyläopintoihin on avoinna 4.9.2023 klo 10.00–17.9.2023 klo 23.59. DI-suoraväyläopintoja suorittamaan otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä noin 40 soveltuvaa insinööriopiskelijaa (AMK), tekniikan kandidaattiopiskelijaa tai muuta soveltuvaa tutkintoa suorittavaa tai em. tutkintoihin soveltuvilta aloilta valmistunutta. DI-suoraväyläopinnot (yhteensä 15 op) suoritetaan avoimina yliopisto-opintoina ja opinnot ovat mukaan valituille väyläopiskelijoille maksuttomia.
Kuka voi hakea DI- suoraväyläopintoihin?
DI-suoraväyläopintoihin voi hakea aikaisintaan kahden lukuvuoden opintojen jälkeen/kolmannen lukuvuoden alkaessa ja viimeistään (tutkinnon) valmistumisen jälkeen seuraavana kahtena peräkkäisenä hakuaikana. Lukuvuoden 2023-2024 DI-opintojen suoraväylään voivat siis hakea sellaiset hakijat, joiden aikaisempi soveltuva tutkinto on valmistunut lukuvuoden 2021-2022 aikana tai sen jälkeen.
DI-suoraväyläopiskelijaksi haetaan opintosuuntakohtaisesti. Alla on lueteltu eri opintosuuntiin soveltuvat taustatutkinnot:
- Automaatio ja tietotekniikka
Soveltuva tutkinto voi olla automaatiotekniikan, automaatio- ja systeemitekniikan, säätötekniikan, prosessitekniikan, sähkötekniikan, puujalostustekniikan, energiatekniikan, konetekniikan, tuotantotekniikan, ympäristötekniikan tai tietotekniikan, ohjelmistotekniikan, tietojenkäsittelyn, tietoliikennetekniikan, digitaalitekniikan, tietokonetekniikan, tietoturvallisuuden, informaatioverkostojen, multimedian tai tietojohtamisen tai näitä läheisesti vastaavilta aloilta.
- Sähkötekniikka
Soveltuva tutkinto voi olla sähkötekniikan tai elektroniikan tai näitä läheisesti vastaavalta alalta.
Energiatekniikka
Soveltuva tutkinto voi olla energiatekniikan, energia- ja prosessitekniikan, kemian, vesi- ja jätehuoltotekniikan, ympäristöbiotekniikan, sähkötekniikan, konetekniikan, tuotantotekniikan tai näitä läheisesti vastaavilta aloilta.
Opiskelu DI-suoraväylässä
Opinnot ovat maksuttomia Vaasan yliopiston avoimen yliopiston opintoja sekä tutkinto-opiskeluun integroituja opintoja, jolloin opetusta on tutkinto-opiskelijoiden kanssa samoissa ryhmissä. Opiskelijoiden on siis voitava sitoutua päiväaikaan tapahtuvaan opetukseen. DI-suoraväyläopiskelijat hakevat suoraan taustatutkintonsa perusteella soveltuvaan opintosuuntaan, jolloin myös avoimessa yliopistossa opiskeltavat väyläopinnot on rakennettu opintosuunnittain. Hakukelpoisuuden saavuttamiseksi DI-suoraväylän opinnot on suoritettava vähintään keskiarvolla 3,0/5,0.
HUOM! Lukuvuonna 2023-2024 DI-opintojen suoraväyläopinnoissa aloittaneet opiskelijat ovat hakukelpoisia vielä kevään 2025 korkeakoulujen 2. yhteishaussa, kunhan valintaperusteet muutoin täyttyvät.
DI-suoraväylän opinnot koostuvat seuraavista opintojaksoista (yht. 15 op):
- Kaikille yhteinen opintojakso (5 op):
Diplomi-insinööriopintoihin valmistavaa matematiikkaa, 5 op
- Opiskelija valitsee seuraavista yhden opintojakson (5 op):
Energia ja kestävä kehitys, 5 op
tai
Artificial Intelligence: Concepts, Challenges and Opportunities, 5 op
- Lisäksi opiskelija suorittaa tulevan opintosuuntansa mukaisesti yhden opintojakson (5 op):
Automaatio ja tietotekniikka
Modern Wireless Communications and Applications, 5 op
Energiatekniikka
Energy Production, 5 op
Sähkötekniikka
Energy Production, 5 op
Hakukelpoisuus tutkinto-opiskelijaksi
Sisäänotto tutkinto-opiskelijaksi ja DI-suoraväyläopintojen hyväksilukeminen
Hakija, joka on insinööri- tai kandidaattiopintojensa aikana tai sen jälkeen suorittanut Vaasan yliopiston opetussuunnitelman mukaiset DI -suoraväyläopinnot riittävällä opintomenestyksellä (3,0/5,0), on oikeutettu hakemaan Vaasan yliopistoon DI-opintojen suoraväylässä. Hakijan tulee valmistua insinööriksi (AMK) / kandidaatiksi (viimeistään) hakukeväänä 30.6. mennessä. Etusijalla ovat hakijat, joilla ei ole aiempaa ylempää korkeakoulututkintoa. Kaikkien DI-opintojen suoraväylään valittujen opiskelijoiden on siten haettava tutkinto-opiskelijaksi korkeakoulujen kevään 2. yhteishaun aikaan.
Jos hakija ei tulisi hyväksytyksi tutkinto-opiskelijaksi suoraväylän kautta, hän voi tulla valituksi muiden valintatapojen perusteella.
Valintaperusteena käytetään DI-suoraväylän opintojen (15 op) keskiarvoa. Suoraväyläopinnoista voidaan hyväksilukea tulevaan DI-tutkintoon 5 opintopistettä. Hyväksiluettava jakso voi olla jompikumpi seuraavista:
- ICAT3220 Modern Wireless Communications and Applications, 5 op
tai - SATE2020 Energy Production, 5 op
Mikäli hakuperusteena oleva korkeakoulututkintosi on kesken, kysy omasta korkeakoulustasi mahdollisuutta hyväksilukea muut DI-opintojen suoraväyläopinnot (yht. 10 op) tutkintoosi:
- MATH1310 Diplomi-insinööriopintoihin valmistavaa matematiikkaa, 5 op
sekä jompikumpi seuraavista:
- TECH1010 Energia ja kestävä kehitys, 5 op
tai - ICAT1100 Artificial Intelligence: Concepts, Challenges and Opportunities, 5 op
Huomaathan, että vaikka suoraväyläopinnot voikin suorittaa avoimessa yliopistossa etä- ja verkko-opintoina, jatkuvat opinnot tutkinto-opiskelijana pääsääntöisesti lähiopetuksena Vaasan yliopiston kampuksella.
Lisätiedot
Mikäli sinulla on kysyttävää DI-suoraväylän opintoihin hakeutumisesta, voit olla yhteydessä avoimen yliopiston opiskelijapalveluihin