Täydennyskoulutukset
Hankkeet
LUMATIKKA+ -täydennyskoulutus tukee opettajia matematiikan opetuksessa
LUMATIKKA+ on suositun LUMATIKKA-täydennyskoulutuksen päivitetty ohjelmakokonaisuus matematiikan opetukseen ja oppimiseen. Keskiössä uudistetussa ohjelmassa ovat matematiikan laaja-alainen perusosaamisen kehittäminen, erityispedagogiikka ja monipuolinen arviointi. Koulutus on suunniteltu opetushenkilöstölle varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Ohjelma rakentuu yhteensä seitsemästä verkkokurssista, joista voit suorittaa omiin tarpeisiisi räätälöidyn koulutuspolun valiten yhden kurssin kustakin koulutusosuudesta:
1) kaikille opettajille yhteinen osa
2) opetusastekohtainen osa
3) valinnainen osa.
Halutessasi voit suorittaa vain yksittäisiä itseäsi kiinnostavia kursseja käymättä läpi koko ohjelmapolkua.
Joustavasti, oman työn ohessa suoritettavia verkkokursseja on tarjolla puolivuosittain helmikuusta 2024 alkaen. Järjestämme myös yksittäisiä lähikoulutustilaisuuksia ja webinaareja hankekauden aikana. Maksuttoman osallistumisen koulutukseen mahdollistaa Opetushallitus, joka rahoittaa ohjelmaa kesään 2025 saakka.
Tutustu tarkemmin kurssivalikoimaan, sisältöihin ja aikatauluihin ohjelman verkkosivulta: lumatikka.luma.fi
Verkkosivun kautta pääset hyödyntämään myös aiemman hankekauden kiitettyjä materiaaleja:
- 20 itseopiskelukurssin kokonaisuus Digicampuksessa
- 30 oppimateriaalikokoelmaa Avointen oppimateriaalien kirjastossa
- 200 asiantuntijaluentoa hankkeen Youtube-kanavalla
“Todella hyvä ja käytännönläheinen kurssi. Videot olivat erityisen hyviä ja sopivan pituisia. Kurssi oli koostettu siten, että se eteni loogisesti. Hyviä vinkkejä opetukseen sai ihan kaikista videoista. Tehtävät olivat järkevän laajuisia ja hyvin ryhmäni kanssa toteutettavissa. Tällaista lisää!”
LUMATIKKA+ -hankkeen järjestää LUMA-keskus Suomi –verkosto. Opetushallitus rahoittaa hanketta.

Yhdessä kehittäen ja kehittyen – koulutuksia opettajalta opettajalle
Tervetuloa täydennyskoulutuksiin!
Lisätiedot ja ilmoittautuminen täydennyskoulutuksiin LUMA-keskus Suomi -verkoston nettisivuilla: https://www.luma.fi/keskus/opettajalta-opettajalle/
Teknologiakasvatus varhaiskasvatuksessa
- 19.3.2025 kello 12.00 alkaen
- Kohderyhmä: varhaiskasvatuksen henkilöstö
- Luento-osuuden pitäjä: Jan Varpanen, KT, Tampereen yliopisto
- Aikataulu:
12.00–12.45 Tallennettava luento-osuus
12.45–13.00 Tauko
13.00– Osallistujia osallistava osuus ja mahdollisuus kysyä luennoitsijalta kysymyksiä
14.00– Tilaisuuden jälkeen toivotamme kaikki tervetulleiksi jäämään linjoille keskustelemaan omista kokemuksista, jakamaan ideoita opetuksen kehittämiseksi ja kysymään mieltä askarruttavista aiheista. - Etkö pääse paikalle? Tilaisuuden tallenne julkaistaan koulutussarjan DigiCampus-alueella webinaarin jälkeen. Alustalla on mahdollisuus jatkaa keskustelua aiheesta muiden opettajien kanssa tai kysyä luennoitsijalta kysymyksiä. Saat kirjautumisohjeet alustalle sähköpostiisi ilmoittautuduttasi koulutukseen.
Luennoitsijalta: ”Nykyihminen elää läpeensä teknologisoituneessa maailmassa. Viime vuosien puhutuin ilmiö on epäilemättä tekoälyn nopea kehitys. Vielä muutama vuosi sitten naureskeltiin käännösohjelmien omituisuuksille, mutta nyt vapaasti saatavilla olevat sovellukset tuottavat yliopisto-opiskelijoille parempia esseitä kuin heidän opettajansa. Samaan aikaan pohditaan lasten suhdetta älylaitteisiin ja jatkuvan internet-yhteyden mukanaan tuomiin vaaroihin. Voisivatko lapset paremmin, jos heidän ei annettaisi sekaantua teknologiaan? Teknologia onkin moninaisuudessaan ja kattavuudessaan hämmentävä ilmiö, johon myös varhaiskasvatuksessa on otettava kantaa. Mutta miten?
Käsittelen puheenvuorossani joitakin teknologiakasvatuksen peruskysymyksiä: Mitä itseasiassa tarkoitamme teknologialla? Mitä teknologiakasvatuksella tavoitellaan? Mikä on teknologiakasvatuksen suhde muihin varhaiskasvatuksen kokonaisuuksiin? Näiden kysymysten lisäksi esittelen ideoita teknologiakasvatuksen toteuttamiseen: Miten käsitellä tekoälyä lasten kanssa? Miten auttaa lapsia hahmottamaan, mitä teknologia on? Miten hyödyntää perinteisiä varhaiskasvatuksen muotoja kuten käsitöitä teknologiakasvatuksen osana?”
Analysoiva ja luova tekoäly: Toimintaperiaatteet, mahdollisuudet ja rajoitteet
- 8.4.2025 kello 15.00 alkaen
- Kohderyhmä: aineenopettajat
- Luento-osuuden pitäjä: Petri Välisuo, apulaisprofessori, Vaasan yliopisto. Opetuksen käytännön esimerkeistä kertoo Hanna Hietikko, projektipäällikkö, Vaasan yliopisto
- Aikataulu:
15.00–15.45 Tallennettava luento-osuus
15.45–17.00 Käytännön esimerkkejä opetukseen ja mahdollisuus kysyä luennoitsijalta kysymyksiä. Käydään läpi opetuksessa hyödyllisiä tekoälysovelluksia ja jaetaan omia kokemuksia siitä, mikä toimii opetuskäytössä ja mikä taas ei.
17.00– Tilaisuuden jälkeen toivotamme kaikki tervetulleiksi jäämään linjoille keskustelemaan omista kokemuksista, jakamaan ideoita opetuksen kehittämiseksi ja kysymään mieltä askarruttavista aiheista. - Etkö pääse paikalle? Tilaisuuden tallenne julkaistaan koulutussarjan DigiCampus-alueella webinaarin jälkeen. Alustalla on mahdollisuus jatkaa keskustelua aiheesta muiden opettajien kanssa tai kysyä luennoitsijalta kysymyksiä. Saat kirjautumisohjeet alustalle sähköpostiisi ilmoittautuduttasi koulutukseen.
- Luennoitsijalta: ”Tekoälystä on tullut tärkeä apuri tietotyössä, ja myös automaatiotekniikassa ja robotiikassa. Suurimman huomion saa tällä hetkellä luova eli generoiva tekoäly, joka pystyy tuottamaan tekstiä ja kuvia ohjeiden perusteella. Tekoäly on kuitenkin paljon muutakin, kuten esimerkiksi kuvien tunnistamista, mittausdatan analyysiä, älykästä ongelmanratkaisua ja automaattista toimintaa. Luento-osuudessa pohditaan, mihin tekoäly eri muodoissaan perustuu, miten se tulee muuttamaan toimintatapojamme ja mitä rajoitteita tekoälyllä on. On varauduttava myös siihen, että tekoäly ei toimi aina oikein, eikä sen käyttö ole aina eettistä. Tekoäly voi myös kuluttaa hyvin paljon resursseja, kuten sähköä ja vettä, jos sitä ei suunnitella kestävyysnäkökohtia huomioiden.”

Itseopiskelumateriaalit
Innostavilla peleillä uusia tuulia opetukseen! -Itseopiskelumateriaali
Suunnittele peliprojekti omaan kouluun! Tämä itseopiskelumateriaali on tehty osana LUMA SUOMI -ohjelman hanketta "Oppiaineet ja opettajat integroivaa tietotekniikan ja ohjelmoinnin opetusta." 2017-2019. Se ohjaa pieniä opettajaryhmiä luomaan suunnitelman ohjelmoinnin integroimiseksi osaksi esimerkiksi koulussa valmiiksi toteutettavaa monialaista opetuskokonaisuutta peliteeman avulla. Koulutusmateriaali on suunnattu ala- ja yläkoulun opettajille. Koulutuksen rakenne ja arvioitu ajankäyttö löytyvät kuvasta.
Koulutusmateriaali
Koulutusmateriaalit on jaettu kolmeen osaan, joista yksi toimii koulutuksen runkona, toinen tukimateriaalina ja kolmas kokoaa suunnitelman. Materiaalit sisältävät ryhmätöitä ja suunnittelua ohjaavia tehtäviä. Ajankäytön määrää ryhmän toiminnan tahti.
- "Oppiainerajat ylittävän peliprojektin suunnittelu omaan kouluun" -materiaali toimii koko itseopiskelumateriaalin runkona ja ohjaa suorittamaan tehtävät oikeassa järjestyksessä. Aloita siis aiheeseen tutustuminen tästä materiaalista!
- "Oppiainerajat ylittävän peliprojektin suunnittelu omaan kouluun - Vinkkipankki" toimii koulutuksen oheismateriaalina ja tiivistää koulutuksen tietosisältöön liittyvät asiat lyhyesti ja ytimekkäästi. Vinkkipankki sisältää myös paljon hyödyllisiä linkkejä, jotka kannattaa ottaa talteen.
- "Opetuskokonaisuuden suunnittelua ohjaavat tehtävät" toimii koko suunnitelman kasaavana monistenippuna. Tämän avulla saadaan tehtyä aikataulutettu ja tarkka opetussuunnitelma peliprojektin vetoon omalla koululla.
Ohjelmointialustaan tutustumista tukee Materiaalipankki-sivu.
Materialet på svenska:
- "Planera läroämnesövergripande spelprojekt för sen egna skolan" -materialet. Börja här!
- "Planera läroämnesövergripande spelprojekt för sen egna skolan - Tipsbanken" -materialet innehåller tips, websidor etc.
- "Uppgifter som styr planeringen av undersvisningshelheten" -materialet innehåller uppgifter för lärarna.
