Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Kirjoitusohjeissa kerrotaan tutkielman ulkoasun asettelusta, lähteiden käytöstä ja tekstin viimeistelystä. Kirjoitusohjeita sovelletaan myös muihin kirjallisiin töihin opintojen alusta lähtien: näin kirjoitusohjeet tulevat tutuksi ennen tutkielman laadintaa. Kirjoitusohjeet eivät kata kaikkia mahdollisia tapauksia. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa kysyä neuvoa ohjaajalta.
(päivitetty 19.9.2024, ks. "Uusimmat päivitykset" alhaalta)
(päivitetty 19.9.2024)
Huomaa, että valmiista pohjasta huolimatta olet itse tekijänä vastuussa siitä, että noudatat työssäsi kirjoitusohjeita.
(updated December 19, 2024)
(updated December 19, 2024)
Please note that, regardless of the template, you are responsible for applying the writing instructions in your work.
Overleaf (päivitetty 2.5.2022) LaTeX-pohja, jonka voit avata omaksi projektiksesi.
Saavutettavasti.fi | Saavutettavat asiakirjat, Word
Ohjeet saavutettavien Word-asiakirjojen tekemiseen. Kun alkuperäinen Word-tiedosto on saavutettava, siitä on mahdollista muuntaa saavutettava pdf-tiedosto. Sivulla on myös ladattava ohje. Alle vuoden ajan säilytettävien harjoitustöiden ei tarvitse olla saavutettavia.
Office-tuki | Helppokäyttöisyys
Tee Word-asiakirjoistasi helppokäyttöisiä toimintarajoitteisille käyttäjille.
Vaasan yliopiston kirjoitusohjeista vastaa kielikeskus Linginno (linginno@uwasa.fi).
Kansilehdessä käytetään kirjasinlajia Calibri, ja riviväli on 1.
1. Sivun yläosassa on keskitettynä Vaasan yliopiston logo.
2. Sivun keskiosaan tulee keskitetysti työn laatijan nimi kirjasinkoolla 16.
3. Työn laatijan nimen alle kirjoitetaan työn nimi. Työn nimi voi olla kaksiosainen, jolloin se jakaantuu pää- ja alaotsikkoon. Pääotsikko kirjoitetaan kirjasinkoolla 20, ja se lihavoidaan. Mahdollinen alaotsikko kirjoitetaan kirjasinkoolla 14.
4. Kansilehden oikealle reunalle tulee tieto siitä, mikä työ on kyseessä kirjasinkoolla 12.
5. Sivun alareunaan viimeiselle riville kirjoitetaan keskitetysti Vaasa 20XX (kirjasinkoko 12). Vuosiluku merkitään tutkielman hyväksymisvuoden mukaan.
Tutkielmaan on liitettävä sivun mittainen tiivistelmä, joka sijoitetaan kansilehden jälkeen. Harjoitustöihin ei tule tiivistelmää. Tiivistelmäsivun alkuun kirjoitetaan työtä ja työn laatijaa koskevat taustatiedot.
Erityistapaukset koskevat erityisesti tekniikan alaa ja oikeusaloja.
Kirjoittajan nimi virkkeen keskellä
Usean kirjoittajan julkaisu
Yhdessä lähdeviitteessä useita lähteitä
Sama tekijä, eri julkaisut
Lyhenteiden käyttö
Kirjat, e-kirja ja artikkelit
Opinnäytteet
Virallislähteet (säädökset ja tilastot)
Tutkimusaineistot, standardit ja patentit
Verkkoaineistot
TV ja elokuva
Sähköpostit, haastattelut, keskustelut ja tekoäly
Tekoälyllä tuotettuun sisältöön voi viitata kuten henkilökohtaiseen viestintään. Jos sisältö on julkaisun kannalta merkittävää, kannattaa harkita ChatGPT-keskustelun lisäämistä liitteeksi tai erilliseksi tiedostoksi.
Lähdeluettelon elementit
Monografia
Monografia: kaksi tai useampi saman tekijän samana vuonna ilmestynyttä teosta
Monografia: kokoomateoksen luku
Monografia: kirjoittaja on myös teoksen toimittaja
Artikkelit
Jos artikkeli on vain verkossa, eikä sillä ole pysyvää tunnistetta, tulee viittaukseen suhtautua varauksella. Tässä tapauksessa tulee myös käyttää päivämäärää, jolloin verkkosivua on käytetty, että lukija voi verrata, onko sivustoa päivitetty sen jälkeen, ja liittää tekstiin Noudettu pp.kk.vvvv osoitteesta URL ja englanninkielisessä tekstissä Retrieved yyyy-mm-dd URL.
Artikkeli: sanomalehtiartikkeli
Artikkeli: kokoomateoksen artikkeli
Artikkeli: blogipostaus
Opinnäytteet
Virallislähteet
Virallislähteet: tilastolähteet
Virallislähteet: säädökset
Tutkimusaineistot, standardit ja patentit
Verkkoaineistot
TV ja elokuva
Tekoäly
Sähköpostiviestit, haastattelut ja keskustelut
Miksi kirjoitusohjeissa tekstin ulkoasu ei noudata APA-tyyliä?
Ulkoasussa noudatetaan Vaasan yliopiston omaa ohjeistusta, ja APA 7 -tyyli on pohjana ainoastaan lähteiden merkinnöissä. Väitöskirjat noudattavat Vaasan yliopiston julkaisusarjojen ohjeistusta.
Tiivistelmäsivussa on kohta: Oppiaine: Oma koulutusohjelma. Kumpi tuohon pitäisi tulla, oppiaine vai koulutusohjelma?
Käytäntö tuntuu olevan suhteellisen kirjava. Osa nimeää kohtaan konkreettisen oppiaineen ja osa laittaa kohtaan koulutusohjelman. Tarkista työsi ohjaajalta oman yksikkösi käytäntö.
Millä kielellä tiivistelmä kirjoitetaan?
Jos tutkielma on laadittu englanniksi, tiivistelmä on laadittava omalla koulusivistyskielellä suomeksi tai ruotsiksi. Jos tutkielman kirjoittajan koulusivistyskieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi, voi tiivistelmän laatia englanniksi tai ohjaajan kanssa sovitulla kielellä.
Tuleeko otsikon jälkeen välilyönti eli tyhjä rivi? Ohjeissa lukee, että tulee, mutta valmiissa pohjassa ei ole välilyöntejä otsikon jälkeen.
Kyllä, otsikon jälkeen tulee tyhjä rivi. Mallipohjassa tyhjä rivi on sisällytetty jo otsikon tyyleihin. Mallipohja ei automaattisesti noudata kirjoitusohjeita, joten vaikka käytät mallipohjaa, olet itse vastuussa siitä, että työsi noudattaa kirjoitusohjeita. Tämä tarkoittaa sitä, että välillä mallipohjaakin joutuu muokkaamaan. Ohjeet kannattaakin lukea tarkkaan, jotta pystyy vertaamaan, missä kohdin mallipohjaa täytyy työstää ohjeiden mukaisesti.
Milloin mitäkin tehostuskeinoa käytetään tekstissä tai saako niitä käyttää?
Tutkielman leipäteksti kirjoitetaan kirjasinlajilla Calibri ja kirjasinkoolla 12. Lihavointia ja kursivointia käytetään ohjaajan ohjeiden mukaan. Kursivoinnilla osoitetaan usein kielen ainesta (esim. Sana sana sisältää neljä kirjainta). Saavutettavuuden kannalta lihavointi on parempi kuin kursivointi. Tekstin alleviivaamista ei suositella, koska alleviivaus assosioidaan usein linkkiin. Värejä saa käyttää, mutta niiden käyttö ei saa olla ainoa tapa välittää tietoa. Tehostuskeinoja on käytettävä johdonmukaisesti, mutta säästeliäästi.
Kannattaa varmistaa ohjaajalta, onko tehostuskeinojen käyttäminen tarkoituksenmukaista juuri sinun työssäsi.
Työssäni on paljon erilaisia kuvioita. Täytyykö kuviot jotenkin luetteloida?
Jos kuvia, kuvioita ja taulukoita on korkeintaan kolme, niistä ei tarvitse välttämättä tehdä omia luetteloita. Jos kuvioita (tai muita) on enemmän, silloin luettelointi on tarpeen. Muilla luetteloilla tarkoitetaan kuva-, kuvio-, taulukko-, symboli-, termi- ja lyhenneluetteloja. Ne sijoitetaan sisällysluettelon jälkeen omalle sivulleen. Kuvat, kuviot ja taulukot esitetään luettelossa allekkain otsikoittain ja sivunumeroittain. Luetteloiden otsikoiden kirjasinkoko on 14, ja ne lihavoidaan. Luetteloon ei merkitä mahdollisia lähteitä.
Miten esimerkit asetellaan?
Kaikki tutkimusaineistosta esitettävät esimerkit on numeroitava juoksevasti. Esimerkit on erotettava muusta tekstistä sisennystä (1,5 cm: esimerkin numero, 2,5 cm: esimerkkiteksti) ja riviväliä 1 käyttäen. Yleensä esimerkki ei ole luvussa viimeisenä, vaan sen jälkeen on tekstiä. Kaikkiin esimerkkeihin on viitattava tekstissä, ja niitä on myös selitettävä riittävästi. Esimerkkien tulkintaa ei saa jättää lukijalle. Esimerkkejä ei merkitä lainausmerkein, eikä niitä kursivoida.
Mitä tarkoittaa alt-teksti?
Kuvioilla, kuvilla ja taulukoilla pitää olla vaihtoehtoinen teksti, ns. alt-teksti. Vaihtoehtoisessa tekstissä on kerrottava, mitä tietoa lukijalta jää saamatta, jos kuvaa tai kuviota ei näe.
Miksi työn täytyy olla saavutettava ja miten työstä tehdään saavutettava?
Saavutettavuus tarkoittaa mm. sitä, että työn sisältöön pääsee käsiksi teknisten apuvälineiden kuten ruudunlukuohjelmien avulla, sisällössä voi helposti liikkua otsikosta toiseen ja olennainen sisältö on annettu tarvittaessa vaihtoehtoisilla tavoilla eli esimerkiksi kuvien sisältö on kerrottu myös tekstinä. Lain mukaan tutkielmien tulee olla saavutettavia.
Huomioitavaa työn saavutettavuudessa
- Wordin tekstinkäsittelyohjelman tyylejä käyttämällä tiedostosta saadaan saavutettava. Otsikon muotoilu pelkästään ulkoasua vaihtamalla ei ole sallittua.
- Kuvioilla, kuvilla ja taulukoilla pitää olla vaihtoehtoinen teksti, ns. alt-teksti. Vaihtoehtoisessa tekstissä on kerrottava, mitä tietoa lukijalta jää saamatta, jos kuvaa tai kuviota ei näe.
- Kuvatekstit ja myös taulukoiden otsikkorivit pitää määritellä. Näin taulukon otsikkorivi toistuu, vaikka taulukko jakautuisi useammalle sivulle.
- Lähdeluettelon verkko-osoitteet merkitään työhön hyperlinkkeinä, jotta lähdemateriaaliin pääsy olisi vaivatonta.
En saanut valmiin Word-pohjan kuvio-/taulukkoluetteloa toimimaan. Onko suuri virhe tehdä taulukko ilman valmista työkalua?
Saavutettavuuden vuoksi kannattaa katsoa ohjeita Saavutettavasti-fi-sivustolta (otsikko Tee taulukot Wordissä).
Kuinka merkitsen lähteen kuvioon, jos olen muokannut kuviota eri lähteiden pohjalta?
Kaikissa kuvissa, kuvioissa ja taulukoissa, myös itse suomennetuissa, tulee aina mainita alkuperäinen lähde. Jos kuvaa, kuviota tai taulukkoa on muokattu, lähteen yhteyteen merkitään (mukaillen…adapted from…).
Mikä on lähdeluettelon riviväli ja miten lähteet erotetaan toisistaan?
Lähdeluettelon riviväli on 1,5, ja eri lähteiden väliin ei jätetä tyhjää riviä. Lähteet erotetaan toisistaan käyttämällä riippuvaa sisennystä.
Mitä liitteisiin voi laittaa?
Mahdolliset liitteet sijoitetaan työssä lähdeluettelon jälkeen. Ne otsikoidaan, numeroidaan juoksevasti, sivunumeroidaan ja luetellaan myös sisällysluettelossa. Liitteeksi voidaan sijoittaa esimerkiksi käytetyt kysymys- tai haastattelulomakkeet, aineistonkeruuseen liittyvät muut kirjelmät sekä mahdolliset aineiston esimerkit. Koko aineistoa ei koskaan laiteta työn liitteeksi. Työn liitteitä voivat myös olla sellaiset työn sisältöä havainnollistavat kuviot ja taulukot, jotka ovat liian suuria sijoitettavaksi tekstiin.
Mitä tarkoittaa sisältöpainotteinen tai narratiivinen viittaus?
Sisältöpainotteinen viittaus:
Tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä (Saleem & Larimo, 2016, s. 248).
Narratiivinen viittaus:
Saleem ja Larimo (2016, s. 248) toteavat, että [– –].
Koskelan (2003, s. 225) mukaan [– –].
Milloin lähdeviitteissä käytetään &-merkkiä ja milloin taas ja-sanaa?
Sisältöpainotteisessa viittauksessa (sulkeissa oleva) käytetään &-merkkiä, narratiivisessa viittauksessa (leipätekstin seassa) käytetään ja-sanaa. Poikkeuksena on ja muut -merkintä, joka on sulkeissakin ja-sanalla. Lähdeluettelossa käytetään &-merkkiä. Mallia ja lisätietoja voit katsoa kirjoitusohjeiden Word-tiedostosta.
Mikäli kirjoittajia on useita, mainitaanko ensimmäisellä viittauskerralla kaikki kirjoittajat?
Mikäli kirjoittajia on useampia (enemmän kuin kaksi), silloin käytetään merkintää ja muut, esim. Kuneliuksen ja muiden (2020, s. 54) mukaan... tai (Kunelius ja muut, 2020, s. 54). Edes ensimmäisellä kerralla ei mainita kaikkia tekijöitä.
Jos tekijöitä on vain kaksi, silloin käytetään sisältöpainotteisessa viittauksessa &-merkkiä (Kunelius & Piha, 2020, s. 12) ja narratiivisessa viittauksessa ja-sanaa Kuneliuksen ja Pihan (2020, s. 12) mukaan [– –].
Mitä tehdään, jos lähteistä ei löydy vuosilukua?
Jos aikaa (vuosilukua) ei esimerkiksi verkkosivustosta millään löydy, käytetään ilmaisua n.d. Kirjoitusohjeista näet, miten toimitaan, kun jokin lähde-elementeistä puuttuu.
Mitä jos lähteet ovat samannimiset ja samana vuonna ilmestyneet?
Saman tekijän samana vuonna ilmestyneet julkaisut erotetaan lähdeviitteissä ja lähdeluettelossa pienillä kirjaimilla a, b, c jne. Pienet kirjaimet lisätään sitä mukaa kuin julkaisut mainitaan tekstissä: ensin tekstissä mainittu on a, toinen b jne. Jos lähteissä on kaksi kirjoittajaa, joilla on sama sukunimi, lähdeviitettä tarkennetaan etukirjaimilla. Jos ei ole tiedossa vuosilukua, merkitään samannimisen lähteen lähdeviitteisiin n.d. -a, n.d. -b.
Miten suorat lainaukset merkitään?
Suorissa lainauksissa lähdettä siteerataan täsmälleen samassa muodossa kuin se on alkuperäisessä tekstissä. Suorat lainaukset merkitään lainausmerkeillä, mikäli ne ovat vähintään kolme sanaa tai korkeintaan kolme riviä pitkiä. Lyhyt lainaus erotetaan tekstistä lainausmerkein. Kolme riviä pidemmät lainaukset kirjoitetaan rivivälillä 1 sisennettynä (1,5 cm) ja ilman lainausmerkkejä. Pitkiä suoria lainauksia on kuitenkin vältettävä. Mikäli suorassa lainauksessa on esimerkiksi kirjoitusvirhe, se voidaan osoittaa merkitsemällä virheellisen sanan jälkeen [sic]. Sic (lat.) = siten, sillä tavalla; tosiaankin näin. Suoriin lainauksiin merkitään aina myös lähteen sivunumero.
Kirjoitan kanditutkielmaani suomeksi, mutta haluaisin lisätä suoran lainauksen, joka on englanniksi. Täytyykö sitaatti suomentaa itse?
Suorissa lainauksissa lähdettä siteerataan täsmälleen samassa muodossa kuin se on alkuperäisessä tekstissä. Täsmälleen samassa muodossa tarkoittaa sitä, että myös kielen tulee olla alkuperäinen. Tulkintaa ei kuitenkaan saa jättää lukijalle, joten siteerausta on avattava tekstissä siten, että lukijalle käy selväksi siteerauksen sanoma. Oma suomennos tai selostus on siis tarpeen, kun on kyse jostain muusta kuin työn kirjoituskielestä.
Miten viite merkitään, jos käyttämässäni lähteessä on viitattu toiseen lähteeseen?
Lähtökohta on, että opiskelija käyttää ensisijaisia eli alkuperäislähteitä. Jos toissijaista eli ns. toisen käden lähdettä käytetään, lähteen toissijaisuuden pitää käydä ilmi tekstistä. Käytettäessä toissijaista lähdettä viittaus on tehtävä siihen lähteeseen, joka on ollut käytössä. Seuraavat esimerkit havainnollistavat, kuinka voidaan viitata käytettyyn toissijaiseen aineistoon.
(1) Kilpeläinen (Kunelius, 2010) on todennut [– –].
(2) Kilpeläinen on todennut Kuneliuksen (2010) teoksessa, että [– –].
Miten lakiin viitataan ensimmäisellä tai myöhemmillä kerroilla?
Kun ensimmäisen kerran viitataan lakiin, merkitään viite näin:
Opintotukilain (1994/65) 15 f §:n mukaan [– –].
Tekstiä tekstiä tekstiä (Opintotukilaki 1994/65, 15 f §).
Sitten myöhemmillä kerroilla:
Tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä (OPTL 15 f §).
TAI
Tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä (Opintotukilaki 15 f §).
Useampaan pykälään viitattaessa:
(OPTL 15 a §, 15 b §).
Lähteiden oikea viittaustapa kannattaa aina varmistaa ohjaajalta.
Mitä lähdeluetteloon täytyy merkitä?
Lähdeluettelomerkintä koostuu neljästä eri elementistä
Tekijä. (aika). Nimi. Alkuperä.
Esimerkiksi näin:
Kunelius, R. (2010). Viestinnän vallassa. Alma Talent Oy. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-476-823-8
Laitetaanko lähdeluettelomerkintään loppuun piste?
Jokaisen elementin jälkeen tulee piste, paitsi jos itse elementti päättyy pisteeseen, huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin. Verkko-osoitteiden perään ei lisätä pistettä. Wordin voi antaa katkaista linkin, mutta niitä ei saa itse katkaista, jotta ne toimivat saavutettavuusvaatimusten mukaisesti lopullisessa työssä. Pistettä ei myöskään lisätä, jos itse elementti päättyy pisteeseen, esimerkiksi Sukunimi, A. A.
Miten lähdeluettelomerkintä tehdään, jos lähteellä ei ole pysyvää tunnistetta?
Tässä tapauksessa tulee myös käyttää päivämäärää, jolloin verkkosivua on käytetty, että lukija voi verrata, onko sivustoa päivitetty sen jälkeen. Lisäksi verkko-osoitteen eteen lisätään teksti Noudettu osoitteesta tai englanninkielisessä tekstissä Retrieved. Esimerkiksi näin:
Piippo, I., Vaattovaara, J. & Voutilainen, E. (2016). Kielen taju. Noudettu 17.4.2020 osoitteesta http://www.imafi.fi/imafi_dokument/HVVSHyhteenveto%20Uusi
Merkitäänkö lähdeluetteloon painosta tai kustannuspaikkaa?
Mikäli tiedot painoksesta ovat saatavilla, tiedon voi merkitä esimerkiksi seuraavalla tavalla:
Sukunimi, A. A. (julkaisuvuosi). Kirjan nimi (painos). Julkaisija. https://doi.org/10.xxx
Kustannuspaikkaa ei merkitä.
Miten päivämäärä merkitään lähdeluetteloon?
Suomenkielisessä työssä päivämäärät merkitään suomen kielen mallin mukaisesti pp.kk.vvvv (12.3.2021). Englanninkielisessä työssä metateksti on taas englannin kielen mallin mukainen eli päivämäärät merkitään vvvv-kk-pp (2021-03-12).
Milloin lähdeluettelossa käytetään ISBN-numeroa?
Jos ISBN-numero on tiedossa, sen voi mainita, mutta tieto ei ole pakollinen.
Joistakin artikkeleista ei löydy DOI/URN-linkkiä tai linkki ei toimi. On myös artikkeleja, joita pääsee lukemaan ainoastaan Vaasan yliopiston tunnuksilla. Miten tällaiset lähteet merkitään lähdeluetteloon?
Kaikissa artikkeleissa ei välttämättä ole pysyvää tunnistetta (DOI tai URN). Silloin merkitään Noudettu xx.xx.xxxx osoitteesta ja verkko-osoite. Mikäli verkko-osoite ei toimi, sitä on turha laittaa lähdeluetteloon. Kuitenkin kaikki toimivat osoitteet (joko tavalliset verkko-osoitteet tai pysyvän tunnisteen omaavat osoitteet) tulee laittaa lähdeluetteloon hyperlinkkinä, jotta teksti olisi saavutettava.
Mikäli johonkin lähdemateriaaliin tarvitaan salasanoja tai tunnuksia, silloin täytyy olla merkintä rajatusta pääsystä (ks. kirjoitusohjeet).
Täytyykö aineistolähteet luetteloida erikseen?
Kaikki lähteet (myös esimerkiksi aineistolähteet) aakkostetaan samaan lähdeluetteloon.
Mitä APA-tyylissä pitää laista kirjoittaa lähdeluetteloon?
Oikeusalan työt eivät noudata APA-tyyliä lähdeviittaamisen osalta vaan käyttävät omalla alallaan vakiintunutta viittaustyyliä. Oikeustieteessä ei ole tapana merkitä lakeja lähteisiin ollenkaan dogmaattisen menetelmän takia.
Muissa tieteissä sen sijaan on tarpeen merkitä laitkin lähteisiin, mutta APA-tyyliä joudutaan soveltamaan esimerkiksi näin:
Opintotukilaki 21.1.1994/65. Finlex. Noudettu 17.11.2020 osoitteesta https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19940065#L2P15b
Varminta on tarkistaa lakien oikea merkintätapa omalta ohjaajalta.
Kirjoitusohjeiden Word-dokumentin päivitykset 19.9.2024
Kirjoitusohjeiden Word-dokumentin päivitykset 10.6.2024
Kirjoitusohjeiden Word-dokumentin päivitykset 6.3.2024
Kirjoitusohjeiden Word-dokumentin päivitykset 28.4.2023