

Taide ja kampus
Merkityksellisen kampuskokemuksen synnyttämisessä taiteella ja kulttuurilla on keskeinen rooli. Taiteen avulla voidaan dynamisoida kampuselämää, lisätä yhteisöllisyyttä sekä lisätä opiskelijoiden ja henkilökunnan läsnäoloa, viihtymistä sekä hyvinvointia työyhteisössään.
Vaasa on vanha kulttuurikaupunki. Yliopisto haluaa osaltaan luoda alueen asukkaille avoin ja helposti saavutettava taidekokemus sekä kaikille avoin elinvoimainen kampus.
Vanhojen tehdasrakennusten kanssa sopusoinnussa olevat Vaasan yliopiston modernit uudisrakennukset ja merenrantapuisto täydentävät kampuksen kauniiksi kokonaisuudeksi. Olemme sitä mieltä, että Vaasan yliopisto on Suomen kaunein kampus.
- Missiolauseke
-
Taiteella on keskeinen paikka yhteiskunnassa ja Vaasan yliopistossa. Taide lisää tutkitusti ihmisten hyvinvointia. Se avartaa ajatuksia ja lisää vuorovaikutusta. Taiteen avulla voimme hyödyntää luovia lähestymistapoja tutkimuksessa, kehityksessä ja koulutuksessa. Vaasan yliopisto haluaa edistää lisäksi kulttuuriperintöä ja vahvistaa taiteiden ja tieteen ekosysteemiä ympärillämme.
- Ajankohtaiset näyttelyt
-
Paikka katseessa
PAINTINGS BY ELINA MELGIN
Tarkastelemme taidetta omasta perspektiivistämme. Samalla tavoin kuin maalausta, katsomme elokuvaa tai luemme romaania: omaan kokemusmaailmaamme nojaten.
Näyttelyni Paikka katseessa pohtii, mitkä ovat rajamme, mihin kiinnitymme? Miksi määritämme kokemustamme tietynlaiseksi, miksi tartumme johonkin yksityiskohtaan tai tunnelmaan? Kun puhumme taiteesta, puhumme usein itsestämme. Mielestäni taide syntyy vuorovaikutussuhteessa teoksen ja kokijan välissä.
Olen Vaasan yliopiston työelämäprofessori, viestintäammattilainen, filosofian tohtori, tietokirjailija, tutkija, neuvonantaja… siis monen roolin kantaja. Olen myös maalari. Ryhdyin laittamaan töitäni julkisesti esille kuusi vuotta sitten. Maalatessani astun alueelle, jota en useimmiten osaa sanoittaa, vaikka viestintäihminen olenkin. Unohdan ympäristön – kurotan jonkinlaiseen vapauden illuusioon. Maalaan akryyli-, pigmentti- ja öljyväreillä. Teen myös monotypioita. Maalaan toisinaan vaellusretkilläni, varsinkin Ranskaan, jonne teen säännöllisesti maalaus-matkoja, koska juuri siellä olen saanut materiaan ja tekniikkaan liittyvän taideopetukseni mestari-kisälli -formaatissa 2000-luvun alkupuolella.
Maisema on maalaustaiteen ajassa elävä teema ja minulle tärkeä. Olen maalannut vuosia sarjaa Vaeltajan horisontti, joista joitain esimerkkejä on nyt esillä Vaasan yliopiston näyttelyssäni. Sain kunnian aloittaa upouuden Tritonian vaihtuvien näyttelyiden tilassa ja rohkaista kaikkia muitakin, yliopiston henkilökuntaa, opiskelijoita mutta myös muita käyttämään tilaa erilaisille taiteellisille ulostuloille ja keskustelemaan yleisön kanssa erilaisista teemoista. On itsestään selvää, että meri- ja vuoristomaisemat ovat monitulkinnallisia mielen maisemia. Minun maisemissani näkyy vahvana viitteitä eurooppalaiseen taide- ja kulttuurihistoriaan.
Väri toimii maisemieni koodina ja tulkinnan avaajana. Työni ovat toisinaan pelkistettyjä, miltei monokromaattisia ja impressionistisen esittäviä, toisinaan lähes täysin abstrakteja, kokonaisvaltaisia atmosfäärejä. Taivaan, maan ja pilvien kaltaisten värikenttien rinnalla maiseman pääosaa esittävät toisinaan puut. En osoita sormella, mutta esimerkiksi punaisen värin koodi sisältää paitsi voimaa ja energiaa myös kysymyksen, havaitsemmeko suojelua vaativan luonnon herkemmin, jos puut ovat pu-
naisia?Horisonttien rinnalla maalaan eräänlaisia satukuvia. Ne voivat olla kokemuksia lapsuudesta, mutta myös tarinoita, luettuja tai kuultuja, jotka jotenkin pysäyttävät. Näyttelyssä on mukana mm. Federico ja hänen metsästyshaukkansa. Tämä koululaisena lukemani Decameron tarina ei ole koskaan päässyt unohtumaan. Olemme kulttuurimme tuotoksia. Suuri kunnia olisi koskettaa maalauksillani jotain universaalia.
- Vaasan yliopiston taidekokoelmat
-
Vaasalainen varatuomari ja taiteen keräilijä Pekka Lind on vuonna 2024 lahjoittanut Vaasan yliopistolle kulttuurihistoriallisesti kiinnostavan taidekokoelman. Kyseessä on 105 suomalaistaiteilijan teosta, joista 20 on veistosta, loput akvarelleja ja öljyvärimaalauksia.
Vanhimmat yliopistolle lahjoitettavat teokset ovat 1900 -luvun alusta, kuten Ville Vallgrenin ja Jussi Mäntysen veistokset. Pääpaino on 1950-2000 -luvun taiteessa. Teoksia on sijoiteltu yliopiston yleistiloihin, neuvottelu-, työ- ja luokkahuoneisiin.
Kokoelmassa on mukana monta vaasalaistaiteilija työtä, kuten teoksia Nandor Mikolalta ja Fritz Jakobssonilta. Yliopistosäätiö ja Taidetoimikunta ovat halunneet kunnioittaa lahjoitusta sekä näiden kahden taiteilijan elämäntyötä tuottamalla taiteilijavideot. Niihin voi tutustua yliopiston youtube -kanavalla tai lukemalla pressitiedotteet videoista.
Yliopistolla on myös muulla tavalla hankittuja taideteoksia kuten vaasalaisen tekstiilitaiteilijan Kaarina Heikinheimon kuvakudoksia, jotka ovat näyttävällä paikalla Ankkurin Oskar -kahvilassa.
Yliopiston kirjastorakennus toimii yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden vaihtuvien näyttelyiden tilana.
Kokoelmien linkit:
DocumentDocument - Vaihtuvien näyttelyiden tila Tritoniassa
-
Vaasan yliopisto on perustanut vaihtuvien näyttelyiden tilan kirjastotaloon Tritoniaan. Tällaiselle on ollut tarvetta jo pidemmän aikaa.
Tritonian kahdessa kerroksessa on varattuna seinäpintaa, joissa on taulukiskot ja vaijerit teosten ripustamista varten. Taulukiskoille mahtuu noin 10 keskikokoista maalausta (esim. 70 x 50 cm).
Näyttelyitä voi lukukaudessa olla 1-3. Kesäkaudella ei järjestetä vaihtuvia näyttelyitä.
Vaihtuvien näyttelyiden tila on ensisijaisesti yliopiston omille tiedettä ja taidetta yhdistäville hankkeille, mutta Tritoniaan voidaan sijoittaa myös yliopiston ulkopuolelta tulevia näyttelyitä.
Kuinka hakea tilaa
Näyttelytila on tarkoitettu ensisijaisesti yliopiston omalle väelle ja kumppaneille, mutta myös muut voivat hakea näyttelytilaa. Mikäli olet kiinnostunut tilasta, lähetä vapaamuotoinen art@uwasa.fi
Tila on kaikille maksuton. Näyttelyt kytketään usein yliopiston opetukseen ja tutkimukseen. Jos olet opiskelija keskustele ohjaajasi kanssa millainen on hyvä hakemus tilan saamiseksi. Hakemuksia arvioi yliopiston Taidetoimikunta. On tärkeää olla ajoissa liikkeellä, sillä näyttelyitä mahtuu vain muutama lukukauteen.
Vaihtuvan näyttelyn prosessi
Näytteilleasettaja vastaa itse näyttelyn suunnittelusta ja esillepanosta. Vaasan yliopisto vastuullisena toimijana vastaa vaihtuvien näyttelyiden teosten vakuuttamisesta.
- Arkkitehtuuri
-
Vaasan yliopisto sijaitsee useassa rakennuksessa Palosaaren kauniilla merenrantakampuksella.
Alueella yhdistyy jännittävästi vanha ja uusi.
Vanha
Vuonna 1857 rakennettu puuvillatehdas edustaa uusgoottilaista tyyliä torneineen ja rappaamattomine tiilipintoineen. Rakennuksissa sijaitsi aikoinaan mm. Puuvillatehtaan kehräämö, nykyisin Fabriikki, jossa toimii mm. yliopistojen yhteinen start up -keskus. Technobotniassa puolestaan toimii moderni teknologian tutkimus- ja opetuslaboratorio.
Puuvillatehtaan konttori-rakennus peruskorjattiin vuonna 2007 arkkitehti Gunilla Lång-Kivilinnan suunnitelman pohjalta. Talo on valmistunut vuonna 1924. Siinä sijaitsee yliopiston Executive Education.
Vanhaan osaan kuuluvat myös ns. puuvillatalot, joissa on sekä yliopiston toimintaa että opiskelijoiden asuntoja.
Konttori-rakennuksen edessä sijaitsee rintakuva Vaasan Puuvilla Manufaktuuri Osakeyhtiön perustajasta August Alexander Levónista (1820-1875). Patsas (kuka suunnitellut?) paljastettiin Vaasan Puuvilla Osakeyhtiön 100-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä vuonna 1956. Samanlainen rintakuva on myös Vaasan kaupungintalon puistikossa. Molemmat mallit valettiin 1949.
Uusi
Vaasan yliopisto kampuksella yhdistyvät sekä eurooppalainen että anglosaksinen rakennustyyli. Yliopisto piha-alueineen toimii omana kokonaisuutenaan jatkaen pohjalalaista suljettujen pihapiirien traditiota.
Uudisrakennukset Tervahovi ja Luotsi (nykyinen kirjasto) valmistuivat vuonna 1994. Arkkitehti Simo ja Käpy Paavilainen suunnittelivat ne entisen lääninarkkitehti Axel Setterbergin 1860 -luvun hengessä. Tuolloin syntyivät Vaasan tärkeimmät julkiset rakennukset. Tritonia-rakennuksessa sijaitsee Vaasan yliopiston, Vaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian yhteinen tiedekirjasto ja yliopiston vaihtuvien näyttelyiden tila.
Tervahovin marmoriportti on yliopiston pääsisäänkäynti. Tämän rakennuksen paikalla sijaitsi aikoinaan tervan varastointi- ja tarkastuspaikka. Terva oli tärkeä elinkeino Suomessa 1600 -luvulta saakka. Elinkeinoa harjoitettiin etenkin Pohjanmaan rannikkokaupungeissa.
Vaasan Palosaarella toiminut tervahovi muutettiin myöhemmin vanhan puuvillatehtaan lankavarastoksi, joka paloi dramaattisesti maan tasalle vuonna 1973. Juuri tuohon aikaan kaupungissa keskusteltiin kiivaasti silloisen Vaasan korkeakoulun sijoituspaikasta. Yliopisto nousi tuhoutuneen lankavaraston paikalle.
Tritonia-rakennus valmistui kampukselle vuonna 2001. Se sai uuden nimen vuonna 2022 uudistustöiden yhteydessä. Mittavasta remontista Tervahovissa, Ankkurissa ja Tritoniassa vastasi Arkkitehtitoimisto K2S.
Yliopiston kampusalueeseen kuuluu myös sillan kupeessa toimiva rakennus EnergyLab.
- Tapahtumat
-
Elina Melgin esittelee näyttelyään Tritoniassa 13.2.2025 klo 11-12. Tervetuloa
Wasa Future Festival 11-16.2025
Yliopistolla on merkittävä rooli vuosittaisessa Wasa Future Festival -tapahtumassa Vaasassa. Tänä vuonna astutaan aivan uudelle taiteen ja kulttuurin alueelle. WFF:n yhteyteen on suunnitteillä mittava monikansallinen taidekokemus, joka yhdistää taiteen ja teknologian.
Projekti etenee kevään mittaan ja pääsemme näkemään mistä on kysymys.
WIC Science Center julkaisi videon tammikuussa 2025, josta pääsee kurkistamaan lisää tietoa tässä.
- Videot
-
WIC Science Center ArtCULTURE 3.0 haastattelu apulaisprofessori Rebekah Rousi ja työelämäprofessori Elina Melgin
The ARTCulture Project @ Wasa Future Festival 2025 - creating a New Experience