Opiskelijan arki
Opintojen ohella on tärkeää, että myös arki sujuu ja pidät huolta omasta jaksamisestasi. Tälle sivulle olemme koonneet lisätietoja sujuvan opiskeluarjen ja vapaa-ajan asioista.
Saapuminen yliopistokampukselle ja pysäköinti
Vaasan yliopiston kampus sijaitsee merenrannalla Palosaarella, lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Palosaaren kampuksella toimii yliopiston lisäksi kaksi ammattikorkeakoulua, joten alueella liikkuu lukuisa määrä opiskelijoita.
Saapuminen kampukselle
Vaasan torilta Palosaaren kampukselle on noin 1,5 kilometrin kävelymatka. Yliopiston edessä on myös paikallisliikenteen pysäkki. Keskustasta suoraan Palosaaren kampukselle pääsee paikallisliikenteen busseilla. Tarkemmat reitit löydät paikallisliikenteen verkkosivuilta.
Pysäköinti kampuksella
Jos saavut autolla ja pysäköit kampuksella, tarvitset pysäköintiluvan. Väliaikaisen pysäköintiluvan saat rakennusten infopisteiltä. Säännölliseen kampuksella pysäköintiin saat opiskelijan pysäköintiluvan, jolla voit pysäköidä opiskelijoille tarkoitettuihin pysäköintipaikkoihin. Lisätietoja yliopiston verkkosivulta kohdasta Pysäköinti kampuksella.
Näin löydät tilat kampuksella
Kaikilla yliopiston tiloilla on oma koodi, joka koostuu kirjaimesta ja numerosta.
Kirjaintunnus kertoo sijainnin, ja se määrittyy joko rakennuksen tai rappukäytävän mukaan. Kirjaimen jälkeinen ensimmäinen numero kertoo, missä kerroksessa tila sijaitsee.
Tervahovissa ja Ankkurissa pääsisäänkäynti sijaitsee 2. kerroksessa.
Ylioppilaskunnan tilat sijaitsevat Ylioppilastalo Domus Bothnicalla. Ylioppilastalolta löydät ylioppilaskunnan palvelutoimiston sekä ylioppilaskunnan hallituksen ja henkilökunnan työtilat.
Kirjain | Sijainti |
---|---|
A, B, C ja D | Tervahovi. A-salit ovat lähimpänä pääsisäänkäyntiä, D-salit puolestaan meren puoleisessa päädyssä |
F | Fabriikki |
K | Ankkuri |
TF | Technobothnia |
L | Luotsi (tiedekirjasto) |
Asuminen
VOASin eli Vaasan opiskelija-asuntosäätiön asunnot ovat noin 3 000 opiskelijan koti Vaasassa. VOAS on oma, yliopistosta erillinen organisaationsa, ja se palvelee paitsi kaupungin 13 000 korkeakouluopiskelijaa, myös toisen asteen opiskelijoita. VOASin asunnot ovat usein monen ensimmäinen koti Vaasassa ja tarjontaan kuuluu niin yksiöitä, perheasuntoja kuin soluasuntojakin. VOASin asuntokohteet sijaitsevat ympäri Vaasaa, ja eniten asuntoja on keskustan, Vöyrinkaupungin ja Palosaaren alueilla. VOASin asuntotoimisto sijaitsee Vaasan keskustassa.
Jos mietit, kannattaako opintojen takia muuttaa Vaasaan, lue opintopsykologimme blogi aiheesta.
Vuokra-asuntojen tarjoajia Vaasassa on listattu alle.
Opiskelijaruokailu
Opiskelijana olet oikeutettu opiskelijatuettuun ateriahintaan sellaisissa ravintoissa, joissa Kelan ateriatuki on käytössä. Palosaaren kampusalueelta löytyy useita ravintoloita, joista saa lounaan opiskelijatuettuun hintaan. Opiskelijalounaan hinta saattaa vaihdella vuodesta toiseen, riippuen siitä, miten hinta valtion puolelta määräytyy.
Kannattaa ottaa hyöty irti tästäkin edusta! Ruoka on maittavaa ja monipuolista sekä parantaa jaksamista rankan opiskelun ohessa. Ruoka valmistetaan noudattaen Kelan ravintosuosituksia. Ruokaa on tarjolla useampia vaihtoehtoja, joista löytyy sopiva vaihtoehto myös erikoisruokavaliota noudattaville. Jos tarjolla ei ole sinulle sopivaa vaihtoehtoa, ota rohkeasti yhteyttä ravintolan henkilökuntaan.
Ateriatuki on valtakunnallinen etuus, joten voit nauttia opiskelijahinnasta ympäri Suomen, missä vaan opiskelijatuettua ruokaa on tarjolla. Tämä kannattaa muistaa myös esimerkiksi kesällä, harjoittelun aikana tai muuten, jos oleskelet Vaasan ulkopuolella.
Kirjasto
Kampusalueella sijaitseva Tiedekirjasto Tritonia tulee tutuksi opiskelijoille aineiston lainaamisen lisäksi työskentelytilana ja olohuoneena.
Voit lainata kirjastosta kurssikirjoja ja opintoja tukevaa tieteellistä kirjallisuutta. Suurin osa kirjaston aineistosta, erityisesti lehdistä ja hakuteoksista, on saatavilla verkkojulkaisuina Finna-hakupalveluun, johon voit kirjautua yliopiston tunnuksilla myös etäpalveluna. Kirjasto tarjoaa myös esteettömiä palveluita mm. opiskelijoille, joilla on lukivaikeuksia.
Kirjastokortti hankitaan Tuudo-sovelluksen kautta. Tarvitset kirjastokorttia mm. painettujen aineistojen lainaamiseen, e-kirjojen lainaamiseen Ellibs-palvelusta, varausten tekemiseen sekä ryhmätyötilojen varaamiseen. Tuudo-ohjeet löytyy täältä: https://www.tritonia.fi/fi/kirjastokortti.
Vaasan kaupunginkirjaston kirjastokortin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti.
Terveydenhoito (YTHS)
Yliopisto-opiskelijana, kun olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun KELAlle (pakollinen kaikille läsnäolevaksi ilmoittautuneille opiskelijoille), kuulut Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluiden piiriin. Tuttavallisemmin YTHS:nä tunnettu opiskelijoiden terveyspalveluasema sijaitsee Palosaaren kampuksella, Vaasan yliopiston päärakennuksen naapurissa, Vaasan ammattikorkeakoulu VAMKin tiloissa.
YTHS tarjoaa sinulle maksuttomat yleislääkäri- ja mielenterveyspalvelut. YTHS:ltä saa myös neuvontaa esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyen. Matkustamiseen ja esimerkiksi vaihtoon lähtöön liittyvät rokotukset hoituvat kätevästi YTHS:n kautta. Lisää palveluista ja ajanvarauksesta voi lukea YTHS:n verkkosivuilta.
Kirjautumalla ”Self” –palveluun voit mm. itse hallinnoida ajanvarauksiasi sekä myös viestiä turvallisesti sinua hoitavan ammattilaisen kanssa.Uutena opiskelijana saat YTHS:ltä Selfiin sähköisen terveyskyselyn, SäTkyn. Muistathan vastata siihen! Kyselyn perusteella YTHS:n terveydenhoitajat voivat antaa sinulle neuvontaa ja ohjausta terveysongelmien ilmetessä sekä tarvittaessa kutsua terveydenhoitajan, fysioterapeutin tai hammaslääkärin vastaanotolle.
Ylioppilaskunta
Opiskellessasi yliopistossa olet automaattisesti myös ylioppilaskunnan jäsen. Tämän merkkinä maksat vuosittain ylioppilaskunnan jäsenmaksun, joka on edellytys sille, että voit suorittaa opintoja. Ylioppilaskunnan tehtävänä on toimia jäsenistönsä yhdyssiteenä ja valvoa opiskelijoiden etua niin kampuksella, paikallisella tasolla kuin kansallisestikin.
Ylioppilaskunta on olemassa sinua varten! Helpoin tapa päästä mukaan ylioppilaskunnan toimintaan ovat valiokunnat. Ylioppilaskunnalla on kolme valiokuntaa: edunvalvontavaliokunta, kulttuuri- ja vapaa-aikavaliokunta sekä kv-valiokunta. Valiokuntiin ovat tervetulleita kaikki VYY:n jäsenet. Kannattaa myös lähteä ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa ehdolle. Vaalit järjestetään joka toinen vuosi. Tällä tavoin pääset vaikuttamaan ylioppilaskunnan toimintaan ja siihen, mihin jäsenmaksusi käytetään. Mikäli todellinen aktiivitoiminta kiinnostaa, voit pyrkiä VYY:n hallitukseen, joka johtaa jokapäiväistä toimintaa niin edunvalvonnan kuin kulttuuri- ja vapaa-ajantoiminnankin osalta.
Lisää tietoa ylioppilaskunnasta löydät VYY:n verkkosivuilta sekä VYY:n sosiaalisen median kanavista.
Opiskelijaliikunta ja harrastukset
Vaasan yliopiston liikuntapalvelut tarjoaa monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Lajivalikoimaan kuuluu esim. pilatesta ja muuta ryhmäliikuntaa, cheerleadingia, eri palloilulajeja ja ultimatea. Lisätietoja lajeista ja aikatauluista löydät Liikuntalukujärjestyksestä. Liikuntapalveluiden vuoroille voit osallistua ostamalla liikuntatarran.
Yliopiston omien liikuntavuorojen lisäksi yliopisto tekee yhteistyötä mm. kampusalueella sijaitsevan Wasa Sports Clubin kanssa.
Ylioppilaskunnan piirissä toimii aktiivisesti erilaisia järjestöjä ja yhdistyksiä, joiden toiminnasta voit lukea lisää Ylioppilaskunnan sivuilta.
Saavutettava ja esteetön opiskelu
Saavutettavan ja esteettömän opiskelun tavoitteena on opiskelijoiden yhdenvertaisuus ja palveluiden saavutettavuus opintojen aikana. Saavutettavuus kattaa fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön toteuttamisen siten, että jokaisella on mahdollisuus toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa.
Opiskelu- ja opetusjärjestelyt tulee toteuttaa yliopistossa niin, että kaikki opiskelijat saavat tarvitsemansa opiskelua koskevan tuen. Opintoasioissa tärkeitä saavutettavuusasioita ovat mm. opetuksen ja opiskelun järjestelyt ja käytännöt, tenttijärjestelyt ja opettajan toiminta. Lisätietoja saavutettavasta ja esteettömästä opiskelusta ja mm. tenttien yksilöllisistä järjestelyistä löydät Saavutettava ja esteetön opiskelu -sivulla. Mikäli tarvitset opinnoissasi yksilöllisiä järjestelyjä, olethan hyvissä ajoin yhteydessä opintopsykologiin tai koulutusohjelmasi omaohjaajaan.
Opiskelijan hyvinvointi
Hyvinvointi on henkilökohtainen kokemus, jolla jokainen tarkoittaa hieman eri asioita. Opiskelijan hyvinvointi syntyy monista tekijöistä, esimerkiksi ystävyyssuhteista, taloudellisesta toimeentulosta tai terveydentilasta.
Opiskelijan kokonaisvaltainen hyvinvointi käsittää terveyteen, jaksamiseen, taloudelliseen toimeentuloon, turvallisuuteen, asumiseen ja ruokailuun liittyviä sekä opintoja tukevia palveluja. Myös opiskelukyky on osa opiskelijan hyvinvointia.
Vaasan yliopisto ja ylioppilaskunta tukevat opiskelijan hyvinvointia monella osa-alueella. Opiskelijan hyvinvointiin liittyvät asiat löydät opiskelijoiden Intranet Jollasta, jonne pääset kirjautumaan hankittuasi yliopiston käyttäjätunnukset.