Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Vaasan yliopistolla on monitieteisen VEBIC-tutkimusalustan yhteydessä laboratoriokokonaisuus, johon kuuluvat tulevaisuuden polttoaineita edistävä polttoainelaboratorio, polttomoottorilaboratorio, maalämmön eri muotoihin ja lämmönvarastointiin keskittyvä geoenergialaboratorio ja tulevaisuuden luotettavien sähkö- ja energiajärjestelmäintegraatioiden FREESI-laboratorio.
Polttoainelaboratorio on tutkimuslaboratorio, jonka analyysimenetelmät soveltuvat erilaisten nestemäisten polttoaineiden tutkimukseen. Tutkimuksen ohella laboratoriossa tehdään asiakaspalvelua yksittäisistä analyyseista laajempiin asiakasprojekteihin. Kysy lisää: fuellab@uwasa.fi
Moottorilaboratoriossa on keskinopea Wärtsilä 4L20 -voimala- ja laivamoottori. Sitä kuormitetaan ABB:n generaattorilla, joka tuottaa sähköä Vaasan sähköverkkoon. Moottoria ohjataan mallipohjaisella Speedgoat-säätöjärjestelmällä. ABB:n taajuusmuuttajan ansiosta moottoria voidaan ajaa eri pyörintänopeuksilla. Pakoputkisto on rakennettu niin, että siihen voidaan liittää erilaisia pakokaasujen puhdistimia.
Mittauslaitteisto on kattava. Moottorin perussuoritusarvojen lisäksi sillä voidaan analysoida polttoaineen palamista, mitata useita kaasumaisia päästöjä ja määrittää hiukkaspäästö: sekä lukumäärä että massa. Yliopistolla on käytössään myös mallinnus- ja simulointiohjelmia moottorin ja energiantuotantolinjan tutkimista varten.
Geoenergialaboratoriossa on erilaisiin maalämmön kenttämittauksiin soveltuva tutkimuslaitteisto. DTS-mittauslaitetta (lämpötilan mittaus valokuidun avulla) on käytetty lämmönsiirtymisen tutkimiseen mm. sedimentissä ja asfalttikentillä. TRT-vaunu on rakennettu muun muassa kalliokaivojen lämpövasteen tutkimukseen. Nämä liikuteltavat tutkimuslaitteet mahdollistavat tilaustutkimuksen kaikkialla Suomessa. Kysy lisää: sonja.heikkila@uwasa.fi
FREESI-laboratoriossa on PAC (suojaus, automaatio ja tietoliikenne) -laboratorio IEC 61850 -standardin mukaisten suojausjärjestelmien testaamiseen ja kouluttamiseen sekä OPAL-RT OP5600 -reaaliaikasimulaattori, joka mahdollistaa älykkäiden sähköverkkojen säätäjäsilmukkasimuloinnit (controller hardware in the loop, CHIL). FREESI-laboratorio on yhteydessä Sundom Smart Grid living lab -ympäristöön, joka on todellinen keskijänniteverkko varustettuna parillakymmenellä mittauspisteellä. Niistä saatava mittaustieto siirtyy laboratorioon IEC 61850 -tietoliikenneprotokollan mukaisena datavirtana. Nykyiset ja tulevat investoinnit FREESI-laboratorioon mahdollistavat tutkimuksen ja yhteistyön laajentamisen liittyen etenkin älykkäisiin ja joustaviin energiajärjestelmiin.
FREESI-laboratorio: Kyberfyysisen turvallisuuden tutkimusympäristö
Geoenergialaboratorion keskeiset tutkimusalueet: