Image
Uusiutuvat energialähteet
14.11.2022

Loppuuko sähkö? – 10 tehokasta vinkkiä energiansäästöön

Kirjoittajat
Hanna Ahonpää
Omaa sähkönkulutusta ja sähkön merkitystä on tähän saakka tullut pohdittua yleensä vain kahdessa tapauksessa: sähkölaskua maksaessa tai sähkökatkoksen sattuessa. Sähkö on perusasia, jota moni ei ole huomannut lainkaan – ennen kuin nyt, kun Eurooppaa koettelee energiakriisi ja sähkön hinta on noussut moninkertaiseksi. Hinnankorotus näkyy väistämättä jokaisen kotitalouden kasvavina kuluina, joten sähköä voi ja kannattaakin nyt säästää monin eri keinoin.

Säästämisessä piilee rahallisen säästön lisäksi muitakin etuja. Näin ”vihreiden arvojen aikakautena” olemme kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta ja luonnonvarojen säästämisestä, joten sähkön säästäminen on myös yksi tapa vaikuttaa ilmastoasioihin. 

– Energiakriisi on tullut vähän yllätyksenä. Maailmanpolitiikka heijastuu tällä hetkellä sähkömarkkinoihin, ja tilannetta on ollut vaikea ennakoida. Sähkömarkkinat ovat toimineet hyvin tähän saakka. Samalla sähkön hinnan taustalla vaikuttaa myös vihreä siirtymä, kun mennään enemmän uusiutuvaan energiaan. Uskon, että hinnat olisivat sitä kautta jossain määrin muutenkin nousseet aikaa myöden, pohtii Vaasan yliopiston sähkötekniikan professori Kimmo Kauhaniemi

Miten on, tuleeko tulevana talvena sähköstä pulaa? Uhkaako säännöstely? 

– Kyllä se on mahdollista. Suomen nykyinen sähkön tuotantokapasiteetti on pienempi kuin talven kovin huippukulutus. Jos sopivasti osuu kylmä talvipäivä, jolloin kulutus on huipussaan ja samalla jokin osa sähköjärjestelmässä pettää, niin on riskinä, ettei kapasiteetti yksinkertaisesti riitä. Silloin on odotettavissa ohjattuja keskeytyksiä jakelussa ja alueittaisia sähkökatkoja. Ne olisivat kuitenkin niin lyhyitä, ettei siinä ajassa ehdi vielä sisälämpötila laskea tai pakastin sulaa, Kauhaniemi rauhoittelee. 

Kilpailuta sähkösopimus, kuluta vähän 

Jokainen meistä voi vaikuttaa kodin energiankulutukseen. On hyvä muistaa, että vaikka yksittäinen kikka ei välttämättä vielä sähkölaskun summaa merkittävästi pudota, voi pienellä vaivalla yltää isoihinkin säästöihin.

Image
Kimmo Kauhaniemi toimii Vaasan yliopistossa sähkötekniikan professorina.

– Mitään yksinkertaista kaikkiin kotitalouksiin sopivaa mallia ei ole, vaan kokonaisuus ratkaisee. 

Sähkösopimus ja sähkön kulutus vaikuttavat laskun loppusummaan eniten. 

– Kannattaa pyrkiä valitsemaan omaan talouteen sopivin ja omalla kulutuksella edullisin vaihtoehto. Pörssisähkö voi tuntua pelottavalta peikolta, mutta jos pystyy ajoittamaan sähkön kulutusta halvemmille yön tunneille, niin se voi olla jopa kannattavin vaihtoehto.  

Sähköstä maksetaan useimmiten käytön mukaan, joten mitä vähemmän sähköä ja sähkölaitteita käytät, sitä pienempi lasku postiluukusta tipahtaa. Esimerkiksi valaistuksen osuus kodin sähkönkäytöstä on pienentynyt selvästi, koska kodeissa on siirrytty energiatehokkaisiin energiansäästö- ja ledilamppuihin. Valot kannattaa silti sammuttaa tiloista, joissa valaistusta ei juuri sillä hetkellä tarvita. 

Lämmitys isoin kustannus 

Yksistään lämmitys kuluttaa noin puolet kodin energiasta. Sen suhteen pienetkin toimenpiteet voivat saada aikaan suuria säästöjä.  

– Suomessa lämmitys aiheuttaa useimmiten isoimman osan sähkölaskusta, joten siihen liittyvillä ratkaisuilla ja toimenpiteillä on merkitystä. 

Oman talon erilaiset lämmitystavat kannattaa hyödyntää ja lämmittää aina ensisijaisesti edullisimmalla lämmitystavalla.  

– Maalämpö on ihanteellinen ja tällä hetkellä suosittu vaihtoehto, jota käytetään jopa kerrostaloissa. Myös ilmalämpöpumppu leikkaa lämmityskuluja mukavasti. Sillä saa tuotettua monikertaisen määrän lämpöä suhteessa kulutettuun sähköön. Jos on mahdollista, niin kannattaa mieluummin käyttää sitä kuin lämpöpattereita.  

Myös sisätilojen lämpötila vaikuttaa kodin energiankulutukseen. Suurin sähkön säästö lämmityksessä tulee säästämällä termostaattia pienemmälle ja pitämällä huolen, ettei lämpö valu hukkaan. Yhden asteen sisälämpötilan lasku tuo noin viiden prosentin säästön lämmitysenergiassa sähkölämmitteisissä taloissa. 

Sauno ja suihkuttele ripeästi 

– Täytyy muistaa, ettei lämmitys koske pelkästään rakennuksen ja tilojen lämmitystä, vaan myös lämmintä vettä. Tyypillisesti lämminvesivaraaja toimii sähköllä ja on siksi myös yksi iso kuluttaja. Lämpimän veden käyttö antaa mahdollisuuksia säästää.  

Suomessa on arvioiden mukaan jopa yli 3,2 miljoonaa saunaa. Iso osa näistä lämpiää sähköllä, ja kuten arvata saattaa, sähkökiuas on oikea energiasyöppö. Lämpimästä käyttövedestä suurin osa kuluu peseytymiseen. Siksi on olennaisen tärkeää kiinnitä huomiota peseytymiseen kuluvaan aikaan ja välttää turhaa veden valuttamista viemäriin. 

– Saunomista on vähän hankala ajoittaa pikkutunneille, mutta sen käyttöä voi rajoittaa ja suihkussa pyrkiä käymään mahdollisimman lyhyesti ja lämmintä vettä turhaan kuluttamatta. 

Vanhat sähkölaitteet vaihtoon

Uudemmat laitteet kuluttavat pääsääntöisesti vähemmän sähköä kuin vanhat. Mieti mitä laitteita voisi uusia ja paljonko sähkössä säästäisit. Energiatehokkailla kodinkoneilla ja niiden järkevällä käytöllä on oma merkityksensä sähkölaskun suuruuteen. 

– Varmasti nyt on viimeistään aika vaihtaa se 20 vuotta vanha pakastin uuteen.  

Jatkuvasti käytössä olevat jääkaappi ja pakastin vievät sähköä koko ajan huomaamatta, mutta keittiössä iso energiantarve liittyy myös ruoanlaittoon. 

– Ruoka kannattaa lämmittää mikrossa, koska se on nopeampaa ja vie vähemmän energiaa kuin liesi tai uuni. 

10 vinkkiä sähkön säästöön

1. Seuraa sähkönkulutustasi, niin tiedät, mihin energiaa kuluu ja missä on mahdollisuus säästää.
2. Kilpailuta sähkösopimus. Valitse oman talouden ja kulutuksen kannalta edullisin vaihtoehto.
3. Jos mahdollista, valitse kotiin mahdollisimman energiatehokas lämmitysmuoto.
4. Säädä kodin sisälämpötila viileämmäksi. Sopiva lämpötila on n. 20–22 astetta.
5. Älä pidä sähköä tai sähkölaitteita päällä turhaan.
6. Suosi energiatehokkaita kodinkoneita ja elektroniikkalaitteita.
7. Valitse energiansäästölamput. Sammuta valot, kun et niitä tarvitse.
8. Lämmitä ja kypsennä pienet ruoka-annokset mikroaaltouunissa.
9. Vältä turhaa veden juoksuttamista.
10. Sauno tehokkaasti ja harkiten.  

Mitä mieltä olit jutusta?