Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa
Vaikka työhyvinvointi on ajankohtainen ja paljon puhuttu aihe, jää puutteellisen unen merkitys työntekijöiden jaksamiselle usein liian vähälle huomiolle. Vaasan yliopistossa 8. huhtikuuta väittelevän Jenni Tuomilehdon mukaan huonosta nukkumisesta johtuva väsymys koskettaa kaikkia työyhteisöjä, mutta siitä puhuminen voi tuntua jopa tabulta, josta ei uskalleta keskustella.
Henkilöstöjohtamisen väitöskirjassaan Tuomilehto tarkastelee puutteellisen unen vaikutuksia työssä suoriutumiseen sekä esittää konkreettisia keinoja univajeen parempaan tunnistamiseen ja sen vaikutusten hallintaan työpaikoilla.
– Työntekijät läpi eri toimialojen kokevat puutteellisella unella olevan hyvin monisäikeiset vaikutukset omaan suoriutumiseen – kyseessä on siis todella yleinen ilmiö. Väsymys muun muassa heikentää tuottavuutta, päätöksentekoa ja keskittymiskykyä sekä tekee tunteiden hallinnasta haastavampaa. Samalla sairastumis- ja uupumisriski sekä tapaturma-alttius kasvavat, Tuomilehto kertoo.
Puutteellisesta unesta kärsivien työntekijöiden tulisi Tuomilehdon mukaan käyttää selviytymiskeinoinaan esimerkiksi tehtävien ajoittamista vaativuuden mukaan sekä työtahdin hidastamista.
– Olennaista on, että työntekijällä on työyhteisön tuki väsymyksen tuomien haasteiden käsittelyssä. Koska puutteellinen uni vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen, pitäisi siitä voida puhua avoimesti työyhteisölle ja esihenkilöille ilman, että tarvitsee pelätä. Näin väsymyksestä selviytymiseen voidaan yhdessä kehittää keinoja muun muassa muuttamalla työaikoja, lisäämällä taukoja sekä muokkaamalla työtehtäviä. Hyvän unen tulisi olla koko työyhteisön yhteinen arvo.
Konkreettisia apukeinoja jaksamisen edistämiseen työpaikoilla
Tuomilehto esittelee väitöskirjassaan teoreettisen mallin, joka auttaa puutteellisesta unesta johtuvan väsymyksen tunnistamisessa sekä voimavarojen lisäämisessä. Malli antaa käytännön työkaluja esimerkiksi esihenkilöille ja HR-ammattilaisille työntekijöiden jaksamisen ylläpitämiseen väsymystä ja uupumusta ennaltaehkäisten.
– On tärkeää, että unen rooli opitaan huomioimaan osana työhyvinvoinnin johtamista aiempaa tehokkaammin. Vaikka yksilöllä on keinoja hallita väsymystään myös henkilökohtaisilla resursseilla, ovat organisaation tuki ja yhdessä rakennetut selviytymiskeinot valtava voimavara, Tuomilehto korostaa.
Tuomilehdon väitöstutkimuksen aineistona toimi 24 henkilön yksilöhaastattelut, joissa käsiteltiin henkilöiden omia kokemuksia väsymyksen vaikutuksista työssä. Kaikki haastateltavat työskentelivät eri toimialoilla.
Väitöskirja
Tuomilehto, Jenni (2025) Puutteellisen unen heijastukset työhyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen. Acta Wasaensia 554. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.
Väitöstilaisuus
KTM Jenni Tuomilehdon väitöstutkimus ”Puutteellisen unen heijastukset työhyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen” tarkastetaan tiistaina 8.4.2025 klo 12 Vaasan yliopiston Nissi-auditoriossa.
Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta: https://uwasa.zoom.us/j/69212036275?pwd=H7hCJ9JpiXH4ec1iyBQ69aBEePJaJQ.1
Password: 689243
Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Pia Heilmann (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori (emer.) Riitta Viitala.
Lisätiedot
Jenni Tuomilehto, puh. +358 44 341 3050, jenni@tuomilehto.com
Jenni Tuomilehto syntyi vuonna 1975 Helsingissä. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta vuonna 2006. Tuomilehto on työskennellyt unen parissa 15 vuoden ajan muun muassa toimien valtakunnallisen lääketieteellisen uniklinikkaverkoston toimitusjohtajana. Tällä hetkellä hän on yksi univalmennuksia tarjoavan Sleep Academyn perustajista, ja toimii kyseisen yrityksen toimitusjohtajana.