Korkeakoulujen 300 asiantuntijaa verkostoitui kansainvälisillä kevätpäivillä Vaasassa
Yhteistyössä maailman parasta
Uusia korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjauksia 2017–2025 avasi opetusneuvos Tiina Vihma-Purovaara Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hän kertoi, että ministeriö on määritellyt seitsemän tavoitetta, jotta Suomesta saadaan aidosti kansainvälinen korkeakouluyhteisö.
– Pyrimme lisäämään suomalaisen tutkimuksen kansainvälistä kiinnostusta sekä tekemään Suomen tunnetuksi korkealaatuisen koulutuksen kotimaana vahvistamalla korkeakoulutuksen laatua ja edelläkävijyyttä.
Vihma-Purovaaran mukaan jatkossa vauhtia suomalaisen osaamisen viennille saadaan sillä, että suomalaisia koulutuspalveluita markkinoidaan yhden yhteisen toimijan kautta. Ministeriö myös perustaa maailmalle sillanpääasemia eli Team Finland Knowledge -verkosto alkaa edustaa suomalaista korkeakoulusta ja tutkimusta valituissa maissa. Tavoitteena on saada suomalaisille viesteille voimaa kansainvälisessä keskustelussa.
– Lisäksi yksinkertaistamme opiskeluun ja työntekoon liittyvät prosessit helpottamaan Suomeen saapumista ja annamme palvelulupauksen: Suomessa saat palvelusi englanniksi. Tärkeää on myös saada ulkosuomalaiset korkeakoulutetut ja Suomessa koulutetut alumnit mukaan verkostoihimme.
Kansainvälisyyden merkitys kasvaa yhä
Kansainvälisyyden merkitys korkeakouluissa on kasvanut viimeisen yli kahden vuosikymmenen aikana merkittävästi ja kasvaa edelleen. Suomalaisissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on yli 400 englanninkielistä tutkinto-ohjelmaa ja 20 000 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa. Vaihtoon lähtee vuosittain noin 10 000 suomalaisopiskelijaa ja Suomeen saapuu noin 10 000 vaihto-opiskelijaa. Korkeakoulujen opettajia, tutkijoita ja muuta henkilökuntaa liikkuu vuosittain maailmalle noin 10 000 ja tulee Suomeen yli 5000. Korkeakouluilla on myös monenlaisia kansainvälisiä yhteistyöhankkeita.
Merkittävin yksittäinen kansainvälistäjä on ollut Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma, joka täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Suomi liittyi mukaan ohjelmaan 1992. Vuosina 1992–2017 sen tuella on osallistunut vaihtoon noin 102 000 korkeakouluopiskelijaa Suomesta.
Vaasa on Suomen kansainvälisimpiä kaupunkeja, ja korkeakoulutus on yksi kaupungin strategisista painopisteistä. Yliopistossa, kahdessa ammattikorkeakoulussa ja kolmessa muussa korkeakouluyksikössä on yhteensä 13 000 opiskelijaa. Vaasan korkeakouluihin saapuu joka vuosi myös huomattava joukko kansainvälisiä tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita. Opetusta on tarjolla monialaisesti ja monikielisesti yli 30 eri tutkinnossa suomen, ruotsin ja englannin kielellä.
Kevätpäiviä järjestivät Vaasan yliopisto, Vaasan ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi sekä Yrkeshögskolan Novia yhdessä Opetushallituksen kanssa.