Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Rehtori Minna Martikainen nosti esille kilpailun kansainvälisen tason osaajista, osaamispääoman merkityksen sekä laadukkaan tohtorikoulutuksen turvaamisen Vaasan yliopiston lukuvuoden avajaisissa torstaina 5. syyskuuta.
– Jos Suomi haluaa pysyä kehityksen mukana, tarvitaan yritysten ja yliopistojen voimakasta yhteistoimintaa ja yhteistä näkemystä tulevaisuudesta sekä kasvavaa rahoitusta maan osaamispohjan kasvattamiseen.
Rehtori Martikainen korosti, kuinka vaikuttava TKI-toiminta ja -yhteistyö sekä kestävä TKI-investointien kasvu voi toteutua vain, jos osaamiseen ja osaajiin panostetaan riittävästi.
– Nyt on koottava kansantalouden eri toimijoiden voimat yhteen ja huolehdittava Suomen todellisesta elinehdosta eli osaamispääomasta. Suomi tarvitsee kipeästi osaamisen mukanaan tuomia pääomia ulkomailta, sillä kansantalouden vientikyky perustuu osaamiseen. Vientiyritysten kyky kehittää globaaleille markkinoille huipputuotteita tarvitsee huippuosaamista pystyäkseen uusiutuvasti ratsastamaan globaalin kehityksen aallonharjalla.
Puheessaan Martikainen peräänkuulutti yliopistojen tuottamaa laadukasta tohtorikoulutusta, jotta yrityksille pystytään takaamaan ja tuottamaan heidän tarvitsemansa tieto.
– Tohtorikoulutuksen korkea laatu ja yritysintegraatio on aivan välttämätöntä, ja sen on oltava tieteellistä ja siten yliopistojen toteuttamaa. Muuten emme pysty takaamaan yrityksille juuri sen korkeimman tiedon saavutettavuutta, johon heillä on tarve, ja jonka tarjoamiseen meillä on yhteiskunnan päättämä lainsäädännöllinen mandaatti ja vastuu.
Rehtorin puhe lukuvuoden avajaisissa
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand korosti juhlapuheessaan Vaasan alueen sekä opiskelijoiden merkitystä kestävämmän maailman rakentamisessa.
– Vaasa on aina ollut sellainen paikka, josta on lähdetty maailmalle, opittu uutta, tultu takaisin ja tehty jotain parempaa.
Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Mervi Airaksinen kehotti yhteistyökumppanin tervehdyksessään katsomaan tulevaisuuteen optimisesti ja toiveikkaasti, sillä vaikka edessämme olevat haasteet ovat merkittäviä, niin ovat myös mahdollisuudet.
– Uskomme, että teknologiaa voidaan käyttää hyvään tarkoitukseen ja että meillä on vastuu käyttää sitä niin, että se hyödyttää sekä ihmisiä että maapalloa.
Airaksinen muistutti opiskelijoita, että heidän uteliaisuutensa, tiedonhalunsa ja halukkuutensa tutkia uusia näkökulmia ovat ne tekijät, jotka muovaavat tulevaisuutta.
– Hyödynnä jokainen tilaisuus oppia, kasvaa ja haastaa itsesi. Tänään hankkimasi tiedot ja taidot toimivat huomisen menestyksen perustana. Koulutus ei ole päämäärä, vaan elinikäinen matka. Maailma on luokkahuoneesi ja jokainen kokemus on oppitunti, joka odottaa oppimista.
Vaasan ylioppilaskunnan tervehdyksen toi ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Emma Lehtonen, joka iloitsi siitä, että opiskelijat ja henkilöstö pääsevät nauttimaan uuden lukuvuoden alkaessa täysin uudistetusta kampuksesta.
– Näiden monien muutosten vuosien jälkeen opiskelijoilla ja henkilökunnalla on mahdollisuus alkaa rakentamaan uudenlaista arkea uudistetulla kampuksella: uudenlaisia rutiineja opiskelun ja työnteon tueksi sekä uudenlaisia kohtaamispaikkoja ystävien näkemiseksi.
Lehtonen toi esiin, että opiskelijoiden määrän kasvu ja uuden kampuksen avaaminen tarjoavat mahdollisuuksia rakentaa uudenlaista yhteisöä.
– Monimuotoinen opiskelijakunta tarjoaa eri maista tuleville opiskelijoille ja henkilökunnan jäsenille mahdollisuuden tutustua toisiinsa ja luoda jotain aivan uutta.
Lukuvuoden avajaisissa palkittiin Vaasan yliopiston vuoden alumnina 2024 Suomen yrittäjänaisten puheenjohtaja, yrittäjä Katja Rajala.
Rajala on valmistunut hallintotieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta vuonna 2007 pääaineenaan sosiaali- ja terveyshallintotiede. Sivuaineena hän opiskeli julkisoikeutta.
Rajala on pitkän linjan yrittäjä, tänä vuonna yrittäjyyttä tulee nimittäin täyteen 30 vuotta.
– Olen hämmentynyt ja suuresti kiitollinen tästä saamastani tunnustuksesta. Osaamisen jakaminen, yhteistyö ja yhteisten asioiden edistäminen ovat olleet minulle tärkeitä asioita, hän sanoo.
Yrittäjyyden ohessa Rajala on noin 15 vuoden ajan antanut aikaansa myös yhteisten asioiden edistämiseen.
– Mentorointi, hallitustyö ja tehtävät, jotka edistävät yrittäjyyden ja yritysten toimintaympäristön kehittymistä ovat intohimoni. Sytyn asioista ja tilanteista, joissa voidaan edistää yhteistyötä ja toimia ratkaisukeskeisellä, kehittävällä otteella. Arkeni rakentuu tällä hetkellä monista eri rooleista. Olen mukana myös kunta- ja aluepolitiikassa hallituspaikoilla. Näissä saa hyvän kosketuspinnan yhteiskuntamme ajassa oleviin haasteisiin. Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtajana toimiminen tarjoaa mielenkiintoisen, valtakunnallisen näköalapaikan yrityselämään.
Rajala on toiminut usean vuoden Vaasan yliopistoseuran hallituksen jäsenenä sekä seuran varapuheenjohtajana edistäen yliopiston tunnettuutta sekä yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Hän on myös vieraillut yliopiston sosiaali- ja terveyshallintotieteiden kursseilla.
Pohjanmaan kauppakamari on myöntänyt Vaasan yliopiston innovaatiojohtamisen apulaisprofessorille Jouni Juntuselle 5000 euron palkinnon energia-alaan liittyvästä tieteellisestä artikkelista. Palkitussa tutkimuksessa syvennytään lämpöpumppujen yleistymiseen Suomessa ja kehitetään uusi tapa analysoida teknologian yleistymistä. Artikkeli on kirjoitettu yhdessä Aalto-yliopiston professorin Sampsa Hyysalon kanssa ja julkaistu arvostetussa Technology Forecasting & Social Change -tiedejulkaisussa.
Juntunen kertoo, että artikkelin pohjana on pitkäaikainen tutkimustyö.
– Keskityin jo väitöskirjassani lämpöpumppujen tutkimiseen, käyttäjäinnovaatioihin, käyttäjien tekemiin muutoksiin sekä teknologian yleistymistä tukeviin käyttäjäyhteisöihin. Tutkimustyö on jatkunut väitöskirjan jälkeen. Tässä artikkelissa olemme tarkastelleet, miten teknologian yleistyminen tapahtuu, ja teoretisoineet sen pohjalta, sanoo Juntunen.
Tutkimuksessa on haluttu näyttää, että teknologian yleistymisen prosessi on monimuotoinen ja siinä on erilaisia vaiheita.
– Näimme, että teoreettinen ja menetelmällinen uudistaminen olisi mahdollista ja että yleistymistä voidaan ymmärtää konfiguraatioliikkeiden sarjana, jossa voimme katsoa pitkällä aikavälillä, miten teknologia, toimijat ja teknologian käyttöympäristö muuttuvat. Artikkelissamme käytämme esimerkkinä lämpöpumppujen yleistymistä Suomessa.
Pohjanmaan Kauppakamari -palkinto myönnetään Vaasan yliopistossa tehdylle tutkimukselle, julkaisulle tai väitöskirjalle, joka liittyy energia-alaan.
– Vaasan seudun vahva energia-alan keskittymä vaatii kehittyäkseen kiinteää yhteistyötä huippututkimuksen kanssa. Pohjanmaan Kauppakamari haluaa osaltaan tukea Vaasan yliopistossa tehtävää energia-alan tutkimusta ja lisätä alan tunnettavuutta Kauppakamari-palkinnon myötä, sanoo Pohjanmaan kauppakamarin koulutus- ja yhteyspäällikkö Maijastiina Jokitalo.
Aiemmin iltapäivällä 5.9. Vaasan yliopisto ja Microsoft Oy allekirjoittivat pitkäaikaisen strategisen kumppanuussopimuksen. Tavoitteena on tukea yliopiston digitaalista muutosta hyödyntämällä Microsoftin pilvi-, data- ja tekoälyteknologioita sekä sen asiantuntemusta ja ekosysteemiä.
Vaasalainen varatuomari ja taiteen keräilijä Pekka Lind on lahjoittanut Vaasan yliopistolle yli 80 Suomen taidehistoriaan sijoittuvaa teosta mittavista kokoelmistaan. Lahjoituksen joukossa on 12 Nandor Mikolan eri vuosikymmeninä syntynyttä akvarellia. Teokset on sijoitettu Tervahovin uudistettuihin opiskelijatiloihin.