Strategic Business Development -maisteriohjelman parhaan pro gradun tunnustus Matti Mehtälälle

Image
Vaasan yliopiston Strategic Business Development (SBD) -maisteriohjelman vuoden 2023 parhaan pro gradu -tutkielman tunnustus on myönnetty Matti Mehtälälle, joka tutki tekoälyn hyödyntämistä ostajan ja toimittajan välisissä suhteissa hankintojen eri vaiheissa.

Mehtälä valitsi aiheen sen ajankohtaisuuden vuoksi. Hän työskentelee UPM-Kymmene Oyj:llä hankintojen parissa. 

– Tekoäly on monella tapaa pinnalla, mutta siihen liittyy myös paljon kysymyksiä ja epävarmuutta. Halusin tarttua aiheeseen, joka on ajankohtainen, mutta josta en vielä tiennyt juurikaan. 

Pro gradussa hyödynnettiin monipuolisesti eri näkökulmia haastattelemalla hankintojen ostaja- ja toimittajaosapuolia. Työ toi esille tekoälyn mahdollisuudet esimerkiksi sopimusasiakirjojen käsittelyssä, prosessien automatisoinnissa ja ostojen optimoinnissa.

– Gradussa käytettiin laajaa aineistoa ja tutkimuskohteena olivat sekä organisaation sisäiset että ulkoiset näkökulmat, mikä toi uusia oivalluksia siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää erilaisissa hankintaprosesseissa. Työ oli erityisen kattava, kertoo toisena arvioijana toiminut apulaisprofessori Tuomas Huikkola johtamisen akateemisesta yksiköstä.

Tulevaisuudessa Mehtälä aikoo paneutua aiheeseen vielä syvemmin, sillä hän on aloittanut tohtoriopinnot muutama viikko sitten.

Lue Matti Mehtälän pro gradu -tutkielma (2024): Utilizing AI in Buyer-supplier Relationships Through Procurement : Case UPM-Kymmene Oyj: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231201150727 

Mitä mieltä olit jutusta?