Vaasan yliopisto sai viime vuonna Business Finlandilta toiseksi eniten innovaatiorahoitusta Pohjanmaalla
Business Finland myönsi viime vuonna Pohjanmaalle yhteensä 32 miljoonaa euroa innovaatiorahoitusta, josta Vaasan yliopisto sai Wärtsilän jälkeen toiseksi eniten, eli liki 7,4 miljoonaa euroa.
Vaasan yliopisto sai rahoitusta 10 eri projektiin. Suurin summa, eli 2,9 miljoonaa euroa, myönnettiin Flexible Clean Propulsion Technologies (FlexCPT) -hankkeeseen. Toiseksi eniten rahoitusta, eli liki kaksi miljoonaa euroa, kohdistui Integrated Hydrogen-Argon Power Cycle (iHAPC) -hankkeeseen, jossa pilotoidaan vety-argon-kierron käyttöä energiantuotannossa. Vaasan yliopisto johtaa molempia konsortiohankkeita, joissa mukana on eri yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja yrityksiä.
Energiatekniikan professori Maciej Mikulskin johtamassa FlexCPT-hankkeessa tavoitteena on kehittää käyttövoimaratkaisuja, joilla voidaan saavuttaa jopa sadan prosentin vähennys pakokaasupäästöissä. Hankkeessa käytetään palamis- ja jälkikäsittelytekniikkaa, joka on polttoaineesta riippumatonta. Sähköistäminen tukee tätä niin, että moottorissa voidaan käyttää viittä eri polttoainetyyppiä. Ratkaisun avulla pystytään vastaamaan työkoneiden ja meriliikenteen monenlaisiin tehovaatimuksiin vain vähäisin laitteistomuutoksin.
Muita kiinnostavia uusia Business Finlandin rahoittamia tutkimushankkeita ovat muun muassa GCCS ja SuMEx. Sähkötekniikan professori Kimmo Kauhaniemen johtamassa GCCS-projektissa kehitetään uusia simulaatioihin perustuvia sertifiointimenetelmiä, joilla varmistetaan, että voimalaitosten verkkoonliityntä noudattaa vaatimuksia. Simulaatioiden hyödyntäminen vähentää merkittävästi testaukseen kuluvaa aikaa ja resursseja verrattuna täydellä teholla tehtäviin testeihin tehtaalla tai voimalaitoksessa. Hankkeessa käytetään laitteistosilmukkatestausta (HIL). Uusia menetelmiä demonstroidaan sekä testataan Vaasan yliopiston FREESI-laboratoriossa. Mukana konsortiossa ovat Danfoss, Wärtsilä, Kempower, Fingrid, VEO ja Vaasan Sähköverkko.
Professori Petri Helon johtama SuMEx-hanke kehittää helppokäyttöistä ohjelmistotyökalua, joka nopeuttaa ja helpottaa elinkaarianalyysien (LCA) tekemistä eri tuotantoskenaarioissa. Työkalulle on tarvetta, sillä yritykset joutuvat arvioimaan tuotteidensa ympäristövaikutuksia yhä tarkemmin kiristyvien säädösten ja asiakasvaatimusten vuoksi. Hankkeessa on mukana Vaasan yliopiston tutkijoiden lisäksi tutkijoita Georgia Institute of Technologystä sekä yrityksistä Prima Power, Danfoss, JTA Connection ja Vaski.
Yliopisto on mukana myös laajassa Business Finlandin rahoittamassa Reusify-hankkeessa VTT:n ja 21 muun organisaation kanssa. Vanhemman tutkijan Kyösti Pennasen mukaan hankkeen tavoitteena on tehdä Suomesta pakkausten uudelleenkäytön edelläkävijä. Kierrätysjärjestelmien suunnittelun ja kestopakkausratkaisujen kehittämisen lisäksi tutkimushankkeessa arvioidaan kestävyyteen liittyviä valintoja ja selvitetään, miten kuluttajat suhtautuvat uudelleenkäytettäviin pakkauksiin ja miten niiden houkuttelevuutta voidaan lisätä.
Business Finland kertoo tiedotteessaan, että vuonna 2024 sen myöntämä rahoitus oli yhteensä 611 miljoonaa euroa. Yrityksille myönnetyn TKI-rahoituksen osuus oli 383 miljoonaa euroa, tutkimuspuolella 177,5 miljoonaa euroa ja elinkeinorahoituksen 50 miljoonaa.