Väitös 26.4: Toimitusajan joustolla kannattavuutta
Kärki loi tutkimuksessaan analysointimenetelmän, jonka avulla toimitusaikaan liittyvien joustopäätösten vaikutuksia pystytään vertaamaan kannattavuuteen ja asiakastyytyväisyyteen.
Tulokset osoittavat, että toimitusaikojen joustavuus vaikuttaa positiivisesti yrityksen kannattavuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. Lisäksi tutkimuksessa nousee esille nopeiden toimitusten parempi kannattavuus.
– Nopeat toimitukset voivat olla kannattavampia valmistavalle yritykselle kuin pidemmän ajan toimitukset huolimatta siitä, että nopeiden tilausten hankinta- ja tuotantokustannukset olivat yleisesti ottaen kalliimpia, selittää Kärki.
– Esimerkiksi sähkölaitteita ja -kojeita valmistavalta teollisuuden alalta ovat puuttuneet konkreettiset menetelmät varmentaa asiakastoimitusaikaa koskevien päätösten vaikutukset kannattavuuteen ja asiakastyytyväisyyteen, Kärki kertoo tutkimuksen taustoista.
Tutkimus tehtiin tapaustutkimuksena kolmessa kansainvälisillä markkinoilla toimivassa, suomalaisessa sähkölaitteita ja -kojeita valmistavassa yrityksessä. Tutkimus suoritettiin haastattelemalla kyseisten yritysten avainhenkilöitä, analysoimalla yritysten tilaus-toimitusrekistereitä ja talouslukuja.
Väitöstiedot
KTM Petri Kärjen tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirjatutkimus ”The Impact of Customer Order Lead Time-based Decisions on the Firm´s Ability to Make Money. Case Study: Build to Order Manufacturing of Electrical Equipment and Appliances” tarkastetaan torstaina 26.4.2012 klo 12.00 alkaen salissa F652 (Fabriikki).
Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii Dr. Yongjiang Shi (University of Cambridge) ja kustoksena professori Petri Helo.