Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
– Tällä hetkellä rakennussektori vastaa yli 30 prosentista kokonaisenergiankulutuksesta ja yli 36 prosentista hiilidioksidipäästöistä sekä EU:ssa että maailmanlaajuisesti. Tutkimme uusiutuvaa energiaa ja energian varastointitekniikoita hyödyntäviä vähähiilisiä rakennussuunnitelmia ja rakentamisen ohjausmenetelmiä. Pystymme näin tarjoamaan käytännön ratkaisuja rakennusten hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja tukemaan samalla maailmanlaajuisia pyrkimyksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Omassa tutkimuksessaan Xiaoshu Lü on erikoistunut LVI-järjestelmiin ja sisäilman laatuun eri kokoluokissa, yksittäisistä rakennuksista kokonaisiin kaupunginosiin ja kaupunkialueisiin. Lisäksi hän on tutkinut vähähiilisiä datakeskuksia.
Lü uskoo, että tulevaisuuden hänen tutkimuksensa kytkeytyy entistä vahvemmin globaaleihin haasteisiin ja ajankohtaisiin ilmiöihin, kuten tekoälyyn ja koneoppimiseen.
– Tekoäly, big data ja erilaiset digitalisointiteknologiat koskettavat jatkossa yhä enemmän alaani, erityisesti uusien tekoälyteknologioiden syntyminen ja hyödyntäminen. Lisäksi ilmastonmuutokseen liittyvät kiertotalouskysymykset vaativat kehittämään esimerkiksi uusia rakennusmateriaali- ja jätehuoltoinnovaatioita.
Lü johtaa Vaasan yliopistossa tiimiä, joka keskittyy uusiutuvaan energiaan ja rakennettuun ympäristöön. Hänen työtehtäviinsä sisältyy tutkimusta, opetusta, ohjausta ja uusien tutkimushankkeiden kehittämistä.
– Koen, että yksi tärkeimmistä tehtävistäni on uusimpien tutkimus- ja teknologiatrendien tunnistaminen ja strategioiden kehittäminen keskeisten ongelmien ratkaisemiseksi. Olen vastuussa myös tiimini työn ohjauksesta ja tuesta, jotta kukin tiimiläinen menestyy omassa tutkimustyössään mahdollisimman hyvin.
Professoriksi nimitetty Lü on työskennellyt jo aiemmin Vaasan yliopistossa energiajärjestelmien mallintamisen apulaisprofessorina. Hänet valittiin neljä vuotta sitten yliopiston Tenure track -vakinaistamispolulle, jota pitkin voi edetä säännöllisten arviointien kautta professorin tehtävään.
Ennen Vaasaan tuloaan hän on työskennellyt työterveyden, työturvallisuuden, ergonomian ja biolääketieteellisen data-analyysin tutkimusaloilla, Työterveyslaitoksen (TTL) palveluksessa ja Aalto-yliopistossa muun muassa vt. professorina. Hän valmistui tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2002.
– Valitsin tekniikan tieteenalakseni, koska matematiikan ja fysiikan peruskoulutus oli antanut minulle vahvan pohjan tekniikan ymmärtämiselle ja hyödyntämiselle. Uskon, että teknologia voi olla tehokas väline monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa ja elämämme parantamisessa, ja olen innoissani saadessani olla osa tätä alaa.