Olli Karvonen
Miksi Vaasan yliopisto? Mistä tulit tänne opiskelemaan?
Olen kotoisin Kempeleestä, ja olin kuullut, että Vaasa on mukavanoloinen kaupunki ja yliopisto hyvällä paikalla. Lisäksi energiatekniikka kuulosti tulevaisuuden jutulta, joten kevään 2017 yhteishaussa laitoin yhdeksi hakukohteekseni Vaasan yliopiston. Opiskelupaikan vastaanottaessani olin nähnyt kaupungista Wasalandian, jäähallin ja keskustan Sokos-hotellin, joten Vaasaan muutto oli todellinen hyppy tuntemattomaan.
Kaupunki ja opiskelijayhteisö – erityisesti teekkariyhteisö – ottivat minut heti omakseen, joten kutsun kaupunkia nykyisin kodikseni.
Opiskelin kandivaiheessa tuotantotaloutta. Dippavaiheessa opiskelut olivat suurimmaksi osaksi lontooksi ja pääaineen nimeksi vaihtui Industrial Systems Analytics. Paperit sain joulukuun publiikissa 2022. Ihan kokonaan en silti ole karistanut kampuksen pölyjä jaloistani, sillä pääsin jatko-opiskelijaksi ja tavoittelemaan tohtorinhattua ja miekkaa tekniikan puolelta.
Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajasta?
Opiskeluajasta parhaiten ovat jääneet mieleen ihmiset: noin kymmenen hengen kaveriporukkamme muodostui jo fuksisyksynä. Siitä lähtien niin laskuharjoitukset, kurssitehtävät kuin opiskelijaelämäkin "Uvan punaiset" päällä oli tiimityötä. Järjestökollegoiden kanssa vietetyt lukemattomat hetket ja 00-alkuisille tunneille venyneet päivät opiskelijatapahtumissa, ainejärjestökäytävällä ja Domus Bothnicalla ovat piirtyneet pysyvästi muistoihini. Yhteydenpito opiskeluaikaisten kavereiden kanssa jatkuu näin alumninakin, vaikka osan kanssa välimatkaa on nykyisin satoja kilometrejä.
Itse opiskeluista muistan opettajien ammattitaidon ja kyvyn palastella välillä hyvinkin monimutkaiset kokonaisuudet osiksi, jotka opiskelijat kykenivät yksi kerrallaan hahmottamaan. Erityisesti mieleen jäi henkilökunnan kannustavuus: epäonnistuminen oli täysin sallittua ja virheet nähtiin pikemminkin mahdollisuuksina oppia. Hienoa oli myös, että pienistäkin onnistumisista esimerkiksi yksittäisissä harjoitustehtävissä sai positiivista palautetta.
Millaista työsi on?
Työskentelen Process and System Specialistina Wärtsilä Finland Oy:ssä. Työhöni kuuluu data-analytiikka, -mallinnus ja -visualisointi Marine Powerin Project Services -organisaatiolle. Lisäksi rakentelen tarvittaessa ohjelmistorobotteja (RPA) ja koulutan esimerkiksi dokumentinhallintajärjestelmäämme uusille työntekijöillemme. Keskeistä on, että projektiemme parissa työskentelevillä on aina mahdollisimman laadukasta ja ajantasaista dataa käytettävissään. Lisäksi normaalin päivätyöni ohella pyrin kehittämään korkeakouluyhteistyötä yhdessä kollegoideni kanssa.
Työni on osaltaan perinteistä asiantuntijatyötä, jossa korostuu asioiden nopea hahmottaminen ja syvällinen ymmärtäminen. Työ on kuitenkin hyvin vaihtelevaa ja monipuolista: jonain päivänä saatan pohtia datamallin toteuttamista ja toisena olla esimerkiksi kouluttajan tai opettajan roolissa. Toisaalta usein vedän päälleni myös henkiset opiskelijahaalarit, kun pöydälle tulee uusi projekti, jonka saloihin alan syventymään ja jossa minulla on jokin tavoite ja aikamääre, jotka tulee saavuttaa.
Parasta työssäni on, että saan tehdä töitä huippuammattilaisten kanssa ja parhailla työkaluilla. Työssä menestyminen edellyttää luovuutta ja jatkuvaa uusien asioiden ja taitojen opettelua, mikä lisää työn mielenkiintoa. Työ on myös hyvin palkitsevaa: monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen ja oman ammattitaidon kehittyminen tuntuu hyvältä. Ikävintä työssä ovat hetket, jolloin oma ammattitaito ei välttämättä tunnu oikein riittävän, mikä voi olla turhauttavaa. Onneksi kokemuksen ja ammattitaidon kehittyessä näitä tilanteita tulee kuitenkin jatkuvasti vähemmän.
Eräs todella hieno hetki tältä syksyltä oli, kun pääsin juttelemaan Tutti ry:n fukseille heidän fuksiexcullaan omasta matkastani fuksista aina tähän päivään saakka. Kuusi vuotta aiemmin olin ollut pöydän toisella puolella, juuri aloittaneena fuksina kuuntelemassa samoja uratarinoita.
Tärkein oivallus yliopistossa?
Yliopisto on erinomainen paikka aloittaa kasvaminen asiantuntijaksi. Asiantuntijaksi kasvaminen itsessään jatkuu läpi työuran, mutta yliopistosta saa työkalut, joita tarvitaan asiantuntijuuden kehittämiseen. Monet työelämässä tarvittavat taidot tulevat opituksi koulussa "rivien välissä" ja siksi on tärkeää, että opiskelusta aina yksittäisiä kurssitehtäviä myöten ottaa kaiken hyödyn irti ja tekee parhaansa.
Opiskeluissa pätee urheilustakin tuttu sanonta "rennosti mutta täysillä". Ajankäyttö on hyvä suunnitella tarkkaan ja on tärkeää jättää tilaa kavereille, vapaa-ajalle ja rentoutumiselle. Opiskeluaika on hyvin ainutlaatuinen ajanjakso elämässä, joten siitä todellakin kannattaa nauttia.