Tekniikan kandidaattiohjelma
Innostaako sinua matemaattinen ongelmanratkaisu ja tulevaisuuden teknologiat? Tule opiskelemaan energiamurroksen ytimeen Pohjoismaiden suurimmassa energiateknologian keskittymässä! Tekniikan kandiohjelmamme keskiössä ovat ympäristöystävällinen, tehokas ja luotettava energiantuotanto sekä kestävät ja optimoidut ratkaisut tulevaisuuden haasteisiin.
Vaasan yliopistosta valmistuvien diplomi-insinöörien työllisyysnäkymät ovat Suomen huippua! Tiivis yhteistyö yliopiston ja yritysten välillä tarjoaa opiskelijoillemme erinomaisia harjoittelu- ja kesätyömahdollisuuksia. Vaasan seudun menestyksekäs energiakeskittymä avaa valmistuneille diplomi-insinööreillemme merkityksellisiä urapolkuja kestävän energian ja älykkään teknologian parissa.
Liity joukkoomme ja rakenna tulevaisuuden kestäviä ratkaisuja!
Miksi valita Vaasan yliopiston tekniikka
Tekniikan kandidaattiopintojen sisältö
Tekniikan kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja sen voi suorittaa päätoimisesti opiskellen kolmessa vuodessa. Opinnot koostuvat kaikille yhteisistä yleis- ja perusopinnoista, opintosuuntakohtaisista opinnoista, kandidaatintutkielmasta sekä vapaasti valittavista opinnoista.
Tekniikan kandidaatin tutkinnon alkuosa on kaikille tekniikan kandidaattiopiskelijoille pääosin yhteinen. Yhteisissä opinnoissa saat yleiskäsityksen tekniikan alan perusteista ja energia-alasta, opiskelet teknillistä matematiikkaa ja fysiikkaa sekä saat hyvät viestintä- ja kielitaidot. Yhteisissä opinnoissa pääset toimimaan monialaisissa tiimeissä. Monet uudet ratkaisut syntyvät tunnetusti eri alojen kohdatessa.
Tekniikassa tarvittavassa matematiikassa perehdyt muun muassa yhtälöryhmiin ja matriiseihin, differentiaalilaskentaan sekä kompleksilukuihin ja niiden sovelluksiin. Fysiikassa opit muun muassa mekaniikan, sähköopin ja termodynamiikan lainalaisuudet sekä niiden matemaattista mallintamista.
Eri tekniikan aloilta on kaikille yhteisiä opintoja, joissa opit esimerkiksi energian tuotantomuotoja, sähköverkon rakennetta, tietoliikennetekniikkaa sekä digitaalisten järjestelmien ja tietokonemallinnuksen perusteita sekä projektihallintaa, kyberturvaa ja paljon muuta.
Opintosuunnat
- Sähkö- ja energiatekniikka
-
Opi kestävästä sähkön ja energian tuotannosta
Oletko kiinnostunut työskentelemään sähköverkkojen tai uusiutuvan energian parissa? Haluaisitko olla mukana ratkaisemassa alaan liittyviä pulmia, esimerkiksi miten tuulivoimaa voitaisiin varastoida? Siinä tapauksessa sähkö- ja energiatekniikan opintosuunta voi olla sinua varten.
Vaasan yliopistossa sähkötekniikan opintojen syventymiskohteita ovat sähköntuotanto, sähköverkot ja sähkön käyttö. Opit muun muassa mallintamaan hajautettua energiantuotantoa ja sähköjärjestelmien suojausta. Opit myös suunnittelemaan älykkäitä sähkökonekäyttöjä, taajuusmuuttajia ja tehoelektroniikkalaitteita.
Energiatekniikassa syventymiskohteita ovat joustava energiantuotanto diesel- ja kaasumoottoreilla, pako- ja savukaasujen puhdistustekniikat sekä uusiutuvat polttoaineet. Käytännön ongelmanratkaisun avulla löydät kestäviä energiaratkaisuja. Taloudellisesti, luotettavasti ja puhtaasti tuotettu energia ja luotettava sähkönjakelu ovat hyvinvointimme edellytyksiä.
Sähkö- ja energiatekniikasta valmistuneet työllistyvät monipuolisesti eri aloille, sillä sähköä ja siihen liittyvää kehittämistä ja uusia energiaratkaisuja tarvitaan kaikkialla.
Diplomi-insinöörivaiheessa voit erikoistua energiatekniikkaan tai sähkötekniikkaan, jotka voit suorittaa joko suomeksi tai englanniksi. Voit myös hakeutua automaation ja tietotekniikan opintoihin tai Porissa toteutettavaan englanninkieliseen Automation and Robotics -opintosuuntaan.
- Automaatio ja tietotekniikka
-
Luo kanssamme älyä laitteisiin ja järjestelmiin
Automaatio on välttämätön osa elämäämme, ja sillä on arkea helpottavia vaikutuksia sekä kotiemme sisällä että esimerkiksi yhteiskunnassa, kaupungeissa, liikenteessä tai teollisuudessa.
Automaation ja tietotekniikan avulla luodaan älykkäitä energiajärjestelmiä laitteisiin ja järjestelmiin, jotta ne toimivat taloudellisesti, luotettavasti ja mahdollisimman itsenäisesti. Automaation ja tietotekniikan opintosuunnassa opiskellaan tietokonemallintamista ja -ohjelmointia, tietotekniikkaa sisältävien laitteiden ja järjestelmien suunnittelua ja toteutusta sekä erilaisia tekoälymenetelmiä. Tehokas ja luotettava energiantuotanto ja -jakelu, autonomiset järjestelmät sekä kestävät ja optimoidut ratkaisut ovat opintojemme ydintä.
Diplomi-insinöörivaiheessa voit jatkaa opintojasi seuraavissa opintosuunnissa:
- Data-arkkitehtuuri
-
Hallitse ja analysoi dataa käyttäjälähtöisesti
Data-arkkitehti on tietojärjestelmien arkkitehti, joka suunnittelee ja rakentaa uusia digitaalisia järjestelmiä. Siinä missä perinteinen arkkitehti suunnittelee uudisrakennuksia ja kaupunginosia tai korjaa vanhaa, data-arkkitehti kehittää datamalleja ja yhteen toimivuuden varmistavia rajapintoja. Haluaisitko olla mukana kehittämässä vaikkapa alustatalouden järjestelmiä, kuten Uber tai Wolt?
Data-arkkitehdin työhön liittyy oleellisesti tiedon kerääminen, tallentaminen, analysointi ja kaiken tämän kokoaminen eri käyttäjäryhmiä palveleviksi digitaalisiksi järjestelmiksi ja palveluiksi. Työelämässä on tarve diplomi-insinööreille, jotka osaavat hahmottaa datalähteitä ja -järjestelmiä kokonaisuuksina sekä muuntaa asiakkaan tarpeet toteuttamiskelpoisiksi järjestelmäkuvauksiksi.
Diplomi-insinöörivaiheessa voit jatkaa opintojasi englanninkielisessä Artificial Intelligence and Data Engineering -opintosuunnassa, joka käynnistyy syksyllä 2025.
- Tuotantotalous
-
Tuotantotalous yhdistää energiajärjestelmien kehittämisen ja liiketoiminta-ajattelun
Tuotantotalouden opinnot keskittyvät energia-alan liiketoiminnassa ja sen johtamisessa keskeisiin osaamisalueisiin, kuten kestävään kehitykseen, tuote- ja palvelukehitykseen, energia-alan yrittäjyyteen, tuotantotoimintaan sekä tilastotieteeseen perustuvaan päätöksentekoon.
Tuotantotalouden opinnot auttavat ymmärtämään ja kehittämään kestäviä ja älykkäitä energiajärjestelmiä sekä liiketoimintaekosysteemejä kokonaisuuksina ja johtamaan siihen liittyvää innovaatio- ja tuotantotoimintaa. Kestävän kehityksen kannalta tärkeitä näkökulmia ovat uusiutuvan energian tuotanto, energiatehokkuus, uudet innovaatiot, kiertotalous, tuotteiden laadun ja koko elinkaaren huomioiminen sekä ympäristö-, sosiaalisten ja talousnäkökulmien sisällyttäminen päätöksentekoon.
Diplomi-insinöörivaiheessa voit jatkaa opintojasi englanniksi Industrial Systems Analytics -opintosuunnassa tai Seinäjoella toteutettavassa Strategic Project Management -opintosuunnassa.
Hae ohjelmaan
Hakukohteiden tarkat valintaperusteet näet Opintopolku.fi-palvelusta.
Uramahdollisuudet
Vaasa on Suomen energiapääkaupunki ja Suomi energia-alan edelläkävijöitä maailmassa. Energia-alan yritykset muodostavat Vaasan alueelle poikkeuksellisen vahvan keskittymän, jolla on merkittävä vaikutus Suomen vientiin ja talouteen. Vaasan yliopiston tekniikan opintojen opintosuunnat ja ohjelmat tukevat erityisesti kansainvälistä energia-alan vientiteollisuutta. Alueen lukuisat tekniikan, erityisesti energia-alan kansainväliset vientiyritykset, työllistävät paikallisia osaajia niin kotimaahan kuin ulkomaillekin.
Tulevaisuuden työtehtävät voivat olla esimerkiksi tutkimusta ja tuotekehitystä, suunnittelua, tuotantoa tai projektitehtäviä, asiantuntija- tai johtotehtäviä, myyntiä ja markkinointia. Työ on monipuolista ja kiinnostavaa, usein kansainvälistäkin. Diplomi-insinööreille on kysyntää mm. seuraaviin tehtäviin:
- ohjelmistosuunnittelija
- web-koodari
- tuotekehitysinsinööri
- tietojärjestelmäasiantuntija
- sovellusarkkitehti
- järjestelmäsuunnittelija
- suunnitteluinsinööri
- big data architect
- sustainability data architect
- ecosystem data architect
- mydata architect
- platform data architect
- smart energy data architect
- tuotantojohtaja
- development electrical engineer
- sustainable energy solutions manager
- energia-asiantuntija
- käyttöpäällikkö
- tuotannonsuunnittelija
- data-analyytikko
- laatuinsinööri
- projektipäällikkö
- kestävän kehityksen asiantuntija
- smart city data architect
- sähköverkkosuunnittelija
Lue valmistuneiden tarinat
Hakijapalvelut auttavat hakukelpoisuuteen, hakuaikaan, valintaperusteisiin, pääsykokeisiin ja valinnan tuloksiin, opiskelupaikan vastaanottamiseen, opintojen aloittamiseen ja yliopistoon kirjoittautumiseen liittyvissä kysymyksissä.
Opintoneuvonnasta voit kysyä lisää tutkinnon sisällöistä, opetusjärjestelyistä ja esimerkiksi aiempien opintojen hyväksilukemisesta.