Image
Opettaja ja opiskelijat keskustelevat laboratoriossa.

Tuotantotalous ja tietojärjestelmätiede

Oletko kiinnostunut tekniikasta ja kauppatieteistä ja haluaisit opiskella molempia? Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelmassa taloudellinen, tuotantotekninen ja tietotekninen osaaminen yhdistyvät ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Opinnoissasi hankit osaamista tekniikasta, kauppatieteistä sekä projektijohtamisesta, mikä on valtti tulevaisuuden työmarkkinoilla niin liike-elämässä kuin julkisella sektorilla.

Miksi valita Vaasan yliopiston tuotantotalous ja tietojärjestelmätiede

Yhteyksiä yritysmaailmaan ja verkostoihin maailmalla

Opetuksessa hyödynnämme monipuolisesti yritysmaailman yhteyksiä ja kansainvälisiä verkostoja. Yhteistyö tuo opintoihin työelämän globaaleja näkökulmia.

Saat ainutlaatuista osaamista

Meillä kauppatieteellinen koulutus yhdistyy tekniikkaan ainutlaatuisella tavalla. Jotta tuotanto toimisi liiketoiminnan näkökulmasta tehokkaasti, tarvitaan myös kaupallista osaamista.

Tulevaisuuden tehtäviin

Tulevaisuuden uudet työtehtävät myynnin, tuotannon, taloushallinnon ja IT:n parissa edellyttävät tuotannon prosessien hallintaa, osaamista tietojärjestelmien kehittämisestä sekä IT-projektien johtamisesta. Alan osaajille on kysyntää työmarkkinoilla – 96 % on työelämässä vuosi valmistumisen jälkeen (Sijoittumisseuranta, 2022 valmistuneet).

Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiopintojen sisällöt

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja sen voi suorittaa päätoimisesti opiskellen kolmessa vuodessa.   

Opetusmenetelmät ovat monipuolisia. Opintoihin kuuluu luento- ja verkkokursseja, luentotehtäviä, ryhmätöitä, case-harjoituksia ja projektitöitä, kirjallisuustenttejä, vierailevia luennoitsijoita sekä yritysvierailuja.  

Opintosuunnan perus- ja aineopinnot tähtäävät keskeisen käsitteistön ja teorian sekä alan ilmiöiden ymmärtämiseen. Kandidaatin tutkinnossa opintosuunnan aineopinnoissa saat laaja-alaiset perusteet joko tietojärjestelmätieteen alalta (muun muassa tietojärjestelmäsuunnittelu, digitaalinen liiketoiminta ja käytettävyys) tai tuotantotalouden alalta (mm. tuotannonohjaus, logistiikka, laatu ja tuotekehitys). Opintoihin sisältyvien liiketoimintaosaamisen opintojen avulla hahmotat talouselämän toimintakenttää ja siihen liittyviä ilmiöitä. Projektinhallintaan liittyvät kurssit valmentavat sinut tekemään projektijohtamisen IPMA-F-tason sertifikaatin. Lisäksi voit suunnata opintojasi vapaasti valittavien opintojen ja valinnaisten moduuliopintojen tai opintokokonaisuuksien avulla.  

Kauppatieteiden maisterin tutkinto suoritetaan kandidaatin tutkinnon jälkeen. Maisterin tutkinnon laajuus on 120 opintopistettä, ja sen voi päätoimisesti opiskellen suorittaa kahdessa vuodessa. Kauppatieteiden maisterin tutkinnon suorittaneet saavat samalla ekonomin arvon.  

Lisätietoja opinto-oppaasta

Opintosuunnat

Haet suoraan kauppatieteiden kandidaatin tutkintoon tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen ohjelmaan. Suurin osa kandidaatin tutkinnon opinnoista on kaikille ohjelman opiskelijoille yhteisiä. Tutkinnon loppuvaiheessa opintosuunnan aineopinnoissa erikoistut joko tuotantotalouteen tai tietojärjestelmätieteeseen.  

Tuotantotalous yhdistää teknologian ja kaupankäynnin

Tuotantotalouden opinnoissa opit kehittämään yritysten tuotantoa, logistiikkaa ja palveluita tehokkaalla talouden, tekniikan ja johtamisen organisoinnilla. Opintojen painopisteitä ovat tuotekehitys ja laadunhallinta, tuotannonohjaus ja logistiikka sekä teknologinen kilpailukyky. Meillä opit yrityksen tuotannon prosessien tehostamisesta, teollisen tuotannon kehittämisestä kestävämmäksi ja yrityksen tuotekehityksen johtamisesta. 

Valmistuneilla on taitoja ja valmiuksia kehittää niin tuotteita kuin palveluitakin paremmaksi.  

Kandidaattiohjelman jälkeen jatkat kauppatieteiden maisteriksi kansainvälisessä Industrial Management -opintosuunnassa.

Tietojärjestelmätieteen opinnoilla uuden teknologian rakentajaksi

Opinnoissa keskeisiä osa-alueita ovat muun muassa tietojärjestelmien suunnittelu ja ohjelmistojen kehittämismenetelmät. Perehdyt, miten tietojärjestelmillä voidaan tukea ja kehittää yritysten ja organisaatioiden toimintaa.  

Opinnoissa painotetaan projektihallintaosaamista, sillä työelämässä projektityöskentely lisääntyy. 

Opintojen jälkeen voit toimia digitalisoituvan yhteiskunnan kehittäjänä. Tietojärjestelmätieteen ammattilaisena kytket digitalisaation palvelemaan liiketoiminnan tavoitteita. Tulevissa työtehtävissäsi seuraat IT-alan teknistä kehittymistä, olet perillä teknologioiden mahdollisuuksista sekä suunnittelet ja kehität tietojärjestelmiä yritysten toiminnan tueksi.   

Tietojärjestelmätiedettä opiskelleet jatkavat kauppatieteiden maisteriksi tietojärjestelmätieteen opintosuunnassa. 

Hae ohjelmaan

Hakukohteiden tarkat valintaperusteet näet Opintopolku.fi-palvelusta.

Uramahdollisuudet

Ohjelma antaa valmiudet päätöksentekoon ja johtamiseen liittyviin tehtäviin sekä käytännön asiantuntijatyöhön esimerkiksi energia-alan yrityksissä ja organisaatioissa.  

Meiltä valmistuu asiantuntijoita, jotka hallitsevat tuotannon prosessit ja laatukysymykset sekä osaavat kehittää tietojärjestelmiä ja johtaa IT-projekteja sekä hallitsevat kaupallisen osaamisen. Valmistuvat työllistyvät erinomaisesti ja sijoittuvat työelämässä useimmiten teollisuuden eri aloille suunnittelu-, kehitys-, asiantuntija-, tutkimus-, johto-, opetus-, tuotekehitys-, tuotanto- ja markkinointitehtäviin.   

Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen opinnoista valmistuneiden nimikkeitä ovat olleet esimerkiksi:  

  • purchase manager
  • development manager
  • laatupäällikkö
  • projektipäällikkö
  • tuotekehitysjohtaja
  • supply chain analyst
  • purchaser
  • operational excellence
  • sourcing manager
  • director
  • business developer
  • tuotekehittäjä
  • ohjelmistokehittäjä
  • tietohallintojohtaja
  • ohjelmistosuunnittelija
  • tietojärjestelmä-asiantuntija
  • managing director
  • verkkopalveluiden suunnittelija
  • käytettävyysasiantuntija
  • ohjelmistosuunnittelija
  • toimittaja
  • tietojärjestelmien suunnittelija
  • tekninen viestijä
  • www-toteuttaja

Hakijapalvelut auttavat hakukelpoisuuteen, hakuaikaan, valintaperusteisiin, pääsykokeisiin ja valinnan tuloksiin, opiskelupaikan vastaanottamiseen, opintojen aloittamiseen ja yliopistoon kirjoittautumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Puhelin

029 449 8005

Opintoneuvonnasta voit kysyä lisää tutkinnon sisällöistä, opetusjärjestelyistä ja esimerkiksi aiempien opintojen hyväksilukemisesta.

Puhelin

029 449 8511