Petri Kärki
KTM Petri Kärjen tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirjatutkimus ”The Impact of Customer Order Lead Time-based Decisions on the Firm´s Ability to Make Money. Case Study: Build to Order Manufacturing of Electrical Equipment and Appliances” tarkastettiin torstaina 26.4.2012.
- Väitöstiedote: Toimitusajan joustolla kannattavuutta
- Väitöskirja: The impact of customer order lead time-based decisions on the firm’s ability to make money : case study: build to order manufacturing of electrical equipment and appliances
Parasta työssäsi?
Olen koko urani ollut töissä isossa globaalissa yrityksessä, jossa olen saanut tehdä monipuolisesti töitä niin kotimaassa kun ulkomailla. Sanoisin, että monimuotoisuus on työssäni parasta. Tänään vastaan Hitachi Energyn Energiajärjestelmät ja -varastot Euroopan myyntitiimiin vetämisestä. Uusiutuvat energiat ja hiilijalanjäljen pienentämien on trendikästä ja inspiroi myös pohtimaan, millaisen hiilijalanjäljen toimintamme jättää tuleville sukupuolille. Tämä on hieno ala ja ehdottomasti oikea ala olla juuri nyt.
Huippukohtia työuran aikana?
Uraani mahtuu monta eri huippukohtaa ja käännepistettä. Alussa työskentelin suojareleiden kokoonpanossa ja lopputestaamisessa, tästä siirryin myynnin tukeen ja olin mukana rakentamassa yrityksen ensimmäisiä verkkosivuja ja kaupankäyntisivuja. Olen oikeastaan aina opiskellut työni ohella, ja koko väitöskirjaprosessin aikana olin töissä meidän Corporate Research Centerissä. Toimiessani tutkijana pääsin mukaan tekemään korporaatiotason strategioita. Sain tehdä yhteistyötä yliopiston kanssa, ja simuloimme muun muassa toimitusketjumalleja. Oli mahtava päästä totuttamaan näitä projekteja globaalilla skaalalla. Väitöskirjani valmistuttua hyppäsin seuraavaan vaiheeseen: ensin johtamaan Suomessa myynnin asiakkuusprosessia, sitten johtamaan Euroopan myyntitiimiä ja sen jälkeen globaalia myyntitiimiä.
Opettavaista ja inspiroivaa ovat olleet eri mahdollisuudet tavata monia loistavia ihmisjohtajia. Matkan varrella olen olen oppinut, ettei asioita, prosesseja ja monia muita asioita voi jakaa positiivisiin ja negatiivisiin vaan asioihin ja prosesseihin jotka toimivat hienosti ja niihin joissa on varaa parantaa.
Miten tohtoriopinnot ja tutkimustyö ovat tukeneet sinua nykyisessä työtehtävässäsi?
Tohtoriopinnot ovat tukeneet ja vaikuttaneet siihen, että ajatusmaailmani on nyt laajempi. Opintojen aikana verkostoiduin muiden tohtoriopiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa, tämä verkosto on minulle tosi tärkeä. Minulla on edelleen yliopistolla henkilöitä, joille voin soittaa ja pallotella töissä vastaan tulevia haasteita, hyöty tästä on puolin ja toisin.
Väitöskirjaa tehdessä jouduin astumaan oman mukavuusalueeni ulkopuolelle, tilastotieteen pariin, mikä antoikin paljon. Opin analysoimaan päätösten vaikutuksiaja ymmärtämään, miten eri tekijät korreloivat keskenään. Syvällisempi näkemys pitkän aikavälin tavoitteista on ollut arvokasta valuuttaa urallani. Vaikka kaikki opitut asiat eivät suoraan sovellu käytäntöön, ne voivat silti vaikuttaa ajatustapaamme ja ongelmanratkaisutaitoihimme.
Miten päädyit väitöskirjasi aiheeseen?
Aihe lähti eräästä yrityksemme parannusprojektista. Meillä oli tiettyjä mittareita, mutta meillä ei ollut vastausta siihen, miten toimitusaika korreloi yrityksen kannattavuuden kanssa, joten minä halusin selvittää tämän. Nyt tiedetään, miten aika korreloi ja mitkä ovat vaikuttavat tekijät parempaan kannattavuuteen.
Miten rahoitit tohtoriopinnot?
Tein töitä opintojen aikana mutta sain myös Suomen Akatemialta tukea, jonka avulla pystyin noin puoli vuotta fokusoimaan kokopäiväisesti väitöskirjaan.
Miksi tohtoriopinnot?
Täytyy myöntää, että en ollut koskaan ajatellut tohtoriopintoja. Graduohjaajani professori Merja Wanne antoi minulle täydet pisteet gradustani. Loppupalautetta kuunnellessa mukana oli myös Matti Linna, ja yhdessä he kannustivat minua jatkamaan tohtoriopintoihin. En ihan heti lähtenyt, mutta ajatus jäi muhimaan ja vuoden sisällä pistin paperit vetämään Vaasan Yliopistoon. Eli tämä oli tällainen onnenkantamoinen, sattumien yhteensattuma, että minusta tuli tohtori, vaikka en sitä itse osannut aikanaan ajatella.
Mitä haluat sanoa/vinkata tohtoriopintoja vielä harkitsevalle henkilölle?
Neuvoni tohtoriopiskelijoille on, että ottakaa opinnot harrastuksena, nauttikaa siitä ja tehkää väitöskirja itsellenne tärkeästä aiheesta. Vaikka itse tein väitöskirjani yritykselle tärkeästä aiheesta, niin se oli myös minulle itselleni mielenkiintoinen ja tärkeä. Fokusoi omaan mielenkiintoon, silloin opinnoista tulee harrastus. Tohtoriopinnot ovat aika paljon itsenäistä puurtamista, mutta hyvällä tavalla, ne tuovat myös positiivista energiaa. Verkostoituminen muiden opiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa auttaa myös jaksamaan eteenpäin.