Alliance for Socially-acceptable & Actionable Plants (ASAP)

Suomen akatemia

Nelivuotinen Alliance for Socially-acceptable & Actionable Plants (ASAP) on kansainvälinen tutkimushanke, jota rahoittaa Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö NSF yhdessä kumppanimaiden rahoitusorganisaatioiden kanssa Global Centers-rahoitusinstrumentilla. Vaasan yliopiston toteuttamaa Suomen osahanketta rahoittaa Suomen Akatemia noin 1,3 miljoonalla eurolla. Hankkeen kansainvälistä tutkimuskonsortiota johtaa Illinoisin yliopisto Yhdysvalloissa. Kansainväliseen tutkimuskonsortioon kuuluu Vaasan ja Illinoisin yliopistojen lisäksi Stony Brookin yliopisto Yhdysvalloista, Oxfordin ja Essexin yliopistot Isosta-Britanniasta sekä Yamaguchi-yliopisto Japanista.

Tutkimushankkeessa kehitetään muuntogeenisiä kasvilajeja, jotka on tarkoitettu biopolttoaineiden tuotantoon. Keskeisenä tavoitteena on osoittaa, että energiatiheitä ja vesitehokkaita kasvilajeja on mahdollista tuottaa teolliseen käyttöön. Hankkeen asiantuntijat tutkivat myös muuntogeenisten kasvien ja biopolttoaineiden yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä sekä eettisiä kysymyksiä. Tarkoituksena on osoittaa, miten synteettisen kasvibiologian uudet ideat voivat edistää kestävän, kannattavan ja joustavan biotalouden kehittämistä yhteiskunnallisesti hyväksyttävällä tavalla. Lisäksi tarkastellaan kulttuurisia ja oikeudellisia tekijöitä, jotka vaikuttavat julkiseen hyväksyntään, kuten energia- ja geenimuuntelupolitiikkaa, asenteita uutta teknologiaa kohtaan sekä erilaisia eettisiä ja oikeudellisia perinteitä.

Vaasan yliopisto on mukana hankkeessa selvittämässä kehitettävien geenimuunneltujen kasvien ja niistä valmistettujen biopolttoaineiden yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä ja asiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Näissä teemoissa Vaasan yliopisto tekee läheistä yhteistyötä Essexin yliopiston kanssa. Vaasan yliopistolla on lisäksi biopolttoaineiden sääntelyyn, standardointiin ja seurantaan liittyviä tutkimustehtäviä. Tutkimusta varten kerätään aineistoa Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta ja Suomesta. Tutkimuksen tuloksena syntyy suosituksia muuntogeenisen biopolttoainetuotannon seurantaan ja julkiseen valvontaan.

**

Lue lisää Vaasan yliopiston uutisesta: Vaasan yliopistolle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta muuntogeenisiin biopolttoaineisiin liittyvään tutkimukseen (4.10.2024)

Kesto
Hankkeen kesto
-
Budjetti
Ulkoinen rahoitus
1 307 056€
Kokonaisbudjetti
1 867 222€
Yksiköt ja ryhmät
Hankkeeseen osallistuvat Vaasan yliopiston toimijat
InnoLab
Johtaminen
Tekniikka ja innovaatiojohtaminen
Strateginen liiketoiminnan kehittäminen
Networked value systems NeVS
Julkinen toiminta ja hallinto
Henkilöt
Hanketta koordinoiva organisaatio
Rahoittajat