Ruokahävikin liiketoimintaekosysteemiä rakentamassa -PAJATSO


PAJATSO-hankkeen päämääränä on kansallisen ruokahävikkitiekartan mukaisesti edistää hävikin vähentymistä uuden teknologian ja sosiokulttuurisen muutoksen avulla. Samalla tuetaan kestävän ruokajärjestelmän rakentumista. Lopputuotoksena syntyy ruokahävikin liiketoimintaekosysteemi.
Hanke keskeisimmät tuotokset jakaantuvat seuraaviin työpaketteihin:
- Ruokahävikkimittauksen automatisointi
- Ruokahävikin vähentämisen menetelmäpankki
- Ruokahävikkiratkaisujen levitysmekanismit
Vaasan yliopisto (SC-Research) on vastuussa työpaketeista 1 ja 2. Hanke on jatkoa SC-Researchissa tehdylle systemaattiselle ruokahävikin vähentämisen kehitystyölle, joka käynnistyi Etelä-Pohjanmaalla Ecowaste4Food-hankkeella 2017 ja jota vietiin eteenpäin ”Ruokahävikin vähentäminen julkisissa suurkeittiöissä” eli Wasteless-hankkeella 2019.
Hankekumppanit:
Luonnonvarakeskus
Lapuan kaupunki
Yhteistyötahot:
Oiwa Solutions Oy
Biovaaka Oy