TENTA Työkaluja yrityksille tekoälymenetelmien käyttöönottoon

Euroopan unionin osarahoittama

Tekoälyyn ja koneoppimiseen pohjautuvia menetelmiä on kansainvälisesti käytetty laajasti jo hieman yli kymmenen vuoden ajan, mutta suomalaisissa yrityksissä tekoälyratkaisuihin pohjautuvia käytännön sovelluksia käytetään edelleen varsin vähän. Yhtenä suurimmista haasteista tekoälyratkaisujen soveltamisessa on osaamisen puutteen lisäksi tekoälyalgoritmien kehittämiseen tarvittavien resurssien korkea hinta. 

 TENTA-hankkeessa kehitetään yrityslähtöisesti ohjelmistotyökaluja, -esimerkkejä ja käyttöopastusta, joiden avulla myös pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) voivat ilman merkittäviä laitteistohankintoja valjastaa omaan käyttöönsä erilaisia tekoälyalgoritmeja, mukaan lukien laajat kielimallit, joihin esimerkiksi viime aikoina laajasti uutisoitu ChatGPT perustuu. Tekoälymenetelmien teollinen käyttö kiihdyttää teknologian kehitystä ja nostaa tekoälypohjaisten ratkaisujen vaatimustasoa. Tästä syystä jo muutaman vuoden takainen teknologia voi olla vanhentunutta kansainvälisiin kilpailijayrityksiin verrattuna. Alueen yritykset saisivatkin markkinaetua uusimpiin virtauksiin pohjautuvien tekoälysovellusten hyödyntämisestä.   

Hankkeen teknisenä pohjana toimivat mm. tekoälymallien koulutuksellinen hienosäätö (fine-tuning) ja siirtokoulutus (transfer learning). Nämä teknologiset ratkaisut mahdollistavat monimutkaistenkin mallien hyödyntämisen kohtuullisilla laskennallisilla resursseilla ja tarjoavat mahdollisuuden myös pk-yrityksille hyödyntää erittäin suorituskykyisiä tekoälymalleja toteuttamaan tarkasti rajattuja tehtäviä erinomaisella tarkkuudella. Hankkeessa toteutettavat esimerkit ja ohjelmistotyökalut pyritään kehittämään mahdollisimman laaja-alaisiksi yhdessä Etelä-Pohjanmaalaisten yrityskumppanien kanssa, ja siten varmistetaan tulosten hyödynnettävyys yrityskentän eri sektoreilla. Tätä tavoitetta tukee myös mukana olevan yrityskumppaniryhmän heterogeeninen luonne.   

Hankkeen veturina toimii Vaasan yliopisto, ja Etelä-Pohjanmaalla toimivat kumppaniyritykset BSTR Luova Konttori Oy, Epec Oy, E.S. Lahtinen Oy, Greenstep Oy, ja Into Seinäjoki Oy, sekä Pohjanmaalla toimiva Starsview Oy. Hankkeessa tuotetut ohjelmistot, esimerkit ja käyttöoppaat annetaan kaikkien kiinnostuneiden tahojen käyttöön.

Kesto
Hankkeen kesto
-
Budjetti
Kokonaisbudjetti, Vaasan yliopiston osuus
348 473€
Yksiköt ja ryhmät
Hankkeeseen osallistuvat Vaasan yliopiston toimijat
Digitaalinen talous
Tekniikka ja innovaatiojohtaminen
Laskentatoimi ja rahoitus
Auditing and control in accounting
Henkilöt
Vastuuhenkilö Vaasan yliopistossa
Yhteyshenkilöt
Hanketta koordinoiva organisaatio
Yhteistyökumppanit