Akateemiset perinteet: Opiskelijoiden wappu on hauskanpitoa ja yhdessäoloa
Vaasan yliopiston opiskelijat aloittavat vapun juhlimisen huhtikuun puolivälissä. Ylioppilaskunta luotsaa Wappuputkinto-tapahtumaa. Se on tapahtumakokonaisuus, joka pitää sisällään ainejärjestöjen tapahtumia, kuten sitsejä tai leikkimielisiä kilpailuja, joihin osallistuessaan saa merkinnän putkintopassiin.
Putkinnossa on mahdollisuus osallistua esimerkiksi Herkkuapproon, missä kierrellään keskustan ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi ylioppilaskunta järjestää simajoogan ja loppuhuipennukseksi hulppeat wappujuhlat.
Kuulostaa rankalta mutta myös aika hauskalta. Miten on alkoholin laita?
- Opiskelijavappua voi aivan hyvin viettää ilman alkoholia! On useita täysin alkoholittomia tapahtumia, ja missään tapahtumissa ei ole pakko juoda. Alkoholittomuus otetaan huomioon kaikissa tapahtumissa, kertoo Wappuputkintoa koordinoiva Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen tapahtumavastaava Lauri Hasa.
Patsaan lakitus kokoaa opiskelijat ja kaupunkilaiset yhteen
Vappuaatto huipentuu opiskelijoiden yhteiseen piknikiin Hoviskan eli Hovioikeuden rannassa. Rantaan levittäydytään viltein ja omin eväin. On kiva nähdä opiskelukavereita vielä ennen kesää tai mahdollisesti solmia uusia ystävyyssuhteita. Saattaapa tekniikan alan opiskelijoiden peräkärrysaunakin tarjota löylyt rannan tuntumassa.
Kellon käydessä kohti ilta kuutta iloinen juhlajoukko siirtyy keskustaan seuraamaan Topelius-patsaan lakitusta. Patsaan lakituksen seuraaminen ei ole vain opiskelijoiden hupia. Kevättä paikalle saapuu juhlistamaan kaupunkilaisia, ja lakituksen seuraaminen on yhä edelleen monen Vaasan yliopiston alumnin vapputraditio. Topeliuksen saadessa lakin päähänsä myös yleisö kaivaa omat lakkinsa esiin - kuka hohtavan valkoisen ja kuka jo tyylikkäästi ajan patinaa keränneen.
Lakituksen jälkeen opiskelijat siirtyvät vätköille eli toistensa luo viettämään aikaa ennen kuin siirrytään varsinaisiin vappujuhliin. Niissä juhlissa usein vierähtääkin aamun pikkutunneille asti.
Teekkarikaste on osa juhlahumua
Vappupäivän aamuna tuleva teekkari raottaa silmiään ja hampaat kalisten miettii edessä olevaa hyistä kyytiä teekkarikasteessa. Kyseessä on perinne, jossa ensimmäisen vuoden tekniikan alan opiskelijasta tulee teekkari ja hän saa vihdoin painaa tyylikkään mustalla tupsulla koristellun teekkarilakin päähänsä. Nimensä mukaisesti tuleva teekkari käy siis kastautumassa, mutta missä – sitä ei vielä artikkelia kirjoittaessa tiedetty.
Viime vuonna tulevat teekkarit kastettiin Hietasaaren rannalla, mutta on heitä tavattu kylpemässä myös Mansikkasaaressa sekä suihkulähteessä kaupungintalon edustalla.
Teekkarikasteen juhlallisuudet aloitetaan Vaasan kaupungintalon luona, jossa kuunnellaan juhlapuheita. Paikalla on opiskelijoiden lisäksi usein uteliaita kaupunkilaisia sekä tekniikan alan opettajia.
Mustan tupsun mysteeri
Tekniikan akateemisten tietojen mukaan teekkarius täytti viime vuonna 150 vuotta, ja nykyinen teekkarilakki on ollut käytössä noin 130 vuotta. Alkuvuosina teekkarilakin ulkonäöstä kiisteltiin, mutta nykyiseen version päädyttiin, koska katsottiin että se “... erittäinkin miellyttää naisia.”
- Kastetut saavat teekkari-nimikkeen tunnisteeksi teekkarilakin, jota on oikeus pitää meidän teekkarilakkiohjesäännön mukaisesti, kertoo teknillisten tieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Tutti ry:n puheenjohtaja Roni Haakana.
Tosiaan, jokaisella teekkarikaupungilla on omat ohjesäännöt lakin käyttöön liittyen. Pääasiassa lakkia saa vapaasti käyttää Vaasassa Topelius-patsaan lakituksesta alkaen syyskuun loppuun asti. Tällöin vietetään lakinlaskua käyttöoikeuden päättymisen merkiksi.
- Teekkarilakkiohjesääntöön on asetettu erilaisia poikkeuksia, jolloin lakkia saa aina käyttää käyttöajan ulkopuolella, kuten excursiot tai oppilaitosvierailut, joissa mennään edustamaan Vaasan yliopistoa. Tutin hallitukselta voi anoa lakinkäyttölupaa koska vaan, mutta se myönnetään vain hyvin perusteltuihin tilanteisiin.