Image
University of Vaasa Senior Researcher Anupam Dutta
06.06.2023

Bangladeshista Vaasaan: yliopiston monitieteinen ympäristö inspiroi Anupam Duttaa

Kirjoittajat
Nina Jokiaho
Anupam Dutan intohimo on tutkimus. Hän on rakentanut menestyksekkään tutkijanuran Vaasan yliopistossa, akateemisessa kodissaan. Samalla hänen perheestään on tullut Suomen kansalaisia, ja he kaikki kutsuvat nyt Suomea kodikseen.

Anupamin matka Vaasaan alkoi vuonna 2010, kun hän sai stipendin MBA-ohjelmaan Espanjaan. Suoritettuaan MBA-tutkinnon hän alkoi silmäillä erilaisia tohtorikoulutuksia Euroopassa. Hän haki useaan ohjelmaan ja pääsi kolmeen: Vaasassa, Tallinnassa ja Italian Trentossa.   

– Vaasan yliopisto tarjosi hyvän apurahan ja oli ainoa yliopisto, jossa oli mahdollisuus tehdä  tohtorin tutkinto tilastotieteen alalta, jonka todella halusin tehdä. Olin myös huomannut, että professori Seppo Pynnönen Vaasan yliopistosta teki paljon talousalan tilastotutkimusta. Tämä teki Vaasasta minulle parhaan vaihtoehdon, enkä kadu sitä lainkaan, Anupam sanoo hymyillen.  

Anupam valmistui tohtoriksi vuonna 2015. Hän on työskennellyt Vaasan yliopistossa siitä asti, ensin  tutkijatohtorina laskentatoimen ja rahoituksen yksikössä, ja vuonna 2021 hänet ylennettiin vanhemmaksi tutkijaksi Vaasan yliopiston uramallin mukaisesti. 

Palkittu ja tuottava tutkija   

Anupamille on myönnetty Vaasan yliopiston Vuoden tutkimusteko -palkinto. Lisäksi hän on saanut Pohjanmaan  Kauppakamari-palkinnon Pohjanmaan kauppkamarilta ja Åbo Akademi -palkinnon Åbo Akademin säätiöltä.  

– Tunsin itseni onnekkaaksi, kun sain Vuoden tutkimusteko -palkinnon vuonna 2018, koska samana vuonna yliopistomme vietti 50-vuotisjuhlavuottaan, ja palkinto luovutettiin suuressa juhlassa. Olen ylpeä näistä palkinnoista.  

Anupam on myös yksi yhdestätoista Vaasan yliopiston tutkijasta, jotka kuuluivat kahteen prosenttiin maailman vaikuttavimmista tutkijoista vuonna 2022.

Hänen tutkimusintressejään ovat rahoitusmarkkinoiden volatiliteetti, hinnanmuodostus ja FinTech. Anupamin kirjoittamia artikkeleita on julkaistu useissa maineikkaissa alan lehdissä, kuten Journal of Empirical Financessa, Journal of Futures Marketsissa, International Journal of Finance and Economicsissa, Economics Letterissä, Energy Economicissa ja The Energy Journalissa.  Hänen H-indeksinsä on viidessä vuodessa noussut 27:ään. 

– Olin Stanfordin listalla myös vuonna 2021 eli kahtena peräkkäisenä vuotena. Mitä H-indeksiin tulee, olen ollut kiireinen ja tuottava viime vuosina. Vaasan yliopisto on hyvin avoin monitieteiselle tutkimukselle. Täällä on vapaus tutkia tutkimusalansa eri alueita, laajentaa portfoliotaan ja seurata kiinnostuksen kohteitaan. Myös kollegani täällä yliopistolla ovat mukavia ja valmiita auttamaan ja tekemään yhteistyötä. Esihenkilöt ovat ystävällisiä, inspiroivia ja avuliaita, ja he haluavat puhaltaa yhteen hiileen alaistensa kanssa. Tämä on keskeinen tekijä, jos haluaa menestyä. Täytyy myös lukea uusia artikkeleita ja pysyä ajan tasalla.  

Vaasan yliopiston tavoitteena on tehdä tutkimusta kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Näkyykö tämä tutkimuksessasi?  

– Kyllä, olen viime aikoina keskittynyt kestävään rahoitukseen ja puhtaaseen energiaan. Olen julkaissut paljon artikkeleita näistä aiheista, sillä ne ovat uusi trendi rahoituksessa. Rakastan työskentelyä näiden uusien aiheiden parissa kahdesta syystä: työni vaikuttaa yhteiskuntaan ja pääsen myös olemaan suunnannäyttäjä näillä uusilla tutkimusaloilla sekä luomaan ja kehittämään ideoitani. Rakastan työtäni – se on suurin inspiraationi.  

Anupam myös opettaa kahdesta kolmeen kurssia vuodessa.  

– Kurssit pitävät minut kiireisenä noin kolme kuukautta vuodesta, ja lopun ajan teen tutkimusta. Olen saanut opiskelijoilta hyvät arviot lähes kaikista kursseista. Tutkimukseni todella auttaa myös opetustyössäni, koska pystyn antamaan opiskelijoille esimerkkejä tosielämästä. Kun opiskelijoille näyttää reaalimaailman data-analyysejä, se myös motivoi heitä enemmän. Heidän tarvitsee tietää, miten tätä teoreettista tietoa voidaan käyttää käytännön elämässä – on erittäin tärkeää rakentaa silta teorian ja käytännön välille.  

Tunnen oloni aina kotoisaksi, kun menen yliopistolle. 
Anupam Dutta, Vanhempi tutkija, Vaasan yliopisto

Monikulttuurinen yliopisto    

Vaasan yliopisto on kansainvälinen yliopisto, jonka akateemisesta henkilöstöstä kolmannes tulee ulkomailta. Henkilöstömme edustaa yli 40:ää eri kansallisuutta.  

– Uskoisin, että omassa oppiaineessani yli puolet ovat ulkomailta. Kun meillä on kokous tai kun menen yliopistolle, tapaan pääasiassa muita ulkomaalaisia.   

Ennen kuin Anupam saapui Vaasaan, hän tunsi yliopiston lähinnä vain lukemistaan hyvistä yliopistolaisten tutkimusjulkaisuista. Kaksi asiaa kuitenkin yllätti hänet: ulkomaalaisten määrä ja suomalaisten erinomainen englannin kielen taito.  

– Tällä on puolensa ja puolensa. Hyvä puoli on, että kaikki kollegat osaavat englantia, ja kun menee kauppaan tai mihin tahansa, kaikki siellä osaavat englantia. Tämä on erittäin hyvä, ei tunne jäävänsä ulkopuoliseksi. Huono puoli on, että ei opi suomen kieltä.  

Image
Anupam Dutta has settled down in Vaasa. 

Vaasa on nyt loppuelämän koti 

Anupam on kotoisin Bangladeshista, jossa on erittäin paljon ihmisiä pienellä alueella. Hän on viettänyt aikaa myös Madridissa, kaupungissa, joka ei koskaan nuku. 

– Vaasaan tullessani oli pienoinen järkytys, että tiet olivat aina niin autiot ihmisistä ja autoista. Nyt rakastan tätä kaupunkia. Missä ikinä käynkin, haluan palata kotiin Vaasaan. Samoin tuntee perheeni, vaimoni ja tyttäreni. 

Anupam on asunut Vaasassa nyt yksitoista vuotta, asettunut asumaan perheensä kanssa ja ostanut asunnon Palosaarelta. Hänen vaimonsa on suorittanut yleisen kielitutkinnon (YKI) ja on nyt Suomen kansalainen.  

– Tyttäreni on syntynyt Suomessa, joten sekä hän että vaimoni ovat yhä enemmän suomalaisia. Molemmat puhuvat sujuvasti suomea, ja joskus he puhuvat suomea myös keskenään. Tyttäreni on suomenkielisessä päiväkodissa ja vaimoni opiskelee hammashoitajaksi suomenkielisessä ohjelmassa. Vain minä itse en ole vieläkään löytänyt aikaa oppia suomen kieltä, sillä teen koko ajan tutkimusta. 

Anupamin veli Probal Dutta saapui Suomeen vuonna 2018. Hän on tohtorikoulutettava Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen akateemisessa yksikössä ja hänen väitöskirjansa valmistuu pian. Veljekset ovat myös kirjoittaneet yhdessä kuusi tutkimusjulkaisua.  

– Minusta tuntuu hyvältä, koska tyttärelläni on nyt joku sukulainen täällä. He viettävät paljon aikaa yhdessä ja hän on hyvin kiintynyt setäänsä. Meille oli hyvin tärkeää laajentaa perhettä. 

Mitä mieltä olit jutusta?