Kielikylpyasiantuntija, professori Diane J. Tedick vierailee yliopistossa

Uutisen oletuskuva
Fulbright Specialist, professori Diane J. Tedick Minnesotan yliopistosta Yhdysvalloista vierailee Vaasan yliopiston monikielisyyden ja kielikylvyn tutkimusyksikössä 29.5.–17.6.2012. Tedickin vierailu on ensimmäisiä Fulbright-ohjelman avustuksella järjestettäviä vierailuja Vaasan yliopistossa.

Professori Tedick on arvostettu kylpyasiantuntija. Tedickin kiinnostus kielikylpyopetukseen heräsi hänen ollessaan englanninkielen opettajana Espanjassa.

– Perinteinen tapa ja pelkän kieliopin opettaminen ei ollut mielekästä itselleni, eikä oppilailleni. Paremmin kieltä opitaan, kun kielen oppiminen yhdistyy johonkin tiettyyn mielenkiintoiseen asiaan ja sisältöön.

Tedickin yhtenä tutkimuskohteena on kielikylpyopettajien ohjaaminen ja kehittäminen. Tedick pitää kahden päivän mittaisen workshopin kielikylpyopettajille.

– Sisällön lisäksi toivoisin, että opettajat kiinnittäisivät enemmän huomiota kieleen ja sen oikeellisuuteen.

– Suomen tilanne kielikylpyopetuksen suhteen on Yhdysvaltoihin verrattuna hyvä. Suomessahan ruotsin kielen asema on jo laissa, kun taas meillä ei ole määritelty virallisia kieliä, Tedick selittää.

– Vaasassa voisi olla mielenkiintoista testata sellaista kielikylpyopetusta, jossa samassa ryhmässä ovat sekä äidinkielenään suomea että ruotsia puhuvat. He oppisivat toisiltaan ja myös opetus olisi kahdella kielellä.

Tedickin vierailu Vaasaan tuli ajankohtaiseksi viimeisen vuoden aikana, kun hänet nimitettiin yhdessä professori Siv Björklundin kanssa vuonna 2013 julkaistavan aikakauslehden Journal of Immersion and Content-Based Language Education (JICB) toimittajaksi. Vierailun aikana Tedick ja Björklund suunnittelevat tarkemmin uutta lehteä.

– Tedickin vierailu on ensimmäinen Fulbright-ohjelman avustuksella järjestettävä vierailu Vaasan yliopistossa. Olemme tästä erittäin ylpeitä ja kiitollisia, professori Siv Björklund kertoo. Fulbright Specialist Programme mahdollistaa rahoituksen yhdysvaltalaiselle asiantuntijalle 2–6 viikoksi suomalaiseen yliopistoon.

Tedickin alustaviin suunnitelmiin kuuluu myös mm. keskusteluja tohtorikoulutettavien kanssa, luento kasvatustieteen tutkimusmetodeista, workshop kielikylpyopettajille ja keskustelut kielikylvystä eri intressiryhmien kanssa.

Mitä mieltä olit jutusta?