Nyyti vinkkaa 4/2021

Nyyti vinkkaa - Nyyti News
Viime viikolla vietetty Opiskelijoiden Mielenterveyspäivä oli huikea menestys. Kampanjan aikana tavoitettiin yli puoli miljoonaa henkilöä. Päivän ympärillä kampanjoitiin teemalla: #AvunArvoinen. Mm. Twitterissä tämä hashtag mainittiin 215 twiitissä, joiden tavoittavuus oli yhteensä lähes 375.000. Päivän viraalipilvi oli upeaa katseltavaa.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjan aikana Nyyti julkaisi seitsemän tarinaa, jotka kuvasivat opiskelijoiden omia kamppailuja sen kanssa uskaltaako hakea apua ja miten sitä saa. Tarinat ovat sisällöiltään ajattomia ja voivat olla iloksi monelle sellaiselle, joka itse kamppailevat samankaltaisten asioiden kanssa. Tarinat ovat luettavissa verkkosivuillamme . Käy lukemassa ja jaa muillekin luettavaksi!

Järjestämme seuraavan kuukauden aikana kaksi webinaaria. Jaxuhaleista konkretiaan -webinaari järjestetään torstaina 29.4.2021 ja Pakko suorittaa? Sisäisen piiskurin haastaminen -webinaarin tiistaina 11.5.2021. Lue lisää näistä webinaareista sekä chateistämme että NyytiTalk-lähetyksistämme ja NyytiCast-podcasteistämme tästä uutiskirjeestä.

Tämän uutiskirjeen jutut ovat vapaasti jaettavissa ja hyödynnettävissä.

Kiitos #AvunArvoinen - Opiskelijoiden mielenterveyspäivä

Kiitos #AvunArvoinen-kampanjaan osallistumisesta! Ensi vuoden kampanjan ajankohta on 4-14.4.2022 ja varsinaista Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään keskiviikkona 13. huhtikuuta 2022.

Vastaathan kampanjan palautekyselyyn!

Webinaareja

Jaxuhaleista konkeretiaan 29.4.2021

29.4.2021 klo 15.00-16.30 järjestettävässä webinaarissa puhutaan jaksamista tukevista konkreettisista keinoista. Webinaarissa aihetta käsitellään myös erilaisten harjoitteiden avulla ja levähdetään hetki lempeän palautumisharjoituksen äärelle.

Webinaari on avoin kaikille opiskelijoille.

Lisää tietoa webinaarista ja ilmoittautumislinkin löydät Nyytin verkkosivuilta.

Pakko suorittaa? Sisäisen piiskurin haastaminen -webinaari tiistaina 11.5.2021

Järjestämme 11.5. 2021 klo 16.00-17.30 webinaarin itsekritiikistä, suorittamisen pakosta ja sisäisen piiskurin haastamisesta sekä rakentavammasta suhtautumistavasta itseä kohtaan.

Webinaari tarjoaa näkökulmia omien suorittamisajatusten uudelleen pohdintaan ja käytännöllisiä vinkkejä oman sisäisen ”piiskuruuden” haastamiseen.

Toteutuksesta vastaa Nuorten mielenterveysseura - Yeesin yliopistoharjoittelija Anna.

Lue lisää webinaarin sisällöstä Nyytin sivulta.

Tervetuloa osallistumaan keskusteluun tai mukaan kuuntelemaan!

Vertaistukea

Vielä ehdit mukaan Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokioihin!

Tänä keväänä miehiksi itsensä identifioivilla opiskelijoilla on mahdollisuus turvallisesti purkaa mielenterveyttä heikentäviä asioita yhdessä muiden kanssa.

Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokiota järjestetään vielä kaksi kertaa:

  • 4.5.2021 kello 18–20
  • 25.5.2021 kello 18–20

Tuokioita ohjaavat työntekijämme Eetu ja vapaaehtoisemme Sami. Tuokioihin on ennakkoilmoittautuminen.

Löydät tarkempaa tietoa Miesten vuoro -vertaiskeskustelutuokioista sekä linkin ennakkoilmoittautumiseen verkkosivultamme.

Ylitse MentorApp -sovelluksesta tukea ja juttuseuraa, kun opiskelut stressaa

Nyytin ja Yeesin yhteisessä Jaksaa, jaksaa? -hankkeessa mentorit tarjoavat tukeaan toisen asteen opiskelijoille. Ylitse MentorApp on puhelimeen ladattava sovellus, jossa mentorointikeskustelut käydään nimettömästi viesteillä.

Keskustelu on aina luottamuksellista ja mentoreihin ollaan yhteydessä nimimerkin avulla. Mentorilta saa vertaistukea liittyen opintoihin, stressiin, ajanhallintaan, tulevaisuudensuunnitelmiin sekä muihin opiskelijan arjessa ja elämässä askarruttaviin asioihin.

Jaksaa, jaksaa? -mentorit löytyvät hakusanalla "Jaksaminen opinnoissa". Ylitse MentorAppin voi ladata Google Playsta tai App Storesta.

Nyytin Chat

Nyytin Chatit toukokuussa

  • to 6.5. klo 18-20 Olen erilainen kuin muut. Onko minulla paikkaa opiskeluyhteisöissä?
    Onko sinulla tunne siitä, että sinua ja muita opiskelijoita erottaa jokin läpinäkyvä seinä? He siellä ja minä täällä. Tunnetko usein, että sinun pitäisi olla jotenkin toisenlainen tullaksesi arvostetuksi sellaisena kuin olet? Tuntuuko siltä, että järjestetty toiminta ei ole sinua varten? Kalvava tunne siitä, että jokin on vialla: olo kuin olisi neliskanttinen palikka, jota laitetaan kolmion malliseen reikään. Tiesithän, että et ole ainoa opiskelija, josta tuntuu siltä.
    Tule chattailemaan aiheesta muiden kanssa: muillakin on vastaavan kaltaisia tuntemuksia kuin sinulla. Kenties porukasta löytyy myös tukea, jolla omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin voi vaikuttaa
     
  • to 20.5. klo 18-20 Osaako (enää) olla porukassa?
    Iso osa kanssakäymisestämme muiden kanssa on tapahtunut viime aikoina verkossa. Normaalimpi arki kasvokkaisine kohtaamisineen on kuitenkin häämöttämässä nurkan takana. Millaista se tulekaan taas olemaan? Miltä tuntuu olla taas enemmän läsnä kampuksella, lähiopetuksessa ja mahdollisesti osana erilaisia tapahtumia ja porukoita? Millaisia taitoja kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa tarvitaankaan? Mitä jos normaalimpi arki jännittää todella paljon?
    Osallistu mukaan chattiin: chatissa voi jutella muiden opiskelijoiden kanssa omista huolista ja tuntemuksista. Muillakin on varmasti samoja mietteitä kuin sinulla!
     
  • to 27.5. klo 18-20 Yksinäisenä korkeakoulussa
    Tuntuuko siltä, että olet jäänyt opinnoissasi yksin? Ei ole ketään, keneltä kysyisi neuvoa kursseilla tai mitään porukkaa, jossa voisi olla oma itsensä. Tai mahdollisesti seuranasi on tunne ulkopuolisuudesta; tulenko nähdyksi omana itsenäni? Onko minulla väliä? Tai kenties kaikki on monella tapaa hyvin, mutta yksinäisyyden tunne aina välillä nousee pintaan? Mahdollisesti mennyt poikkeusaika on tehnyt sen, että yhteydet muihin ihmisiin ovat katkenneet?
    Chatissa jutellaan muiden samankaltaisia tuntemuksia kokevien opiskelijoiden kanssa ja pohditaan niitä keinoja, joilla omaan tilanteeseen voisi vaikuttaa. Mikä voisi auttaa? Mitä vinkkejä muilla on? Miten tukea omaa jaksamista ja hyvinvointia? Osallistumalla voit saada itsellesi hyötyä ja samalla auttaa muita

NyytiTalk

NyytiTalk IG: YTHS:n Tommi Väyrynen vastaa opiskelijoiden kysymyksiin mielenterveyspalveluista

Mitä palveluita YTHS:llä on tarjolla mielenterveyden ongelmiin? Miten niihin hakeudutaan ja päästään? Mitä terapiaa YTHS itse tarjoaa? Entä voiko YTHS:ltä saada B-lausuntoa Kelan kuntouttavaan psykoterapiaan hakeutumista varten?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastasi perjantaina 16.4.2021 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen. Väyrystä haastatteli Nyytin vapaaehtoinen, sosionomiopiskelija Matilda Lähdekorpi.

Katso tallenne ja ota YTHS:n palvelut kerralla haltuun!

NyytiCast

Kuuntele uusin NyytiCast #36: Jutellaan psykoterapiasta

Terapiasta puhutaan nykyään enemmän kuin koskaan. Saatavuuden epäkohdat herättävät paljon keskustelua, ja toisaalta suhtautuminen terapiassa käymiseen näyttää muuttuneen myönteisemmäksi. Harjoittelijamme Henrin kanssa näitä ajankohtaisia asioita pohtivat vapaaehtoisemme Matilda sekä Mieli ry:n kehitysjohtaja ja psykiatri Kristian Wahlbeck.

Tämän jakson myötä NyytiCast on uudistunut. Se tarjoaa edelleen sekä samaistumiskokemuksia että asiantuntijatietoa, mutta jaksot ovat lyhentyneet. Opiskelijanäkökulma on entistä vahvempi.

Aiemmin tuotetut NyytiCast-jaksot löydät Nyytin verkkosivuilta.

Mitä mieltä olit jutusta?