Nyyti vinkkaa 5/2021
Toisille kesän saapumisen tarkoittaa valmistumista ja sitä myötä suuntautumista uuteen, tuntemattomaan ja jännittävään elämänvaiheeseen. Joillekin kesä tuo tullessaan tiedon opintojen alkamisesta tai jopa opintopaikatta jäämisestä. Toisilla kesä tarkoittaa uurastusta kesätöissä ja ehkä haasteita lukuvuodesta palautumisessa. Joillakin on ollut vaikeuksia löytää kesätyöpaikka ja edessä onkin lisää opiskelua. Opiskelun jatkaminen kesällä voi olla myös oma valinta.
Kaikkiin näihin tilanteisiin liittyy odotuksia omaa taloutta kohtaan tai taloudellisia haasteita. Nyytin kesäkuussa puhumme taloudesta ja työstä ja näiden kytköksistä mielenterveyteen. Myös kuntavaalit ovat esillä.
Nyytin chateissä pohditaan kesäkuussa työelämään siirtymistä, koronavuoden työelämäoppeja ja opintojen, työn ja perheen yhteensovittamista. Kuntavaalien alla aiheena on myös mielenterveyspalveluihin vaikuttaminen.
NyytiTalk -lähetyksessä 3.6. klo 15.00 alkaen keskustelemme siitä, miten rakentaa ja säilyttää uskoa itseensä, kun siirtyy työmarkkinoille epävarmassa tilanteessa.
Kesäkuun blogeissa pureudutaan opiskelijoiden taloudelliseen tilanteeseen sekä pohditaan, miten työelämätaitoja kuten stressinsietokykyä ja sopeutumista voidaan kehittää jo opintojen aikana. Jaamme myös tarinan, jossa vastavalmistunutta generalistia sekä hirvittää että kutkuttaa hypätä valmistumisen jälkeiseen suureen tuntemattomaan.
Nostamme esille akateemista asiantuntijuutta ja myötätuntoa vlogin muodossa. Jaamme myös artikkeleita työelämään siirtymisestä ja oikean alan valitsemisesta itsereflektointiasi tukemaan.
Kuun puolessavälissä siirrämme fokusta työelämästä talouteen ja jaamme vinkkejä oman talouden hallintaan. Loppukuusta, kun yhteishaun tulokset selviävät, myötäelämme sekä ilossa että pettymyksessä.
Seuraa toimintaamme Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, Tuudossa ja tietenkin verkkosivuillamme.
Toivotamme kaikille ihanaa kesää!
Tästä uutiskirjeestämme löydät kesäkuun tapahtumien lisäksi tietoa uusista videoistamme, viimeksi julkaistuista NyytiCast-podcasteistä sekä Nyytin kuntavaalitavoitteista.
Tämän uutiskirjeen jutut ovat vapaasti jaettavissa ja hyödynnettävissä.
Äänestämällä edistät mielenterveyttä – Kuntavaalit 2021
Kunnissa päätetään suoraan nuorten ja opiskelijoiden arkeen vaikuttavista asioista. Haluamme nostaa nuorten ja opiskelijoiden äänestysaktiivisuutta keskustelemalla vaaleissa mielenterveydestä ja osallisuudesta!
Haluamme myös herätellä ehdokkaita pohtimaan konkreettisia toimia, miten mielenterveyttä voidaan lisätä kuntatasolla.
Nyytin kuntavaalitavoitteissa keskitytään kolmeen teemaan:
- Apua tarvitsevaa nuorta ja opiskelijaa ei saa jättää odottamaan.
- Mielenterveystaitoja tulee vahvistaa läpi koko koulutuspolun.
- Mielenterveyteen voi vaikuttaa – äänestä mielenterveyttä tukevan elinympäristön puolesta.
Lyhyesti: Tukea, taitoja ja osallisuutta – Lisää mielenterveyttä ja hyvinvointia!
Klikkaamalla tästä pääset lukemaan lisää ja tutustumaan Nyytin kuntavaalitavoitteisiin.
Nyytin Chatit kesäkuussa
- to 3.6. klo 18-20 Työelämään siirtyminen – ihana vai kamala muutos?
Häämöttääkö korkeakoulusta valmistuminen ja siirtyminen oman alan työelämään? Onko oma ammatillinen identiteetti kuitenkin vielä epäselvä tai tuntuuko että se on jopa hukassa? Jännittääkö tutun opiskelijaelämän jättäminen?
Tule mukaan juttelemaan muutoksen tuomasta ahdistuksesta ja muista tunteista, joita valmistuminen ja työnhaku herättää sekä saamaan keinoja, kuinka valmistautua muutokseen ja epävarmuuteen.
- ti 8.6. klo 15-17 Voinko vaikuttaa mielenterveyspalveluihin?
Yhteisiin asioihin vaikuttaminen lisää osallisuuden kokemusta ja hyvinvointia. Voiko äänestäminen lisätä tätä? Onko muita keinoja, kuten aktivismi? Voinko minä muuttaa kuntani mielenterveyspalveluja?
Kuntavaalit pidetään 13.6. Äänestämällä opiskelijat näkyvät paremmin kuntien päätöksenteossa ja mielenterveys tulee huomioiduksi päätöksenteossa. Tervetuloa chattiin keskustelemaan osallisuudesta ja sinulle mielekkäiden asioiden edistämisestä.
- to 17.6. klo 18-20 Koronavuoden opit – mitä työelämätaitoja jäi käteen?
Useimmilla on tässä vaiheessa enemmän kuin kokonainen lukuvuosi etäopiskelua takana. Etäopiskelu on monelle ollut raskasta. Se on verottanut motivaatiota ja aiheuttanut yksinäisyyttä. Aika on sen verran pitkä, että olemme ehtineet oppia tuntemaan itsemme etäopiskelijoina ja myös muodostaa uusia tapoja.
Mitä sinä olet oppinut itsestäsi ja siitä, miten opit ja työskentelet parhaiten? Entä siitä, milloin sinun täytyy pitää tauko tai päättää päivä? Tai siitä, miten parhaiten huolehdit palautumisestasi, kun elämä keskittyy kotiin? Mitä keinoja olet havainnut itsellesi hyödyllisiksi?
Chatissa jutellaan näistä aiheista työelämätaitojen näkökulmasta. Sanoitetaan ikävästä tilanteesta seuranneita hyödyllisiä taitoja, negatiivisia vaikutuksia unohtamatta. Tervetuloa jakamaan ajatuksia ja kokemuksia muiden opiskelijoiden kanssa!
- to 24.6. klo 18-20 Opinnot, työ ja perhe – mahdollisuus vai mahdoton yhtälö?
Opiskeletko ja hoidat samalla perhettä? Ehkä käyt vielä töissäkin? Miten perheen, työn, arjen ja opintojen yhteensovittaminen onnistuu? Helpottiko menneen lukuvuoden etäopetus tilannetta vai lisäsikö se kuormitusta? Miten voisit nyt kesällä palautua? Mitä odotat tulevalta syksyltä niin opintojen, mahdollisen työn kuin perheen ja lasten kannalta? Tule jakamaan mietteitä, vinkkejä ja mahdollista ahdistusta!
NyytiTalk
NyytiTalk 3.6.2021: Työmarkkinoille tulo epävarmassa ajassa – miten rakentaa ja säilyttää uskoa itseen?
Kesäkuun NyytiTalkissa puhumme valmistumisen jälkeisestä työllistymisestä ja siihen liittyvistä epävarmuuksista. Miten pandemia on vaikuttanut nuorten ja opiskelijoiden työllisyyteen ja kokemukseen tulojen riittävyydestä? Miten opintojen loppuvaiheessa oleva opiskelija voi varautua työelämään siirtymiseen? Miten generalisti löytää paikkansa työmarkkinoilla? Miten suhtautua itsemyötätuntoisesti työnhaussa eteen tuleviin pettymyksiin?
Keskustelemassa NyytiTalkissa ovat kasvatus- ja kehityspsykologian tutkijatohtori Mette Ranta Helsingin yliopistosta, ohjauksen yliopistonopettaja ja väitöskirjan tekijä Leena Itkonen Jyväskylän yliopistosta ja yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Henri Heikintalo Tampereen yliopistosta. Keskustelua luotsaa Nyytin asiantuntija Sofia Lindqvist.
NyytiTalkin voit katsoa suorana torstaina 3.6.2021 kello 15.00-15.30 Nyyti ry:n YouTubesta. Voit esittää kysymyksiä keskustelijoille lähetyksen aikana YouTuben chatissä. Keskustelusta jää tallenne myöhemmin katsottavaksi. Tallenne myös tekstitetään.
- Katso NyytiTalk suorana YouTubesta.
- NyytiTalkin Fb-tapahtuman kautta pystyt seuraamaan päivittyviä tietoja.
- Tekstitetty tallenne tulee löytymään myöhemmin verkkosivuiltamme.
NyytiTalk: Uudenlaista yhteisöllisyyttä rakentamassa
Toukokuun NyytiTalkissa puhuimme yhteisöllisyydestä uudenlaisessa opiskeluarjessa. Millaiseen ”normaaliin” olemme vähitellen palaamassa? Millaisilla keinoilla rakentaa kestävää yhteisöllisyyttä, joka koskettaa kaikkia ja josta kaikki voivat kokea olevansa osallisia? Osaammeko olla enää toistemme seurassa livenä?
Keskustelemassa NyytiTalkissa olivat yhteisöllisyyden eettisistä rajoista väitellyt teologian tohtori ja postdoc-tutkija Taina Kalliokoski Helsingin yliopistosta, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (TUO:n) hallituksen puheenjohtaja Jade Tähtinen sekä opiskelijaedustajana Rosa Jyväskylän yliopistosta. Keskustelua luotsasi Annina Lindberg, Yhdessä yhteisöksi -hankkeesta.
NyytiCast
Toukokuun aikana julkaistiin neljä uutta NyytiCast-jaksoa. Joko kuuntelit ne? Jos et, niin käyhän kuuntelemassa. Alta lisätietoa julkaistuista jaksoista. Aiemmin tuotetut NyytiCast-jaksot löydät Nyytin verkkosivuilta.
Kuuntele NyytiCast #37: Kuka saa kuulua joukkoon
Voiko eri ikäiset opiskelijat ystävystyä? Kuinka myös perheelliset opiskelijat pääsisivät tapahtumiin mukaan?
#37 Kuka saa kuulua joukkoon -NyytiCast-jaksossa käsitellään Yhdessä Yhteisöksi -hankkeen harjoittelijan Laura Porevirran johdolla sitä, kuinka voitaisiin luoda erilaisuutta arvostavaa kulttuuria. Jakson vierailija Jevgeni Särki kertoo niin tutkimustiedon kuin omien kokemuksiensa kautta, miksi erilaisuutta voi olla joskus haastavaa arvostaa ja mitä asialle vois olla tehtävissä! Keskeiseen rooliin keskustelussa pääsevät opiskelijoita erottelevat tekijät elämäntilanteiden mukaisesti.
Jäitkö nyt kuitenkin vielä miettimään, miksi näistä teemoista on tärkeää puhua?
Esimerkiksi juuri siksi, että tämän jakson äänityksen jälkeen uutisoitiin tänä vuonna yli 25-vuotiaita hakijoita korkeakoulutukseen olleen enemmän kuin nuorempia. Aikuisempien hakeutuminen korkeakoulutukseen onkin ollut viime vuosina kasvava trendi! Koulutuksiin hakeutuu sekä jo aiemman tutkinnon suorittaneita että ensimmäistä korkeakoulututkintoaan aloittavia aikuisia.
Eli toisin sanoen jo entuudestaan todella erilaisista taustoista tulevat opiskelijat, ovat mitä luultavammin tulevaisuudessa entistäkin kirjavampi joukko erilaisia yksilöitä, joista varmasti jokainen edes jollain tavalla haluaisi kokea kuuluvansa joukkoon sekä olla sen hyväksytty jäsen!
Kuuntele NyytiCast #38: Kuka saa kuulua joukkoon? Osa 2.
Tämä NyytiCast on jatkoa edelliselle #37-jaksolle.
Tässä jaksossa keskustelu siis jatkuu harjoittelijamme Lauran ja Jevgeni Särjen kanssa nyt siitä, mitä opintojen alun ryhmäytymisessä oikein tapahtuu ja onko persoonallisuuden piirteillä jotakin tekemistä sen kanssa! Lisäksi käsiteltävinä teemoina ovat etäopiskelun vuorovaikutus, yksinäisyyden kierteen katkaisemisen keinot sekä omien ennakkoluulojen kohtaaminen. Paljon on siis tässäkin jaksossa tärkeää asiaa käsittelyssä!
Kuuntele NyytiCast #39: Etäajan jaksamista ja yhteisöllisyyttä
”Vaik ne opiskelukaverit ei oo enää siin samas luokkahuonees tai koulun käytävillä, niin ne on silti niinku sun elämässä.”
Jäikö edellisistä jaksoista harmittamaan, kun etäajasta puhuttiin vain niin vähän? Olisitko kaivannut enemmän samaistuttavia kokemuksia arjesta etäaikana sekä käytännöllisiä vinkkejä yhteisöllisyyteen?
Toiveeseesi on vastattu, sillä NyytiCast #39: Etäajan jaksamista ja yhteisöllisyyttä jaksossa pureudutaan opiskelijoiden näkökulmasta etäajan kokemuksiin sekä kerrotaan, kuinka yhteisöllisyyden kokemusta etänäkin voidaan edistää! Juontajina toimivat vapaaehtoisemme Noora sekä Jenni ja etäajan arjesta haasteltavana on heidän opiskeluystävänsä Wenla.
Kuuntele NyytiCast #40: Sosiaalisten tarpeiden merkitys
”Sosiaalisten tarpeiden tajuaminen on tässä seuraavana, sillä meillä on pitkät tilastot mielenterveysongelmista.”
Sosiaalinen hyvinvointi on vähintään yhtä tärkeä kuin muutkin hyvinvoinnin osa-alueet. YTM ja sosiaalipsykologi Katriina Kivinen sekä sosiaalipsykologian maisteriopiskelijat Tommi Ostrovskij ja Marie Leivo (Nyytin vapaaehtoinen) ovat yhdessä olleet luomassa sosiaalisen hyvinvoinnin projektia. Tässä NyytiCast-jaksossa he keskustelevat siitä, miten sosiaalista hyvinvointia voi parantaa ja mitä sosiaaliset tarpeet oikeastaan ovat
Uusia videoita
Takaisin Opintoihin sekä Yhdessä yhteisöksi -hankkeemme ovat toukokuun aikana julkaisseet uusia videoita. Tutustu näihin upeisiin videoihin. Voit jakaa niitä eteenpäin, käyttää niitä erilaisissa tarkoituksissa ja/tai poimia niistä vinkkejä omaan tai opiskelijoiden käyttöön.
Erityisyyden kohtaaminen korkeakouluissa
Korkeakouluissa opiskelee monenlaisia opiskelijoita, jotka tarvitsevat tukea erilaisiin asioihin opinnoissaan. Tämä on varmasti valtaosalle meistä tuttu asia.
Opiskeluarjen kohtaamisissa moninaisuuden huomioiminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Opettajat voivat löytää monia perusteluja sille, miksi kaikkien opiskelijoiden saama tuki ja apu opintoihin pitää olla joko samanlaista tai ei minkäänlaista. Opiskelijoiden väliset vuorovaikutustilanteet voivat mutkistua oletuksien ja liian vähäisen kommunikoinnin takia.
Video ”Erityisyyden kohtaaminen korkeakouluissa” antaa keinoja, miten voimme korkeakouluyhteisön jäseninä paremmin huomioida toistemme erityiset tarpeet.
Videolla tähän vastauksia antavat
- Elina Kontu, autisminkirjon ja kehitysvammapsykologian professori, Tampereen yliopisto
- Heikki Ojala, vertaisosaaja ja kokemusasiantuntija Autismiliitto
- Emma Heikkilä, opiskelija, Helsingin yliopisto
Video on toteutettu Takaisin opintoihin -hankkeessa.
Opiskelijan yksinäisyys - miltä se tuntuu?
Opiskelijan yksinäisyys ei katso korkeakoulua, opiskelualaa tai -paikkakuntaa. Yksinäisyyttä kokevia opiskelijoita on ympäri Suomea - ehkä joku sun kurssikaveri kokee yksinäisyyttä juuri nyt?
Nyyti ry:n Yhdessä yhteisöksi -hankkeen tuottamalla videolla opiskelijat kertovat, millaiselta tuntuu, kun kokee yksinäisyyttä opiskelijana. Ja siitä, miten tärkeää olisi, että korkeakoulu olisi just se paikka, jossa yksinäisyyden kokemuksen kierre katkaistaisiin.