Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Tutkimushankkeessa ehdotetaan kuudennen sukupolven (6G) langatonta tietoliikenneinfrastruktuuria, jossa antennit ja niiden sisältämä elektroniikka on integroitu rakennuselementteihin, kuten seiniin ja ikkunoiden ja ovien karmeihin. Antenneista muodostuu hajautettu monitaajuusantennijärjestelmä, joka palvelee sisätiloissa liikkuvia käyttäjiä.
Uudella 6G-verkolla voidaan saavuttaa ultranopea datayhteys myös sisätiloissa. Toisaalta antennit toimivat tutkina, joita voidaan käyttää ihmisten läsnäolon passiiviseen, radiopohjaiseen havainnointiin ilman yksilöllisiä tunnistetietoja.
Hankkeessa esiteltävä Dynamic Occupancy -konsepti parantaa rakennusten ja niiden käyttäjien vuorovaikutuksen mallintamista. Tarkoituksena on vähentää rakennuksen lämmityksen, ilmanvaihdon, ilmastoinnin ja valaistuksen energiankulutusta ja samalla edistää terveellistä ja viihtyisää ympäristöä rakennusten käyttäjille.
– Aiomme Vaasan yliopistossa edistää rakennusten energiatehokkuuden ja rakenteiden käyttäytymisen mallintamista ja optimointia innovatiivisten menetelmien, kuten syväoppimisen, avulla, sanoo professori Xiaoshu Lü, joka vetää Vaasan yliopistossa uusiutuvan energian ja rakennetun ympäristön tutkimustiimiä.
Lün mukaan Vaasan yliopiston rooliin hankkeessa kuuluukin edistyneiden mallien ja algoritmien kehittäminen, joilla pyritään parantamaan rakennusten rakenteellista toimivuutta, LVI-järjestelmiä, sisäilman laatua ja vähentämään energiankulutusta.
– Olen hyvin innoissani ja kiitollinen Suomen Akatemialle tämän rahoituksen saamisesta. Rahoitus tarjoaa hyvän mahdollisuuden edistää tutkimustavoitteitamme. Voimme syventyä innovatiivisiin menetelmiin, joiden avulla pystymme vastaamaan rakennusten kestävän hallinnan haasteisiin. Olen myös erittäin iloinen voidessani edistää yliopistomme strategiaa ja tehtävää, toteaa professori Lü.
Akatemiahankerahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta ja parantaa tutkimuksen laatua sekä tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta.
Rakennuselementit osana hajautettua langatonta infrastruktuuria: Sisätilojen palvelukattavuuden helpottaminen ja ei-häiritsevä havainnointi älykäissä rakennuksissa (DISCAS)
Hankkeen partneri: Xiaoshu Lü, Vaasan yliopisto
Hankkeen johtaja: Katsuyuki Haneda, Aalto-ylipisto
Rahoituskausi: 2024–2028
Rahoitus Suomen Akatemialta: 294 965 euroa (Vaasan yliopisto) ja 463 068 euroa (Aalto-yliopisto)