Suomen vetytutkimusfoorumissa ovat mukana Vaasan yliopisto, Aalto Yliopisto, LUT-yliopisto, VTT, Åbo Akademi, Luonnonvarakeskus, Jyväskylän, Turun, Tampereen yliopistot sekä Oulun yliopisto.
Vetytutkimusfoorumin mukaan myös hiilidioksidipäästöjen radikaali vähentäminen vaatii siirtymää kohti vetytaloutta. Vetytalous nousee tulevaisuudessa osaksi kehittyneiden hiilineutraalien yhteiskuntien energiajärjestelmiä, teollisuutta ja liikennettä. Vetytaloudessa on odotettavissa tiukka kansainvälinen kilpailu eri teknologioiden välillä, ja valmisteilla on tuhansia vetyhankkeita Euroopassa ja kansainvälisesti. Vetykilpailussa keskeisiä seurattavia kohdemaita ja yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Pohjoismaat, Saksa ja USA.
Vetysiirtymän toteutus edellyttää joustavaa ja nopeaa kaavoitusta sekä luvitusta koko arvoketjun investoinneille. Paremmin ennakoitava EU-sääntely vähentää teollisiin investointeihin liittyvää riskiä.
Tutkimus ja koulutus ovat avainasemassa myös vetysiirtymässä. Suomen vetytutkimusfoorumin mukaan menestyminen vetysiirtymässä vaatii suunnitelmallista panostamista myös tulevassa hallitusohjelmatyössä.
Vaadittavat toimenpiteet:
- ohjelmaluonteinen pitkäjänteinen rahoitus osaajien kouluttamiseksi kaikilla koulutusasteilla vetysiirtymän tutkimusinfrastruktuurin ja datan käytön systemaattinen kansallinen kehittäminen kansainvälinen (erityisesti pohjoismainen) tutkimusyhteistyö vetysiirtymässä
- tutkimus-investointi-syklien tukeminen ja kiihdyttäminen sekä investointiriskien vähentäminen tiiviimmällä yhteistyöllä tutkimuslaitosten ja yritysten välillä
Huomioitavat kokonaisuudet:
- osaamiseen panostaminen koko vetyarvoketju huomioiden (vihreä sähkö, vedyn monimuotoinen tuotanto, siirto ja jakelu sekä vedyn käyttö eri sovelluksissa)
- systeemitason merkitys tehokkaassa, turvallisessa ja joustavassa energia-siirto-varastointitoimitusketjussa
- lisäarvotuotteet (kuten vetypohjaiset vihreät polttoaineet ja kemikaalit) vetysiirtymän keskiössä hyvinvoinnin lisäämisessä Suomeen
- energiasiirtoinfrastruktuuri
Vaadittavat edellytykset vetysiirtymän hyötyjen kotiuttamiseksi Suomeen:
- monialaisten osaajien koulutus huomioiden niin kansalliset kuin kansainväliset osaajaresurssit
- uusimman teknologian hyödyntäminen Suomen teollisissa investoinneissa koko arvoketjussa
- vetysiirtymän teknologiakehitys ja -tuotanto Suomessa
Suomen vetytutkimusfoorumi on keskeisten tutkimus- ja koulutustoimijoiden perustama yhteisö. Foorumi edistää suomalaista vetyosaamista yhteisillä toimintasuunnitelmilla ja tulevaisuusvisioilla sekä edustaa akateemisia toimijoita muiden vetytoimijoiden rinnalla. Oulun yliopisto koordinoi aluksi foorumin toimintaa.