Uuden opiskelijan ensimmäiset viikot
Yliopistossa opiskelu eroaa lukio-opiskelusta. Yliopistossa olet ikään kuin osa yhteisöä ja itse vastuussa omista opinnoistasi ja niiden etenemisestä. Esimerkiksi lukujärjestyksen suunnittelu tai kurssivalinnat tehdään itsenäisesti. Apua kuitenkin saa opettajilta, omaohjaajilta, tarvittaessa opintopsykologilta sekä tietenkin tutoreilta.
Jokaiselle opiskelijalle on oma tutor
Tutor on aloittavan opiskelijan tuki ja turva. Taho, jonka puoleen kääntyä, kun joku asia askarruttaa vaikka jo ennen opintojen alkua. Tutorkoordinaattorina Roope on rekrytoinut tutorkouluttajat ja tutorit.
- Tutorit on koulutettu kohtaamaan uudet opiskelijat. He tietävät, miten fukseja tulee neuvoa ja tietävät muutenkin, mitä juttuja kannattaa pitää mielessä, että fuksit integroituvat tänne meille opiskelijoiksi.
Fuksi-sana tulee saksan kielestä fuchs, joka tarkoittaa kettua.
- Ehkä se on vielä sellainen viekas opiskelija, Roope naurahtaa.
Vaasan yliopistossa saa opintojen alkuun ja opintojen aikana apua tutorien lisäksi monelta eri taholta. Amanuenssin kanssa voi seurata omien opintojen edistymistä ja omaohjaajan kanssa taas suunnitella opintojaan.
- Yliopistostamme löytyy myös esimerkiksi opintopsykologi, liikuntakoordinaattori ja oppilaitospastori. Tukiverkosto on siis laaja, mutta sitä pitää osata rohkeasti hyödyntää. Kaikki olemme täällä yliopistossa kuitenkin aikuisia ihmisiä, pitää ottaa vastuu omista teoistaan ja opiskeluistaan. Lähin henkilö, joka voi auttaa aloittavaa opiskelijaa, on tutor.
Tutorkirjeessä on paljon tietoa
Tutorkirje saapuu tuota pikaa sähköpostitse uusille opiskelijoille, jotka ovat saaneet ja vastaanottaneet paikan Vaasan yliopistosta. Kirje tulee opiskelijan omalta tutorilta ja siinä on tärkeää tietoa uudelle opiskelijalle. Kirjeessä on esimerkiksi oleellisia päivämääriä ja muita asioita, joita aloittavan opiskelijan on hyvä ottaa huomioon jo ennen opintojen alkua. Kirjeessä kerrotaan muun muassa syksyn orientaatiopäivistä, jotka järjestetään elokuun lopussa kampuksella paikan päällä.
Orientaatiopäivien tarkoitus on opastaa uusi opiskelija yliopistomaailmaan. Tutorien, amanuenssien ja omaohjaajien avustuksella tutustutaan keskeisiin järjestelmiin ja tehdään yhdessä esimerkiksi lukujärjestys.
- Orientaatioissa kirjaimellisesti orientoidutaan akateemiseen maailmaan. Opitaan keskeiset jutut ja käsitteet, esimerkiksi akateeminen vartti. Se tarkoittaa sitä, että jos luento on merkitty alkamaan kello yhdeksän, niin todellisuudessa se alkaa vartin yli.
Kirjeessä on myös oman tutorin yhteystiedot ja mahdolliset somekanavat eli häneen voi olla yhteydessä ennen opintoja. Tutorin kautta jokaisella uudella opiskelijalla on siis edes yksi tuttu ihminen syksyllä Vaasaan tullessaan.
- Tuttu ihminen tekee laskeutumisesta yliopistoelämään mukavampaa.
Rohkeasti mukaan ja tutustumaan
Kun ketään ei paikkakunnalta vielä tunne, niin se voi asettaa paineita tutustua uusiin ihmisiin.
- Silloin aikoinaan Oulusta ei lisäkseni tullut kovin paljon muita opiskelijoita. Minulla oli täällä yksi tuttu, joka opiskeli jo toista tai kolmatta vuotta. Sitten piti alkaa vaan tutustua. Helpoksi sen teki se, että syksyllä on paljon tapahtumia, toki ei niihin kaikkiin tarvitse osallistua. Tutorit järjestävät ohjelmaa varsinaisten tapahtumien ulkopuolella.
Roopen mielestä on helppo saada uusia ystäviä Vaasassa. Roopella on laaja ystäväpiiri ja he harrastavat vapaa-ajallaan paljon urheilua. Lukuvuoden aikana istuskellaan esimerkiksi koulun kahvilassa.
- Opiskelijaelämä on mukavan vapaata, mutta toisaalta taas kurssityöt ovat työläitä. Vaikka siis lukujärjestyksessä on merkattuna päivään vain yksi luento, niin kouluhommia voi silti ollakin todella paljon.
Roope muistuttaa, että myös omaa aktiivisuutta tarvitaan uusiin ihmisiin tutustuessa. Tutorit on koulutettu siihen, että he järjestävät mahdollisuuksia – on itsestä kiinni, miten niihin mahdollisuuksiin tarttuu.
Uusille opiskelijoille järjestetyt tapahtumat eli niin sanotut fuksitapahtumat ovat pääasiassa ilmaisia. Ylioppilaskunta järjestää fuksitapahtumia, mutta uudet opiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita myös ainejärjestöjen tapahtumiin – ellei kutsussa jotain rajoituksia mainita. Tapahtumiin osallistuminen ei rajoitu pelkästään oman alan ainejärjestön tapahtumiin. Oikeastaan Roope kannustaakin olemaan utelias ja osallistumaan tapahtumiin poikkitieteellisesti. Silloin tutustuu parhaiten uusiin ihmisiin.
Kastajaiset on uusien opiskelijoiden tapahtuma, jossa uusi tulokas ikään kuin kastetaan osaksi yliopistoyhteisöä.
- Tapahtumat suunnitellaan huolellisesti etukäteen ja järjestetään niin, että kaikilla on siellä hauskaa. Ketään ei nolata eikä pakoteta tekemään mitään. Siellä pääsee kokemaan hyvässä porukassa mukavia asioita ja tutustumaan yliopistomaailmaan, kuten ainejärjestöihin ja muihin kampuksen toimijoihin.
Entäs sitten alkoholi - opiskelijabileistä puhutaan usein kosteina illanviettoina, jotka venyvät aamun pikkutunneille saakka. Onko tapahtumissa pakko juoda alkoholia?
- Ei ole. Olemme paljon työryhmässä miettineet, miten saisimme alkoholinkulutuksen painetta alemmaksi. Järjestäen kaikki fuksitapahtumat on suunniteltu niin, että niissä voi juoda alkoholia, jos haluaa, muttei todellakaan ole pakko. Enää ei ole sellaista kulttuuria, että jos joku ei käytä alkoholia, niin siitä yllätyttäisiin eikä oltaisi edes osattu varautua asiaan.
Valmistautuminen Vaasaa kohti alkaa jo kesällä
Roope neuvoo, että opiskelupaikan hyväksymisen jälkeen kannattaa alkaa etsiä asuntoa. Hyvä paikka etsiä asuntoa on esimerkiksi Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOAS.
- VOASin asunnot ovat edullisia ja hyviä. Säätiö panostaa asuntoihin, niistä pidetään huolta ja niitä remontoidaan. Itsekin olen asunut koko opiskeluajan VOASilla.
Jos kulkupelinä ovat jalat tai polkupyörä, niin Vaasasta asuntoa kannattaa katsella keskustasta, Vöyrinkaupungilta tai Palosaarelta, missä myös kampus sijaitsee.
- En itse omista omaa autoa, olen pärjännyt kävellen ja pyörällä. Jos joskus tarvitsen autoa, niin lainaan VOASilta. Siellä on sellainen yhteiskäytössä oleva sähköauto. Vaasassa kuitenkin kaikki opiskelijalle keskeiset asiat sijoittavat kahden kolmen kilometrin säteelle.
Kun opiskelupaikka on myönnetty ja se on vastaanotettu, niin uusien opiskelijoiden on myös ilmoittauduttava läsnäolevaksi Opintopolun kautta. Vaasan yliopiston hakijapalvelut auttavat mielellään mihin vaan opiskeluiden aloittamista ja opiskelupaikan vastaanottamista koskevaan kysymykseen.
- Sitten kun on ottanut opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautunut läsnäolevaksi, niin voi hakea opintotukea Kelan sivuilta.
- Omaan tutoriin voit olla aina yhteydessä, vaikket vielä olisi muuttanut Vaasaan. Tutorit auttavat kaikissa näissä asioissa. Jos he eivät jotain juttua tiedä, niin siitä otetaan sitten selvää. Tutorit ovat hyviä tyyppejä ja heihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.
Entä mitkä ovat kolme asiaa, jotka tekevät Vaasan yliopistosta niin yhteisöllisen?
Roope mainitsee ensimmäisenä tutorprojektin, joka on yliopiston sekä ylioppilaskunnan yhteistyön tulos
- Toisena sanon, että yhtenäinen haalarin väri. Meillä ne ovat kaikilla punaiset. On kivaa, kun kaikilla on saman väriset, vaikka aluksi se tuntui vähän oudolta. Kun näkee punaisia haalareita kaupungilla, niin voi mennä rohkeasti juttelemaan ja moikkaamaan.
Kolmas yhteisöllisyyden tekijä liittyy alueeseen ja kampukseen. Yliopistoyhteisöön on helppo sulautua mukaan,
- Kun kaupunki ja yliopisto eivät ole kovin suuret, niin samoja kasvoja näkee kaupungilla ja yliopistolla. On mukavaa, kun kampuksia ei ole ripoteltu pitkin poikin kampusta, vaan kaikki ovat samalla alueella. Ihmiset tulevat täällä nopeasti tutuiksi.
Univaasapod-podcast
Vaasan yliopiston Univaasapodissa jutellaan yliopistoon hakemisesta, siellä opiskelusta ja kaikesta opiskelijaelämään liittyvästä.
Opiskelijoita jututtaa markkinointiasiantuntija Tiia Alkkiomäki.
Tervetuloa kuuntelemaan!
Univaasa-podcastia voit kuunnella: