Euroopan komission European Urban Initiative (EUI) -ohjelman hankerahoitus tukee uusia ratkaisuja kestävän kaupunkikehityksen haasteisiin. Ohjelman tavoitteena on kehittää ja laajentaa toimivia ratkaisuja koko Euroopan Unionin tasolla. Hakemuksia ohjelmaan jätettiin yhteensä 110, ja rahoitusta myönnettiin 20 hankkeelle.
– Saamamme rahoitus osoittaa, että koko EnergyVaasa-ekosysteemimme on puhtaan siirtymän edelläkävijä, iloitsee hanketta vetävä Vaasan kaupungin strategiapäällikkö Suvi Aho.
Sähkön ja lämmön yhdistäminen tehokkaaksi kokonaisuudeksi Vaskiluodossa
Pohjolan energiapääkaupunki Vaasa kehittää hankkeessa kokonaisvaltaisia ratkaisuja, jotka tukevat puhdasta energiasiirtymää. The Nordic Energy Capital – Creating system level urban energy transition -hanketta johtaa Vaasan kaupunki, ja kumppaneina toimivat Vaasan yliopisto, Vaasan Sähkö Oy, EPV Oy, Merinova Oy sekä Vaasan 4H -yhdistys.
Hankkeessa havainnollistetaan, miten sähkö ja lämpö voivat toimia yhdessä tehokkaana kokonaisuutena.
– Kestävä energia ja energiamurroksen toteutumisen ratkaiseminen ovat Vaasan yliopiston strategian ytimessä, ja meillä on merkittävä rooli hankkeessa. Monitieteisen projektitiimimme keskiössä ovat energiajärjestelmän mallinnus ja digitaalisen kaksosen luominen, avaruusdatan hyödyntäminen energiatehokkuudessa sekä projektin monitorointi ja vaikuttavuuden arviointi. Lisäksi olemme mukana sidosryhmätyöskentelyssä sekä hankkeessa saavutetun tiedon ja osaamisen siirtämisessä ratkaisun toistettavuuden mahdollistamiseksi, kertoo projektivastaava Karita Luokkanen-Rabetino Vaasan yliopistosta.
Vaskiluodon energiajärjestelmästä luodaan digitaalinen kaksonen, joka tukee sektorikytkennän suunnittelua ja kehittämistä. Digitaalinen kaksonen mahdollistaa innovatiivisia ratkaisuja, kuten suunnitteilla olevien korkean lämpötilan lämpöpumppujen simuloinnin. Se tutkii myös keskimääräisen lämpöprofiilin analysointia teollisuusalueilla, joissa on korkea energiankulutus sekä lämpöprofiilin integroimista energiajärjestelmään.
Energiaratkaisujen kehittämistä yhteistyössä asukkaiden kanssa
Koko järjestelmätason energiamurros vaatii asukkaiden osallistumista sekä tarkkojen energiatehokkuusmittareiden yhteistä hyödyntämistä.
– Hankkeessa tutkitaan yhdessä asukkaiden kanssa satelliitti- ja energiadataa ja yhdistetään sitä kaupungin paikkatietoon energiatehokkuuden arvioimiseksi. Kehitämme vuorovaikutteisen sovelluksen, jonka avulla voidaan muuttaa tapaamme ajatella, hallita ja kuluttaa energiaa datan pohjalta, Aho kertoo.
Mallin avulla voidaan havaita lämpö- ja viilennyshukkaa sekä energiaverkostossa että kaupunkirakenteessa. Aho kertoo, että paikallisen energiaosaamisen ja kansallisten avaruusteknologisten edistysaskelten ansiosta sekä Vaasa että Suomi voivat toimia avainasemassa järjestelmätason ratkaisujen kehittämisessä.